Objavljeno: 31.1.2006 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2006

Vladimir Djurdjič: Računalniški almanah 2006

Vladimir Djurdjič: Računalniški almanah 2006

Leto, ki je pred nami, bo v računalništvu nedvomno vsaj tako zanimivo in razburljivo kot to, ki gre v zgodovino. Pričakujemo lahko neizprosne bitke za prevlado in kupce, predvsem pa začetek tranzicije v drugačno, internetno zasnovano okolje, ki bo bistveno spremenilo računalništvo, kot ga poznamo danes. Še naprej pa bodo zmagovali tisti, ki bodo znali ločevati zrno od plev.

Napovedovanje prihodnosti v računalništvu zveni danes morda že oguljeno. Če bi zapisali, da bodo leta 2006 računalniki in programi še zmogljivejši, prodaja še večja in cene še nižje, se najbrž ne bi preveč zmotili. Pa vendar, leto 2006 se obeta morda kot eno izmed najrazburljivejših v zadnjem desetletju. Videti je, da bo to leto, ko se bodo po dolgem času na novo razporejale moči med poglavitnimi ponudniki, to pa je za kupce vsekakor zanimivo, za razvoj računalništva in tehnologije pa koristno.

Sodeč po dogodkih v pravkar iztekajočem se letu, najbrž ni treba biti vedeževalec, da bi napovedali bitko med Googlom in Microsoftom. Čeprav se na prvi pogled še vedno zdi, da podjetji delujeta na različnih področjih, je njun cilj v resnici skupen - uporabniku ponuditi namizje prihodnosti. Menim, da se tranzicija ne bo v celoti zgodila prav leta 2006, bodo pa opravljeni pomembni koraki, ki jih delno poznamo, prepričan pa sem, da bo še precej presenečenj. En del enačbe je znan - leto 2006 bo minilo v znamenju stopnjevanja pričakovanja na Microsoftov Office 12, ki prinaša drastično drugačno delovno okolje od tega, ki ga poznamo zdaj. Čeprav končna različica morda ne bo nared do konca leta, bo že sam prehod nanjo deležen precejšnje pozornosti javnosti.

Nič manj ne bo zanimivo napredovanje na področju Microsoftovih internetnih "Live" izdelkov, kjer je pot za zdaj manj jasna. Najbrž pa bo hitrost precej narekoval tempo razvoja pri Googlu. Ta ima za današnje čase zanimiv pristop, saj o prehodnih projektih v javnost pricurlja razmeroma malo informacij. Google pač igra na presenečenje in to se zdi ta hip morda celo boljša strategija. Ključno vprašanje bo zagotovo, ali bo Google še naprej krožil okoli pisarne (paketa Office) kot okoli vrele kaše ali bo zagrizel v vabo. Zdi se, da je to le vprašanje časa.

Ko govorimo o dvoboju na namizju, ne smemo pozabiti na preostale. V časih, ko se platforma seli v internet in položaji še niso zakoličeni, je dovolj priložnosti za to, da se v ospredje prerine še kdo. Google je morda najlepši zgled za to, saj ga še pred nekaj leti niti približno ne bi uvrščali v to kategorijo. Res pa je, da je za vstop v ta klub danes treba precej sredstev in zlasti izvirna zamisel. Klub temu, pustimo se presenetiti. Zanimivo pa je nekaj - v luči druge internetne revolucije nekoč tradicionalni magnet - tokrat operacijski sistem Windows Vista nekako izgublja na pomenu. Prav zanimivo bo spremljati, kakšno strategijo bo glede tega ubral Microsoft.

2006 bo tudi leto, ko bo Apple začel prodajati računalnike na Intelovi osnovi. Tudi tega ne gre zanemariti. Microsoft s tem ne bo več Intelov največji ali edini prijatelj, položaji se lahko spremenijo. O sposobnostih družbe Apple pa ni treba dvomiti - nazadnje so jih dokazali s fenomenalnim uspehom iPoda. Ali se lahko podjetje zavihti nad PC kralje, kakršna sta Dell in HP? Ni nemogoče, saj smo v zgornjem odstavku pravkar ugotovili, da nekdanji trdni temelji v združljivosti na ravni operacijskih sistemov začenjajo izgubljati pomen.

Visoko na verjetnosti lestvici je tudi nova revolucija v telefoniji. Tokrat ne mobilni, čeprav ta ostaja še naprej eno izmed najhitreje rastočih področjih, temveč v internetnem prenosu govora. To, kar je Skype začel, se bo tudi nadaljevalo, tudi z vstopom Microsofta (morda tudi Googla??) in drugih računalniških izdelovalcev. Prav zanimivo bo videti, kako se bodo na to odzvala telekomunikacijska podjetja in morda celo same države. Vsekakor bo leto 2006 polno sprememb in za uporabnike ne bo prav preprosto - težko bo ugotoviti, na koga in kaj staviti.

Na področju zabavne elektronike bo zopet toliko zanimivosti, da bo še najteže ohraniti denar v denarnici. Letos napovedani dvoboj igralnih konzol bo postal realnost, tudi v Evropi. Prav tako lahko pričakujemo, da bo leta 2006 v Evropi zaživela televizija v visoki ločljivosti. Najprej med ljubitelji v obliki posnetkov na optičnih nosilcih, napovedan pa je tudi prehod številnih tv postaj na oddajanje v visoki ločljivosti. Tu velja že počasi paziti, da je oprema, ki jo kupujemo, združljiva s tehnologijo, ki prihaja. Eden izmed večjih dvobojev bo tudi pri optičnih nosilcih - Blu Ray ali HD DVD? Bolj jasno bo šele ob naslednjem novem letu. Ključno vlogo bo odigral Hollywood. Pozorni pa bodimo še na nekatere nove tehnologije, na primer zaslone OLED, ki bodo najbrž močno posegli na področje televizorjev in monitorjev.

Kje v teh zgodbah najdemo odprtokodne izdelke? Linux bo še naprej rasel, čeprav morda bolj tam, kjer ga doslej nismo pričakovali, na primer pri strežnikih in mobilnih napravah. Z razvojem spletnih storitev se namreč nekoliko redefinira tudi pomen odprte kode, ki je le eden izmed členov za zagotavljanje celotne storitve. Res pa je, da bodo številne nove storitve temeljile zlasti na odprtokodnih izdelkih. Bo pa to področje v prihodnje postalo predvsem domena ponudnikov storitev in manj končnih uporabnikov. Računalniški navdušenci so pri tem izvzeti.

Še hiter pogled na poslovno področje. Po eni strani bo leto 2006 nedvomno minilo v domeni virtualizacije informacijske infrastrukture - od strežnikov do pomnilniških sistemov in najbrž tudi odjemalcev. Konec leta bosta 64-bitno procesno okolje in virtualizacija s strojno podporo najbrž glavni cilj vseh ponudnikov in izdelovalcev. Po drugi strani pa so poslovna okolja razmeroma konservativna pri vpeljavi novih tehnologij. Zaradi tega najbrž ni pričakovati, da bi spletna revolucija močneje spreminjala podobo računalniškega okolja v poslovnem okolju. Za to bo treba še kako leto več.

Vse to je seveda le del tega, kar bo zaznamovalo leto 2006. Prepričan sem tudi, da sem na marsikatero pomembno spremembo pozabil. Tudi prav, saj bo potem presenečenje še toliko bolj vznemirljivo. V življenju namreč pogosto ni pomemben cilj, temveč pot do tja. Srečno 2006 tudi vam.

Sodeč po dogodkih v iztekajočem se letu, najbrž ni treba biti vedeževalec, da bi napovedali bitko med Googlom in Microsoftom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji