Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Viewsonic VNB101

Prejšnji mesec smo si mini prenosnike (netbooke) podrobneje ogledali, vendar se njihov trg še vedno širi in v konkurenčne vode tega segmenta se podaja tudi Viewsonic, sicer bolj znan po monitorjih.

Ohišje prenosnika je izdelano zelo kakovostno in se brez težav primerja s tistimi uglednejših znamk, odpiranje pokrova je gladko in deluje nadvse trdno, razen proizvajalčevega napisa pa deluje tudi razmeroma prestižno. S svetlečim ohišjem obdana tipkovnica sega od levega do desnega roba prenosnika in je zelo trdno izdelana, njena velikost pa je glede na majhnost prenosnika dovolj velika, pa tudi tipka Enter ni pomanjšana. Kakovostni vtis nekoliko kvarita tipki pod drsno ploščico, ki sta resda kakovostni, vendar želita s plastiko imitirati kovino, to pa je v večini primerov slaba rešitev.

Zaslon tega prenosnika je solidne kakovosti, ko govorimo o vidnem kotu in svetlosti, poleg tega je osvetljen z LED tehnologijo, kar verjetno botruje tudi avtonomiji, ki je več kot 2 uri in pol ob polni osvetljenosti. Nad njim se skriva spletna kamera z ločljivostjo 640 × 480 pik, to je 0,3 megapike, in bi po našem mnenju povsem zadoščala, če bi le delovala. Gonilniki zanjo niso nameščeni, tudi niso priloženi, in napravica je brez dodatnega brskanja po spletu tam za okras. Skupaj z zaslonom sta skrita za občutljivo svetlečo ploskvijo, ki odbija svetlobo naravnost v oči in je pravi magnet za prah, ki zaradi svetleče površine še toliko bolj moti.

Sicer je kot mnogo malih netbookov, kot jim pravijo, prenosnik zgrajen okoli Intelovega procesorja Atom, ki bije pri 1,66 GHz, služi mu 1 GB pomnilnika, malček pa ponuja prostora za kar 160 GB podatkov. Za večino zadolžitev, ki bi si jih želeli opraviti na poti zmogljivosti, več kot zadostujejo, to si je mogoče ogledati tudi med rezultati naših preizkušanj. Tudi ogled celovečerca mu v ločljivosti, primerni za tak zaslon, ne povzroča težav, zatakne se le pri zahtevnejših grafičnih aplikacijah, kot so videoigre, in grafičnih orodjih.

Odlično se odrežeta tudi zvočnika, ki se skrivata na sprednji strani spodaj, saj jima ne manjka ne jakosti ne kakovosti. Priključka USB sta le dva, in sicer eden na levi in eden na desni strani, žal pa ne premoreta dovolj moči, da bi napajala kakšno električno zahtevno napravo, kakršen je USB optični pogon. Levemu delata družbo še vhoda zvočne kartice, na zadnji strani pa na sredini najdemo priključek za napajanje, zraven pa so še izhod VGA, omrežni priključek in bralnik pomnilniških kartic.

Naj omenimo še, da ima mali Viewsonic pravzaprav nameščena dva operacijska sistema - Windows XP in Linux Linpus. Slednji poskrbi, da se računalnik zbudi v le osmih sekundah in je takoj na voljo za komuniciranje (Pidgin, Skype in seveda splet).

Če prištejemo še neoprensko torbico, ki ščiti lakirano vzorčasto ohišje, se zdi prenosnik zelo prijetna izbira, ki pa jo od kupcev nekoliko oddaljuje le cena. Ta s skoraj štiristo evri bolj spominja na večje in zmogljivejše modele. Vendar, manj je več, pravijo danes.

Viewsonic VNB101

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 53.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 42.

Trajanje delovanja: 2:33.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 9.

Mere: 26,5 × 18,2 × 27, cm, 1,18 kg.

Značilnosti: Intel Atom N280, 1,66 GHz, 1024 MB RAM, 160 GB disk, WLAN 802.11 b/g in bluetooth.

Zaslon: 10,0-palčni, 1024 × 600 pik.

Operacijski sistem: Windows Xp Home Edition.

Cena: 368 EUR.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Za: Mere, teža, avtonomija, prednaložena dva operacijska sistema, zvok, dobra tipkovnica, soliden zaslon z led osvetlitvijo.

Proti: Le dva usb priključka, ki jima ne uspe napajati optične enote, zaslon je magnet za prah, gonilniki spletne kamere niso nameščeni niti priloženi (ne dela).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji