Objavljeno: 3.1.2008 14:04 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2007 | Teme: google

Vladimir Djurdjič: Google v žepu

Vladimir Djurdjič: Google v žepu

Po dolgih mesecih ugibanj je Google končno napovedal svojo strategijo na področju mobilnega računalništva. V nasprotju s pričakovanji (še) ne gre za mobilni telefon, temveč za celovito, predvsem pa odprto platformo, ki bo omogočala partnerskim podjetjem razvoj končnih izdelkov - "Google Phonov". Seveda se zastavlja vprašanje, ali lahko Google na tem področju ponovi uspeh, ki ga je dosegel pri iskalnikih. Mnenja so sicer deljena, toda pot je prava.

Formula, ki jo ponuja Google s svojo platformo, imenovano Android, je na prvi pogled preprosta in prepričljiva. Osnova je operacijski sistem, ki temelji na Linuxu, nanj bodo poveznili povsem nov, sveže oblikovan uporabniški vmesnik, predvsem pa programe, ki jih bo razvijal tako sam Google (denimo spletni brskalnik) kot tudi partnerska podjetja. Poglavitna novost je tesna povezanost s spletnimi storitvami družbe Google in drugih ponudnikov. Prav spletne storitve lahko prinesejo razliko v primerjavi z dosedanjo ponudbo programov za telefone. Spletne storitve ni treba "nameščati" v telefon, treba je manj pomnilnika, krajevnih sredstev, poraba je manjša ... Nastal bo cel kup standardnih programskih vmesnikov in protokolov, ki bo na to področje prinesel red, ki ga doslej ni bilo kaj dosti, če izvzamemo morda združljivost znotraj ponudbe enega izdelovalca oziroma platforme. Odprta zasnova pomeni, da bodo imeli do spletnih storitev lahko dostop tudi tekmeci, uveljavlja pa poglavitni cilj družbe - prevlado na področju spletnih storitev.

Snovalcem strategije družbe Google je treba priznati, da so ubrali pametno pot. Po tem, ko je Google zrasel, so vsi pričakovali, da se bo družba lotila vsega po dolgem in počez. Denimo svojega operacijskega sistema za osebne računalnike, pa pisarniške zbirke, ki bo "premagala" Microsoftov Office, in tako naprej. Toda družba je bila do PC platforme, na kateri vladajo drugi, doslej dokaj konservativna. Ponujali so le selektivne storitve, ki za zdaj zgolj dopolnjujejo, ne pa nadomeščajo to, kar že je na voljo. Finančna moč jim dopušča, da bi se lotili tudi razvoja vsega naštetega, toda v to niso zagrizli.

Morda zato, ker osebni računalniki niso nič novega, uveljavljeni platformi pa je težko dodajati nekaj, kar že je in uspeva. Povsem drugače je na področju mobilnega računalništva, še posebej telefonije. Najbrž se strinjamo, da je mobilna telefonija prihodnost računalništva in dostopa do informacij, v prihodnje še precej bolj, kot to dojemamo danes. Google se torej podaja na področje, ki je novo, dokaj neraziskano, obetavno. Zato torej tudi razvoj celotne platforme in ne zgolj samo spletnih storitev, kot so to počeli do danes na osebnih računalnikih. Za podjetje priložnost, ki se lahko še kako obrestuje, morda celo tako zelo kot današnja platforma "Windows", toda na mobilnih telefonih.

Da ne gre zgolj za še en eksperiment, kakšnih je pri družbi Google kar nekaj, dokazuje tudi število partnerjev ob predstavitvi. Teh je bilo kar 33, od tega sama vplivna podjetja s področja telekomunikacij in računalništva, z nekaterimi velikim izjemami, Microsoft in Apple. Pričakovano, saj gre najbrž za poglavitna tekmeca na področju mobilne telefonije, ki tu že imata svoja orožja. Pri tem bo še posebej zanimivo spremljati, kaj bodo naredili glede tega osrednji ponudniki mobilnih telefonov. Nokia, ki je vodilna, se, denimo, pogaja z družbo Google in ni rečeno, da se ne bi dogovorili. Res pa je, da se Nokia praviloma pogovarja skoraj z vsemi, ki delujejo na področju mobilne telefonije. A vprašanje je, ali bo še naprej tako zvesta Symbianu, kot je bila doslej, ne glede na to, da ima v družbi pomemben lastniški delež.

Seveda ne gre podcenjevati tistih, ki se niso pridružili Googlu pri razvoju platforme Android. Še posebej Apple, ki je s svojim telefonom iPhone dokazal, da so ljudje nadvse dojemljivi za inovacije in modne izdelke na področju mobilne telefonije. Apple bo nedvomno ubral svojo pot, strategijo pa ima dokaj podobno kot Google. Kljub temu da Microsoft na tem področju nekoliko zaostaja za poglavitnimi tekmeci, tudi tu ne gre podcenjevati razvojnih zmožnosti podjetja. Velikanu iz Redmonda poleg tega najbrž ni prijetno, da je na številnih področjih "zabavne" elektronike pogosto drugi (iPod - Zune, Apple iPhone - Windows Mobile, Playstation - Xbox ...). Pričakujemo lahko boj za partnerstva, ki bo ustvaril najrazličnejša zavezništva.

Toda vse zopet ni tako rožnato za Google, kot je videti na prvi pogled. Dejstvo je, da Google na tem področju nima prav veliko izkušenj. Pri Symbianu na celotno platformo Android že gledajo, resda malo podcenjujoče, kar je lahko zanje nevarno, kot na zgolj "še en" poizkus mobilnega Linuxa. Mislim, da ni ravno tako, toda dejstvo je, da bo Google trditve moral šele dokazati. Za zdaj govorijo zgolj o načrtih in konceptih, ne pa o izdelkih. Kolikokrat v preteklosti se je že zgodilo, da vzhičene obljube izdelovalcev na koncu niso bile izpolnjene?

Pa še ena ovira lahko potencialno zavre razvoj družbe Google na tem področju - zakonodaja. Google kot celota postaja velikan, ki je sicer mlad, toda obenem ubira pot drugih velikih izdelovalcev, ki so že prišli navzkriž z zakonodajo. Prav med pisanjem tega prispevka je Evropska unija napovedala preiskavo zaradi združevanja družb Google in DoubleClick zaradi prevelike koncentracije pri spletnem oglaševanju. Kaj če se nekaj podobnega pozneje zgodi na področju mobilne platforme? Zlasti zato, ker Google namerava tesno povezati odjemalce (telefone) in spletne storitve, nad katerimi ima nadzor. Mislim, da so prav zato tako radodarno in izrecno napovedali, da bo celotna platforma Android odprta. Pa bo to dovolj?

Vprašanje je tudi, kaj lahko Google s svojimi telefoni ponudi, česar tekmeci nimajo. Morda brezplačne programe in storitve, ki bodo financirani s strani mobilnega spletnega oglaševanja? Težko je verjeti, da bodo sami "Google Phoni" brezplačni, zlasti zato, ker jih ne bo izdeloval in tržil sam Google. Toda morda je v ozadju dogovor o delitvi prihodkov iz oglaševanja. Od tu pa do teorije zarote najbrž ni več daleč. Vsekakor vse skupaj pomeni, da se bo na področju mobilnega interneta začelo dogajati precej več kakor danes. In morda bomo čez čas pozabili, da imamo tudi računalnik PC.

Google ima s platformo Android priložnost, ki se lahko še kako obrestuje, morda celo tako zelo kot današnja platforma "Windows", toda na mobilnih telefonih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji