Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2010 | Teme: preizkus

Večpredstavnost krat tri

Corel, ki je že skoraj dve desetletji znan po svojih večpredstavnih programih, po vse tem času še vedno zmore v svoje paradne izdelke vdahniti zanimive novosti. Tokrat so se lotili prenove dveh morda najpomembnejših izdelkov, ki so jih pridobili z nakupom družb Jasc in Ulead.

Treba je priznati, da se na področju digitalne fotografije in video snemanja nenehno dogajajo spremembe. Fotoaparati z vse večjimi ločljivostmi in posebnimi funkcijami, video kamere pa s posnetki v visoki ločljivosti. Zato dodajanje podpore za vse te novosti predstavlja osnovo za vse namizne slikovne in video urejevalnike. Kljub temu pri Corelu še naprej dopolnjujejo tudi tiste osnovne funkcije urejanja, s katerimi prihranijo ljubiteljem še nekaj časa ali težkega dela. Vsekakor spoštovanja vredno delo, pa čeprav se zdi včasih glede na skupni rezultat cena nadgradenj nekoliko zasoljena.

Tokrat so se pri Corelu lotili prenove dveh paradnih izdelkov. PaintShop Photo Pro X3 je vsekakor med Corelovimi izdelki najboljši izdelek za delo s fotografijami, pa tudi eden najbolj priljubljenih med konkurenco nasploh. VideoStudio Pro X3, morda ni toliko uveljavljen, vendar z novimi funkcijami vsekakor sodi v prvo ligo video urejevalnikov,v nekaterih lastnostmi pa morda že celo vodi.

Fotograf

PaintShop PaintShop Photo Pro X3 je še bolj kot doslej namenjen ljubiteljem digitalne fotografije, čeprav se dobro znajde tudi pri urejanju ostalega slikovnega materiala. O usmeritvi precej pove podatek, da program zdaj podpira kar okoli 350 različnih zapisov brez kompresije (RAW) različnih digitalnih fotoaparatov.

Program je ohranil že doslej znan uporabniški vmesnik v črni barvi, kar je menda dobro za natančno retuširanje fotografij. Nova različica kljub številnim novim funkcijam ne pretirava z možnostmi in je ostala pregledna, na prvi vtis pa je tudi hitrejša kot predhodnik, denimo pri zagonu.

Ko delamo z obilico fotografij, pridejo nadvse prav orodja za organizacijo zbirke posnetkov. V ta namen so pri Corelu povsem na novo napisali modul Organizer, ki omogoča pregledovanje, združevanje, označevanje, ocenjevanje in lociranje zbirk večpredstavnega gradiva. Orodje je tudi izhodišče za hitro popravljanje, tiskanje in objavo gradiva v spletnih servisih, kot so Facebook in Flickr.

Pri delu z več fotografijami je nadvse uporabna nova zmožnost programa, kjer popravke na eni fotografiji posnamemo kot "navodila" in jih v enaki obliki uporabimo pri nizu drugih fotografij, kar utegne prihraniti precej časa in ročnega dela. Uporaba je sila preprosta. Pri obdelavi prve slike izberemo Capture Editing, nato pa na drugih fotografijah ponovimo spremembe z Apply Editing, lahko tudi na več fotografijah sočasno, če pri izbiranju držimo tipko Ctrl. Uporabno.

PaintShop: Express Lab omogoča hitro obdelavo, vendar s popolno orodjarno.

Že doslej smo v PaintShopu poznali modul Express Lab, ki služi predvsem za hitro popravljanje fotografij. V novi različici zna narediti hitre popravke vseh parametrov (Smart Photo Fix), poravnati horizont, nastaviti temperaturo barv, izostriti sliko, odpraviti šum in odstranjevati packe ali nezaželene elemente fotografije. Povrh vsega so sem dodali funkcijo Local Tone Mapping, ki omogoča poudarjanje dinamičnega razpozna, nekaj podobnega, kot bi dobili z uporabo tehnike HDR, vendar tokrat z eno samo fotografijo. Novost je tudi Camera RAW Lab, ki se zažene vsakič, ko v urejevalniku odpremo RAW datoteko. Če smo za Express Lab rekli, da zna prikazati precej, potem lahko za Camera RAM Lab napišemo "ogromno".

Kljub številnim novim zmožnostim, bodo na marsikoga naredila predvsem vtis orodja za na videz "čudežno" odstranjevanje objektov na fotografiji in retuširanje napak ter manjših motenj. Recimo orodje Makeover, ki zna zelo učinkovito odstraniti, recimo napis iz ozadja. Dovolj je, da nekajkrat potegnemo z miško čez in že smo odstranili nekaj, kar bi sicer z orodjem za maskiranje počeli precej dlje. Prav neverjetno je, kako verno ponazori ozadje, pa naj gre za zapletene vzorce ali barve prelive, kjer je nekaj takega zelo težko doseči.

Še boljši vtis pusti nova funkcija Smart Carver pa omogoča realistično povečavo, pomanjšavo ali celo popolno odstranitev posameznih elementov fotografije, brez da bi bilo to že na prvi pogled opazno. Seveda, če imamo srečo, da imamo primeren kader na fotografiji. Object Extractor pa je novo orodje za enostavno maskiranje elementov, ki so bili doslej znani kot "problematični", med katere sodijo slike človeških las, dima in drevesnih vej. Prav pride tudi nova funkcija Color vibrancy, kjer lahko povečamo barvo saturacijo samo na delu slike, drugje pa pustimo tako, kot je v originalu.

Pri Corelu so že od nekoč bili mojstri v posebnih učinkih in filtrih in PaintShop tu ni izjema. Za doživete fotografije bo prav prišla nova funkcija za pripravo fotografij HDR, ki naredi en posnetek iz več fotografij narejenih z različnimi nastavitvami.

PaintShop: Organizer je centralno mesto za urejanje zbirk.

PaintShop pa prvič vsebuje tudi možnost organizacije in preprostega urejanja video posnetkov v visoki ločljivosti, kar je vse bolj zaželena zmožnost novejših fotoaparatov. To je v pomoč zlasti pri diaprojekcijah, kjer preprosto združimo fotografski in video material. Podprti so zapisi AVI, QuickTime, WMV, Motion-JPEG in MPGE-4/H.264, skratka vsi, ki jih srečamo danes v fotoaparatih.

Project Creator zaokrožuje nabor orodij z modulom za pripravo različnih projektov, od foto albumov, projekcij (recimo v obliki datotek video posnetkov (tudi HD), datotek PDF ali pa animiranih predstavitev s tehnologijo Microsoft Silverlight), objave na spletu (YouTube, Facebook, Flickr) in to samo za fotografski ali mešani foto/video material. Že osnovne predloge, ki jih ponuja Corel, ponujajo rezultat, ki je nad pričakovanji. Za nameček Corel ob PaintShopu prilaga še slikarski program Painter Phot Essentials 4, ki nas popelje v svet digitalne umetnosti. Za pokušino, če želimo fotografije obdelovati na umetniški način.

Filmar

Najbrž ne bo presenečenje, če zapišemo, da je večina novosti pri video urejevalniku VideoStudio Pro X3 tako ali drugače povezanih z učinkovitejšim urejanjem video posnetkov v visoki ločljivosti. Predvsem so pri Corelu naredili velik korak naprej s podporo za strojno pospeševanje ustvarjanja posnetkov. Prvič so podprli procesorje z več jedri, posebej optimizirali kodo za najnovejše procesorje Intel Core i7, predvsem pa bodo navdušeni uporabniki grafičnih kartic Nvidia, saj lahko zdaj GPU prek vmesnika CUDA uporabijo kot pospeševalnik za video montažo. Na ta način so hitrejši skoraj vsi učinki, 3D prehodi pa tudi sami rezi. Pri Corelu trdijo, da je različica X3 v poprečju dvakrat hitrejša od dosedanje različice X2, vsekakor pa je to opazno tudi v praksi.

Seveda pa ni vse samo v hitrosti. Tudi v primeru VideoStudia so posodobili uporabniški vmesnik, v tem primeru predvsem poenostavili. Vse funkcije so dosegljive s samo nekaj kliki, program pa nas vodi skozi logične faze, od zajema, urejanja in izvoza video posnetkov. Če se komu zdi vse skupaj še vedno preveč zapleteno, lahko hitre popravke (predvsem za reze in združitve) uporabi priloženi VideoStudio Express 2010, ki zelo poenostavi stvari. Omeniti velja, da je v paketu tudi program Corel DVD Factory Pro 2010, ki je namenjen pripravi DVD ali Blu-ray posnetkov pa tudi izvozu gradiva v spletne servise.

VideoStudio: V poenostavljenem uporabniškem vmesniku je vse nekaj klikov daleč.

Za hitrejše delo, ne glede na to, ali delamo s pospeševanjem strojne opreme ali brez, koristi izboljšana funkcija Smart Proxy, kjer obdelavo vršimo na kopiji posnetka z nižjo ločljivostjo, ko pa zaključimo, bo VideoStudio vse spremembe ponovil na originalnih posnetkih, recimo takih v ločljivosti Full HD. Podobno kot pri PaintShopu tudi tu srečamo orodje, s katerim lahko atribute enega posnetka enostavno prenesemo na drugega in si s tem prihranimo čas.

Seveda pa tudi tokrat niso mogli brez novih učinkov. RotoSketch nam z nekaj potezami video posnetek spremeni v animacijo sestavljeno iz obrisov predmetov v kadru. Dodatek NewBlue FX pa dodaja niz učinkov, ki služijo za vse od ostrenja podrobnosti, simulacije starih posnetkov do 3D učinkov s sliko v sliki. Video Studio se lahko pohvali tudi z zelo bogatim naborom že izdelanih predlog za domače video posnetke, vključno z naslovi, prehodi, celo zvočno podlago. Corel ob tem obljublja, da bodo predloge dodajali in osveževali tudi prek prek spletnega portala.

Za kreativne ustvarjalce je na voljo nova funkcija, s katero lahko na video posnetku rišemo, denimo potek potovanja na zemljevidu ali pa dodajamo preproste animacije. V zanimivo smer pa so šli pri obdelavi zvoka. Če imamo na voljo večstezne zvočne posnetke, lahko natančno nastavljamo značilnosti posameznega inštrumenta, s tem pa ustavimo vzdušje, ki je najbolj primerno trenutnemu kadru.

Kot že rečeno, je veliko novosti povezanih z visoko ločljivostjo. VideoStudio tako zdaj lahko posname posnetke v priljubljenem zapisu MPEG-4 s kodekom H.264, vse skupaj pa lahko nato v visoko ločljivosti izvozimo tudi na nekatere spletne servise, kot sta YouTume in Vimeo.

Oba programa sta se v praksi izkazala z odliko, brez opaznih napak ali težav in ponudila točno to, kar Corel reklamira. Čeprav na prvi pogled govorimo o razmeroma majhnem številu novosti, so te še kako dobrodošle in resnici na ljubo, prav zabavne. Tako da boste z novimi dosežki z majhnim vložkom najbrž navdušili vse okoli sebe.

Corel PaintShop Photo X3

Kaj: Program za obdelavo fotografij.

Izdeluje: Corel, www.corel.com

Cena: 99 dolarjev; 79 dolarjev za nadgradnjo.

Za: Orodja za odstranjevanje napak in predmetov,ponavljanje obdelav na več fotografijah, pripravo predstavitev .

Proti: Potreba po pogostem preklapljanju med Express Labom, Organizerjem in polnim urejevalnikom.

Corel VideoStudio Pro X3

Kaj: Video urejevalnik.

Izdeluje: Corel, www.corel.com

Cena: 99 dolarjev; 79 dolarjev za nadgradnjo.

Za: Podpora za strojno pospeševanje montaže, orodja za delo z visoko ločljivostjo, podprti zapisi in učinki..

Proti: Razmeroma malo naprednih funkcij, razmeroma malo resničnih novosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji