Objavljeno: 26.11.2019 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor December 2019 | Teme: huawei, samsung, Trump, kitajska

Uvodnik - Tovarna sveta

Uvodnik - Tovarna sveta

Kitajsko smo že pred leti spremenili v tovarno sveta. Ker je tam vse ceneje, ker imajo množice »cenenih« delavcev, ker sami ne maramo več onesnaženja, ki ga prinaša industrija. Nam je že kaj žal?

Spomnim se časov, prejšnjega tisočletja, ko je bila industrija osebnega računalništva v neslutenem vzponu. Ko so tudi pri nas cveteli »proizvajalci« računalnikov, ki so bili v resnici le sestavljavci komponent, ki so bile narejene na Kitajskem. Ko so se lastniki teh »proizvajalcev« z veseljem pohvalili, da imajo »na kitajskem svoje tovarne«. In kako v teh tovarnah reveži Kitajci delajo, živijo, jedo in celo spijo. Seveda so bili premajhni, da bi imeli »svoje« tovarne, v resnici so imeli le zakupljen del(ček) proizvodnje matičnih plošč, grafičnih kartic, morda še napajalnikov in ohišij. V istih tovarnah, kjer so imeli svoje veliko večje del(čk)e tudi svetovni velikani, kot so Dell, HP in podobni. Lastniki tovarn so bili sicer »kapitalistični« Kitajci iz Tajvana, delavci pa »komunisti« s celine. Kajti celina je bila tista, ki je imela milijardo delavcev, ki so bili pripravljeni (prisiljeni) delati za drobiž. Tehnologija pa je bila še vedno v rokah Zahoda. Najnaprednejše matične plošče so, denimo, bile tiste, ki jih je izdeloval – Intel. Asusove in MSI-jeve so tehnično odličnost pridobivale z zamudo.

Vse se je spremenilo z revolucijo pametnih telefonov. Količine so naenkrat postale še veliko večje, predvsem pa se je država Kitajska odločila, da ne bo več poceni delovna sila, ampak bodo obvladali tudi tehnologijo. Končni rezultat je danes Huawei, podjetje, za katerega poznavalci ocenjujejo, da ima nekajletno prednost pri razvoju baznih postaj in tehnologij za omrežja 5G. Ericsson in Nokia, nekoč vodilna pri razvoju mobilnih omrežij, zaostajata, Američani pa tako in tako v tej smeri nimajo ničesar. Tako zelo ničesar, da je te dni ameriški predsednik Trump namignil kar Timu Cooku, ali bi lahko v tej smeri kaj pomagal – Apple. Ker da »ima vse – denar, vizijo, tehnologijo in – Cooka«. Trump kot Trump … Ni še dolgo, kar je omenjal, da bi rad imel omrežja 6G, tako da ne morevedeti, da tudi Apple prej omenjene »tehnologije« pač – nima. Kot je nekoč ni imel Huawei, pa se je potrudil – obstajajo poročila, da je namensko zaposloval bivše inženirje Ericssona, in (nepotrjena) poročila, da so zaposleni za tekočimi trakovi, kjer se izdelujejo iPhoni, dobili nagrade, če so kaj koristnega prinesli do odgovornih v Huaweiju.

Strokovnjaki ocenjujejo, da lahko kitajski proizvajalci ODM, četudi so plače na Kitajskem višje, telefone naredijo kar 30 odstotkov ceneje kot, denimo, v Vietnamu, kjer ima svoje tovarne Samsung.

Dolgo smo špekulirali, da se bodo zahodna podjetja zaradi zviševanja kitajskega standarda (in plač) umaknila in tovarne odprla v cenejših delih sveta. In so se, tovarne so zdaj na Tajskem, v Indiji, Vietnamu, saj so tam plače nižje. Toda podjetja se vračajo na Kitajsko, plače v resnici niso vse. Samsung je, denimo, pravkar podpisal pogodbo za svoje najcenejše pametne telefone (s ceno od 100 do 250 dolarjev oziroma evrov) – s kitajskim podjetjem Wingtech. Niste že slišali zanj? Tudi jaz ne, vendar gre menda za enega največjih t. i. izdelovalcev ODM (original design manufacturers). Izdelovalca, ki telefone (največkrat enake) izdeluje za več naročnikov, zaradi česar so njegove količine gromozanske, njegova logistika optimizirana, cene pa zato nizke. Strokovnjaki ocenjujejo, da lahko taki proizvajalci, četudi so plače na Kitajskem višje, telefone naredijo kar 30 odstotkov ceneje kot, denimo, v Vietnamu, kjer ima Samsung svoje tovarne. Še več – tudi če bi Samsung svojo tovarno naredil na Kitajskem, bi bili izdelovalci ODM cenejši – zaradi zgoraj omenjenih optimizacij in hkratne proizvodnje za več naročnikov.

Cena pa je danes ključni dejavnik pri prodaji telefonov za najmanj zahtevne. In teh je veliko, saj je jasno, da si večina sveta ne more privoščiti telefonov za 1.000 evrov. Hkrati je pristop, ki ga je bil prisiljen ubrati (tudi) Samsung, nekakšen začarani krog – s tem, ko bo Wingtechu naročil do 60 milijonov telefonov letno (Samsung jih sicer izdeluje 300 milijonov letno), bo ta svoje cene zmogel še dodatno znižati. Vsem svojim naročnikom, torej tudi Samsungovim konkurentom … Priložnosti, da bi Samsung še kdaj sam izdeloval svoje modele iz spodnjega dela cenovne lestvice, torej ne bo več, znanja za tako početje pa tudi ne.

Kitajska se je, kot kaže, odločila, da bo svojo nekoč neslavno vlogo tovarne sveta zadržala. Najsi bo to s huaweiji ali z wingtechi. Imajo znanje, imajo logistiko, imajo količine in imajo, še vedno, milijardo izučenih delavcev. Če se pojavi potreba po zaposlitvi nekaj tisoč delavcev, ni nobenih težav. In ko ta potreba ugasne, prav tako ne …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji