Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2015

Večpredstavni mišičnjak

Vse večja navzočnost televizorjev z ultra visoko ločljivostjo na prodajnih policah je sprožila tudi povpraševanje po zmogljivejših večpredstavnih predvajalnikih, ki bi zmogli video vsebine ločljivosti 4K. Rikomagicov predvajalnik je ena prvih takih naprav.

V lično oblikovano škatlico je zapakirana strojna oprema na arhitekturi ARM, zato bolj spominja na pametne mobilne naprave kot večpredstavne podaljške, le, razumljivo, za dotik občutljivega zaslona nima. Srce predvajalnika Rikomagic MK80 je osemjedrni procesor Allwinner A80, sestavljen iz štirih sredic ARM Cortex-A15 s taktom dveh gigahercev ter štirih sredic ARM Cortex-A7, ki utripajo s taktom 1,3 GHz, naprava pa podobno kot pametni telefoni in tablice uporablja eno ali drugo zasnovo glede na obremenitev oziroma zadano nalogo. Za prikazovanje slike v ultra visoki ločljivosti je zadolžena grafična sredica PowerVR G6230. Gre torej za sorodno zasnovo, kot jo najdemo v zmogljivejših tablicah, le da je v tem primeru v sicer razmeroma tanko ohišje vgrajenih še cela vrsta priključkov. Uporabnik ima poleg vhoda USB 3.0 na voljo še dvoje vrat USB 3.0, režo za kartice SD/SDHC in celo priključek eSATA. Odlično je poskrbljeno tudi za povezovanje v internet in z drugimi napravami, poleg gigabitnega žičnega priključka predvajalnik obvlada tudi povezovanje v brezžična omrežja po najnovejšem standardu 802.11ac, za bližnjo komunikacijo je na voljo celo vmesnik Bluetooth 4.0.

S strojno opremo upravlja sistem Android različice 4.4, ki govori tudi slovensko. Na predvajalnik tako lahko namestimo celo vrsto različnih aplikacij ali iger za to okolje, le zavedati se moramo, da nekatere zaradi njihove prilagojenosti zaslonom mobilnih naprav ne bodo videti najbolje. Sam vmesnik je seveda na pogled precej poenostavljen in v primerjavi s sodobnimi mobilniki tudi nekoliko okoren. Na tak večpredstavni podaljšek bi zato še kako sodil Android TV, ki ga Google namenja pametnim televizorjem. Ker ima sama naprava kar 2 GB delovnega pomnilnika in 16 GB pomnilnika za hrambo podatkov, lahko z nekaj truda namestimo nanjo celo katero izmed distribucij operacijskega sistema Linux in jo spremenimo v računalnik – seveda tak, namenjen domačemu kinu.

Upravljanje je zaupano preprostemu daljincu z le osnovnimi tipkami, ki pa so pohvalno dovolj vsaksebi, da uporabnik v vsakem trenutku (tudi v temi) ve, kaj je pritisnil. Poleg smernih tipk in potrditvene tipke so mesto našle le še tipke za upravljanje glasnosti in predvajanja vsebin, dobrodošla je tudi tipka za preklop v delovanje v načinu »miška«, kjer krmilimo kazalec. Za razliko od številnih predvajalnikov na osnovi ARM pri MK80 tipka za prižiganje in ugašanje predvajalnika deluje kot pričakovano (veliko število drugih sorodnih predvajalnikov namreč lahko vklopimo le s fizično tipko na ohišju). A brž ko zapustimo predvajalni del in se začnemo ubadati s spletnim brskalnikom in drugimi aplikacijami, spoznamo, da ima preprost daljinec svoje omejitve. Uvoznik nam je dodal tudi naprednejši daljinec, ki ima na hrbtni strani tipkovnico, in že ta se precej bolje obnese. Sicer pa dobra založenost z vmesniki USB pomeni tudi, da lahko na predvajalnik enostavno priklopimo miško in tipkovnico ali pa igralni plošček, če jih potrebujemo.

Zmogljivosti MK80 so namreč primerne tudi za igranje iger, zato lahko v primeru manj zahtevnih uporabnikov brez težav nadomesti tudi igralno konzolo (ali tablico). Naprava je vedno hitra in odzivna, tudi kadar iz spleta prenaša in namešča aplikacije. Predvajanje video vsebin v polni visoki ločljivosti 1080p napravi ne predstavlja nikakršnega izziva in ga opravi z lahkoto, pri posnetkih 4K, kodiranih s kodekom HEVC, pa se že lahko zalomi. Vseh napovednikov bodočih filmov, s katerimi smo ji postregli, namreč ni znala pravilno predvajati, ne glede na to, ali je bilo nastavljeno strojno ali programsko dekodiranje. A glede na samo strojno zasnovo bi morale prihodnje različice strojne programske opreme to pomanjkljivost odpraviti.

Še največja težava predvajalnika Rikomagic MK80 je cena. Le malo uporabnikov bo zanj pripravljeno toliko evrov, če za pol te cene dobijo predvajalnik, ki zmore brezhibno predvajati večino vsebin FullHD. Za ločljivosti 4K nam v tem trenutku ni veliko mar.

Rikomagic MK80

Večpredstavni podaljšek.

Prodaja: Techtrade

Cena: 170 EUR.

✓    Strojno zmogljiv predvajalnik, podpora ločljivosti 4K ter možnost nameščanja aplikacij za sistem Android.

✗    Uporabniški vmesnik bi lahko bil precej boljši, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji