Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2016

Varuh v mobilnih časih

Varovanje našega imetja, še posebej nepremičnin, je žal vsak dan pomembnejše in že nekako neizbežno. Odločimo se lahko za drage in zapletene alarmne sisteme ali pa izberemo preprost, a učinkovit sistem na temelju koncepta internetnih stvari, kot je simpatičen varnostni sistem Smanos W020.

Število naprav, ki so doma povezane v omrežje in po izbiri tudi v internet, se strmo povečuje. Po nekaterih napovedih naj bi povprečno gospodinjstvo okoli leta 2022 imelo že okoli 500 pametnih naprav povezanih prek računalniškega omrežja. Se vam zdi pretirano? Najbrž. Toda tudi če bo številka v resnici, denimo, desetkrat manjša, je  to velik izziv za lastnika oziroma upravitelja.

Danes si lahko omislimo številne povezane naprave, med drugim pametne vtičnice, stikala, žarnice, termostate, kmalu pa pridemo tudi do varnostnih oziroma alarmnih sistemov. Eden cenejših, a zato ne nujno slabših, je najnovejši izdelek mladega zagonskega podjetja Smanos. Gre za družbo, ki je nastala kot sodelovanje strokovnjakov z Nizozemskega, Kitajskega in iz ZDA.

Cilj podjetja Smanos je bil pripraviti kar se da preprost alarmni sistem, ki pa bi bil še vedno zanesljiv in modularen, primeren za različne vrste rabe. Zato tudi odločitev, da vse postorimo z mobilnim telefonom. Podprta sta Apple iOS in Google Android.

Z mobilno aplikacijo postorimo domala vse – sestavo sistema, vklapljanje in izklapljanje alarma, upravljanje uporabnikov, tipal in dodatkov kompleta ter analizo dogodkov.

Namestitev ne bi mogla biti preprostejša. Dovolj je, da kontrolno postajo priključimo na elektriko, na zadnji strani pritisnemo edino tipko in uparimo program na mobilni napravi s kontrolno postajo, prek domačega omrežja Wi-Fi. Celoten postopek traja manj kot pet minut. V pomoč bo velika krožna dioda LED na zgornji strani postaje, ki utripa zeleno, ko še ni konfigurirana, modro-rdeče, ko je v fazi uparjanja z mobilno napravo. Če smo vse opravili, kot je treba, se dioda LED obarva zeleno in ne utripa. Rdeče, kadar je sprožen alarm.

Podobno kot strojna tudi programska oprema  stremi k enostavnosti, že skoraj asketiki.

Podobno kot strojna tudi programska oprema stremi k enostavnosti, že skoraj asketiki.

Seveda pa moramo nato na enoto priključiti še brezžično povezana tipala, to nam lahko vzame nekaj več časa. V osnovnem kompletu dobimo centralno postajo in dva kompleta detektorjev odpiranja vrat ali oken. Dokupimo lahko dodatne detektorje odpiranja, javljalnike gibanja in daljinske upravljavce za vklop in izklop alarma (to  lahko opravimo tudi prek aplikacije na telefonu).

Celota podpira skupno največ 30 tipal in do deset daljinskih upravljavcev, kar bi moralo biti dovolj za tipično enodružinsko hišo ali stanovanje. Komur to ni dovolj, naj poseže po zmogljivejših in dražjih izdelkih.

Eden izmed dodatkov je tudi video kamera IP6, ki je namenjena za notranjo, pogojno pa tudi zunanjo rabo. Vgrajeno tipalo družbe Sony in objektiv ponujata 110 stopinj obsegajoči zorni kot in snemanje posnetkov v ločljivosti 720p. Prav pride dvosmerni mikrofon in zvočnik, tako da lahko na primer govorimo z obiskovalcem, tudi kadar nas ni doma (če je na W020 povezan tudi zvonec). V kamero lahko vtaknemo običajno kartico SD in nanjo snemamo posnetke dogodkov, ki jih kamera zazna. Smanos trdi, da je kamera primerna tudi za nočno snemanje, čeprav ne v trdi temi, temveč ob prisotnosti posredne svetlobe, denimo ulične svetilke.

Z mobilno aplikacijo v celoti nastavimo sistem in uparimo varnostna tipala.

Z mobilno aplikacijo v celoti nastavimo sistem in uparimo varnostna tipala.

Tipala s postajo komunicirajo prek lastnega lastniškega brezžičnega protokola na frekvencah 868/915 MHz. Seveda nismo preverili, ali je mogoče signal motiti, bi pa ob morebitni motnji postaja sama sprožila alarm.

W020 je oblikovno prijetna napravica, ki malce spominja na Applove oblikovalske poteze in filozofijo. To se kaže v tem, da bomo na postaji zaman iskali množico tipk. Tudi tipala za okna in vrata so prijetno oblikovana, bela barva in sama postaja sta dokaj neopazni (zlasti na belem stavbnem pohištvu). Ima pa tipalo vgrajeno diodo LED, s katero lahko opazujemo stanje pripravljenosti.

Mimogrede, celoten sistem deluje tudi, kadar v stanovanju zmanjka elektrike. Centralna enota ima za take primere ležišče za štiri baterije AAA, ki zadostujejo za 60 ur delovanja. Več kot to pa je že skoraj tako imenovana višja sila. Senzorji imajo tudi lastne vire napajanja, a to je za uporabnika obveza, da jih po potrebi zamenjuje. K sreči centralna aplikacija pove, kdaj posamezen senzor ne deluje.

Praktični preizkus je seveda vključeval povezavo senzorjev (lahko jih privijemo ali prilepimo na vrata in okna) ter testiranje delovanja sistema. Brž ko vključimo alarm in odpremo zaščitena vrata/okna, se sproži glasen alarm – menda kar okoli 105 dB. Človek ne bi pričakoval, da zna tako majhna škatlica tako glasno tuliti. Če želimo, lahko kupimo tudi dodatno zunanjo sireno (ki bo zagotovo pritegnila sosede).

Poleg krajevnega alarma W020 takoj posreduje obvestilo o alarmu tudi lastniku prek povezanega pametnega telefona. Zanimivo, da to učinkovito deluje prek sistema potisnih notifikacij na telefonu, kar nam daje slutiti, da Smanos uporablja določeno storitev v oblaku za povezavo med telefonom in alarmnim sistemom, kadar nismo v domačem omrežju Wi-Fi. Moti le to, da Smanos tega podatka o natančnem načinu delovanja nikjer ne navaja.

Največjo pomanjkljivost sistema vidimo v dometu brezžičnega signala. V testnem okolju je celota delovala zanesljivo le, če smo imeli centralno postajo in senzorje v istem nadstropju. Brž ko smo eno od tipal preselili nadstropje više in kakih 7 metrov stran od centrale, je bila zanesljivost zaznave alarma precej manjša. Vsekakor je ta oddaljenost precej manjša, kot navaja izdelovalec, ki trdi, da bi sistem moral delovati celo na razdalji več kot 100 metrov, če ni ovir. Ko pa ovire so, se to očitno drastično zmanjša. Previdno torej pri postavitvi v večjih objektih.

Pomisleke imamo tudi glede same aplikacije. Tako kot sam izdelek je asketska, kar je s plati enostavnosti rabe vsekakor dobro. A pogrešali smo naprednejše funkcije, denimo možnost posredovanja alarmov prek sporočil SMS ali po elektronski pošti. Lahko pa nastavljamo določene parametre. Recimo, da ob odpiranju vhodnih vrat varnostni sistem dovoli nekaj sekund, preden se sproži alarm, dovolj, da iz torbice vzamemo telefon ali daljinski upravljavec in izklopimo alarm. Vklop in izklop alarma je mogoče narediti tudi programsko v intervalih, denimo, ko smo v službi ali pa ko se začne obratovalni čas lokala. Nastavimo lahko tudi trajanje delovanja in glasnost vgrajene sirene.

Med dodatki, ki ji podpira Smanos W020, je tudi nadzorna kamera, ki dopolnjuje varovanje z drugimi tipali

Med dodatki, ki ji podpira Smanos W020, je tudi nadzorna kamera, ki dopolnjuje varovanje z drugimi tipali

Glede na to, da gre za novejšo aplikacijo, štejemo kot pomanjkljivost tudi to, da Smanos W020 ni združljiv z Applovim nastajajočim standardom Homekit ali kakimi drugimi standardi. Tako smo prisiljeni uporabljati le priloženo programsko opremo, drugače bi lahko računali na možnost uporabe in nadzora ob drugih sorodnih internetno povezanih stvari (primer: pametne žarnice, ki se samodejno vključijo ob sprožitvi alarma).

Raziskava angleške vladne agencije je pokazala, da so povprečni stroški, povezani s škodo pri poplavah, skoraj 40.000 evrov, pri požarih okoli 10.000 evrov, pri navadnih krajah pa le okoli 1500 evrov. Torej je jasno, da se je pri alarmnih sistemih smiselno zaščititi tudi pred poplavami in požari, ne samo vdori.

Smanos k sreči tu priskoči na pomoč, saj lahko na W020 prek brezžične povezave povežemo tudi z drugimi izdelki izdelovalca, kot so detektor dima (kjer je dim, je tudi požar), izpustov plina in vdora vode. Seveda s tem skočimo v nov cenovni razred. Toda ali lahko res postavimo ceno za našo varnost in varnost (dragih) premičnin in nepremičnin?

Smanos W020

Brezžični alarmni sistem, ki ga krmilimo prek mobilne naprave.

Kdo: www.smanos.com.

Prodaja: www.conrad.si.

Cena: Komplet centrala, brezžični upravljalnik in 2x brezžični detektor odpiranja 145 EUR; dodatni brezžični upravljalnik 35,95 EUR; brezžični detektor odpiranja 100 EUR (4 kosi); brezžični javljalnik gibanja 43,95 EUR;

Za    Preprosta namestitev, enostavna raba, cena.

Proti    Nezanesljive povezave že na malo večjih razdaljah med tipali; ni možnosti javljanja alarmov prek sporočil SMS ali elektronske pošte; ni združljivosti s Homekitom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji