Objavljeno: 24.12.2005 03:36 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor December 2005

Udobno spremljanje tv programov

Največja odlika tandema tv - videorekorder je bila (no, ali pa je še...) to, da je imel slednji vgrajen svoj sprejemnik (tuner) in je bilo zato mogoče na kaseto snemati čisto drug program, kot smo ga ravno v tistem trenutku gledali po televiziji.

Od tv kartic smo nekako samoumevno pričakovali, da bodo omogočale prav to in še več, pa vendar je na trgu najti zelo malo tv kartic z dvema vgrajenima sprejemnikoma, ki bi omogočale hkratno gledanje enega in snemanje drugega programa. AverMedijeva kartica "dual analog TV tuner" ali, kratko, A169 omogoča prav to, saj ima vgrajena dva sprejemnika, oba pa signal prejemata prek enotnega tv vhoda. To olajša namestitev. Vgrajena čipa za strojno MPEG-2 kodiranje omogočata, da hkrati snemamo tudi dva različna programa in pri tem (skoraj) ne obremenjujemo procesorja. Med preizkusom se je to tudi v resnici pokazalo. Kartica omogoča tudi sprejemanje FM radijskega signala v stereo načinu. Poleg vsega lahko prek S-Video ali kompozitnega vmesnika na računalnik priključimo še igralno konzolo (in igre igramo na računalniškem monitorju namesto po televiziji).

Izdelek je namenjen namestitvi v Windows Media Center Edition 2005, saj razen gonilnikov zanj kartici ni priložena nobena programska oprema. Če bi kartico želeli uporabljati v običajnem "nemedijskem" računalniku, se bo treba zateči k iskanju ustreznih tv programov (Sage TV, Myth TV ipd.). Ob kartici tudi ne dobimo daljinskega upravljalnika in to samo potrdi domnevo, da je izdelovalec računal na vgradnjo v računalnike z Media Centrom, ki jim je daljinec že priložen.

Kakovosti slike, ki prihaja prek kartice, ni kaj očitati, saj se je izkazala precej bolje kot slika na klasičnem tv zaslonu. Prav tako se zelo dobro obnese tudi radijski del kartice - povsem zadovoljivo kakovost sprejema zagotavlja že priložena radijska antena.

Zagotovo najuporabnejša pa je funkcija zakasnjenega predvajanja, ki omogoča, da med snemanjem (ali gledanjem) programa sliko ustavimo in gledanje nadaljujemo takrat in na tisti točki, kot nam ustreza. Za oglaševalce vsekakor neprijazna funkcija deluje odlično.

Kot rečeno, računalnik z Windows Media Center nam vgrajena AverMedia A169 spremeni v zelo uporaben osebni video rekorder (PVR), če pa tega operacijskega sistema nimate (in najverjetneje ga nimate), pa je uporabnost kartice vprašljiva.

Sliki, ki jo kartica posreduje računalniku, ni kaj zameriti

AverMedia dual analog TV tuner (A169)

Kaj: TV kartica z dvema sprejemnikoma.

Izdeluje: AverMedia, www.avermedia.com.

Prodaja: EC, www.ecdoo.si.

Cena: 49.200 tolarjev.

Za: Dva sprejemnika.

Proti: Brez daljinskega upravljalnika, ni dodatne programske opreme.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji