Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, kamera

Ugoden HD

Nemška Praktica je bila pri nas včasih znana predvsem po kakovostnih analognih fotoaparatih, še danes marsikdo to ime povezuje s filmsko fotografijo. A v novih (digitalnih) časih nosijo to tudi video kamere, v Monitorju pa smo vzeli pod drobnogled model, ki se hvali predvsem z visoko ločljivostjo.

Video kamere za domače uporabnike se v zadnjih desetih letih skoraj niso spreminjale, do pojava visoke ločljivosti. Praktično edina sprememba je bila v nosilcu, na katerega smo snemali. Priljubljenim kameram MiniDV so nekaj časa delale družbo kamere, ki so snemale na ploščke DVD. Danes teh skoraj ni več - večinoma imajo kamere vgrajene kar diske (velikosti nekaj deset GB), vse več pa je takih, ki video shranjujejo kar na pomnilniške kartice. Taka je tudi Praktica DVC 5.4 FHD, ki uporablja najbolj razširjene kartice, torej tipa SD (seveda podpira tudi novejše SDHC). Izdelovalec tudi na spletni strani poudarja, da je notranji pomnilnik le za programsko opremo (na tistih 32 MB tako ali tako ne bi spravili ravno veliko videa).

Kamera snema pri ločljivostih 1440 × 1080 ter 1280 × 720 pik. V prvem primeru je hitrost zajema 30 slik na sekundo, v drugem pa 60. V obeh primerih se uporablja napreden kodek na osnovi MPEG-4, zaradi česar video zavzame dokaj malo prostora na pomnilniški kartici. Pri višji ločljivosti velja minuta videa okoli 60 MB, pri nižji pa še nekoliko manj (okoli 50 MB). V obeh primerih je zvok dvokanalni (stereo). Fotografije zajema pri ločljivosti 5 milijonov pik (ločljivost je 2576 × 1932 pik), programsko lahko to poveča na 8 megapik (a to ne prispeva k kakovosti fotografij). Nad kakovostjo videa nismo imeli večjih pripomb, tudi šuma ni pretirano veliko. Pogrešali smo le boljšo stabilizacijo slike, saj premore naprava le elektronsko, ki deluje le pri ločljivost 1280 × 720 pik. Ostrenje je solidno, le na slabši svetlobi ima nekaj več težav.

Objektiv je povsem povprečen za ta rang kamere. Omogoča petkratni optični zum, na voljo pa je tudi štirikratni digitalni zum (ki ga lahko mirne vesti pustimo ugasnjenega). Nadzorne tipke so zbrane zadaj, kjer jih hitro dosežemo, tu so očitno ostali pri preverjeni formuli, zaradi česar se tudi novi uporabniki takoj znajdejo. Zaslon je solidno velik, njegova diagonala meri tri palce, ločljivost pa je povprečna, 960 × 240 pik (oziroma 240.000 pik, kot to podajajo izdelovalci digitalnih fotoaparatov). Med priključki kameri zamerimo, da nima HDMI, torej bomo podatke prenašali le prek USB oziroma video out.

Samo delo s kamero je zelo enostavno. Nastavitev ni veliko - nastavimo lahko le kompenzacijo ekspozicije za dve zaslonki svetleje oziroma temneje in temperaturo beline (kjer imamo poleg samodejnega nastavljanja še štiri posamezne vrednosti). Še dobro, saj so menuji enostavno grdi, zaradi česar se nismo radi preveč spuščali vanje.

Praktica DVC 5.4 FHD je torej solidna kamera, sploh glede na konkurenčno ceno (200 evrov). Najbolj smo pogrešali vmesnik HDMI, ki ga nosi sestrska naprava, model Praktica DVC 5.4 HDMI, in je z vseh drugih vidikov povsem enaka kamera.

Praktica DVC 5.4 FHD

Kaj: Video kamera.

Ločljivosti: 1440 × 1080 pik pri 30 FPS, 1280 × 720 pik pri 60 FPS.

Povezljivost: MiniUSB.

Izdeluje: Praktica, www.praktica.com.

Prodaja: Eurovision, www.eurivison.si.

Cena: 200 EUR.

Za: Enostavnost rabe, cena, uporaba kodeka MPEG-4.

Proti: Ni priključka HDMI, grdi menuji, elektronska stabilizacija slike (deluje le pri ločljivosti 720p).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji