Objavljeno: 23.11.2009 13:10 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2009 | Teme: preizkus, foto, poceni

Ugodna fotografija

V Monitorju že dolgo časa redno preizkušamo nove modele digitalnih fotoaparatov. A novosti je veliko, zlasti v času pred prazniki. Odlična priložnost torej za večji preizkus cenejših modelov.

Domačih fotografov je bilo v času analogne fotografije ("filma") bistveno manj kot danes. S prihodom digitalne fotografije je postalo fotografiranje bistveno lažje, hitrejše, cenejše in dostopnejše širšemu krogu uporabnikov. Zaradi kombinacije teh dejavnikov in vse bolj kakovostnih aparatov je digitalna fotografija v zadnjih nekaj letih doživela pravi razcvet.

Osnova so seveda cenovno ugodni in po kakovosti fotografij povsem dovolj zmogljivi modeli. Zgovoren je podatek, da se že kar nekaj časa niti ne ukvarjamo več s kakovostjo fotografij pri posameznih modelih, saj je tudi pri najcenejših že povsem zadovoljiva za domače uporabnike. Tega se zavedajo tudi izdelovalci, saj pri dražjih modelih dodajajo le funkcije in tehnične zmogljivosti, ki niso neposredno vezane na samo kakovost fotografij.

Tako lahko za aparate na tokratnem preizkusu na splošno rečemo, da so načeloma dobri, a imajo kakšno funkcijo manj od tistih dražjih. No, to nekoliko drži, kljub temu pa je tudi kar nekaj večjih razlik po cenovnih razredih. Pri cenejših aparatih je velikokrat v rabi tudi bistveno cenejši objektiv, ki ima malo zuma, hkrati pa je zelo ozek pri najširši nastavitvi. Nekako se nam zdi 28 mm tisti pravi široki kot, med preizkušenimi pa je kar nekaj modelov, ki se jim goriščnice začnejo pri 35 ali celo več milimetrih. Nekaj razlik je tudi pri tipalih. Seveda ne govorimo o ločljivostih, a so te kljub vsemu dober pokazatelj za starost nekega tipala. Tako imajo starejša tipala, ki premorejo osem milijonov pik, povsem enako šuma (če ne celo kaj več), kot novejša tipala z desetimi ali dvanajstimi milijoni pik.

Za preizkus smo postavili okvirno cenovno mejo pri 200 evrih. Kar nekaj aparatov se giblje tam okoli 100 evrov, dejansko pa so za nezahtevne uporabnike, torej take, ki jim cena pomeni več kot prej omenjeni milimetri objektiva, dobra izbira. Res so ti modeli malce bolj plastični, a fotografirajo ravno tako dobro. Za malo zahtevnejše pa je ravno območje od okoli 170 pa do malo čez 200 evrov tisto idealno, na katerem dobimo za svoj denar že kar veliko.

Pri vsem tem pa velja poudariti, da je najpomembnejši dejavnik fotografije sam fotograf. Tudi z najcenejšim modelom lahko naredimo izredne fotografije, če vemo, kaj in kako. Vedeti moramo, kako delati z aparatom (pri nakupu si tako vsekakor vsaj malo preberite priložena navodila), seveda pa ne gre tudi brez kančka umetniške žilice. Nekaj prispevajo tudi svetlobne razmere, saj imajo vsi kompaktni aparati težave v temnejših prostorih, kjer brez bliskavice praviloma ne gre. No, a brez pravega motiva nam tudi pravi fotoaparat ne pomaga kaj dosti.

Več si preberite v novi številki revije Monitor

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji