Objavljeno: 10.9.2005 10:37 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2004

Tudi za najplitvejše žepe

Tudi med ročnimi računalniki, ki sicer sodijo med manjše naprave, so kar velike razlike v zunanjih merah. Čedalje več modelov spada med zelo tanke in lahke, ob tem pa se ponašajo z dokaj spodobno ali celo nadpovprečno opremljenostjo.

Toshiba e400 je naslednik ročnih računalnikov družine e300, ki še danes sodijo med lažje in tanjše ročne računalnike z operacijskim sistemom PocketPC. Tej tradiciji je sledil tudi nov Toshibin izdelek, saj je debel le dobrih dvanajst milimetrov, tehta pa 137 gramov in se tako uvršča med lahkokategornike med ročnimi računalniki. Kljub majhnim zunanjim meram gre še vedno za spodobno opremljeno napravo: Intelov procesor PXA261 deluje s taktom 300 MHz, uporabnik pa ima na voljo 64 MB pomnilnika. Operacijski sistem je nameščen v le 16-megabajtnem romu, kar pomeni, da bo za nekatere dodatne programe, ki so pri drugih modelih z večjim pomnilnikom ROM nameščeni skupaj z operacijskim sistemom, treba uporabiti delovni pomnilnik računalnika. Posebnost Toshibinih ročnih računalnikov je 32 MB pomnilnika flash, v katerega vpišemo najpomembnejše podatke, ki se ohranijo tudi takrat, ko ročni računalnik ostane povsem brez napajanja. Zaslon je 3,5-palčen, z lo

Zmogljivosti računalnika lahko razširimo s karticami SD, glede na zunanje mere računalnika pa seveda ne moremo pričakovati, da bomo vanj lahko nameščali tudi kartice Compact Flash. Za povezljivost z drugimi napravami je vgrajen infrardeči vmesnik, malo pa smo bili razočarani nad tem, da e400 nima ne vmesnika bluetooth ne WLAN. Predvsem prvi je tudi v ročne računalnike nižjega cenovnega razreda pogosto vgrajen. Toshibin ročni računalnik je tako namenjen vsem, ki potrebujejo dokaj zmogljiv in ne predrag ročni računalnik, ob tem pa jih ne zanima povezovanje v brezžična omrežja.

Podjetje HP je na trgu ročnih računalnikov med najbolj uveljavljenimi, v zadnjem času pa so precej razširili ponudbo različnih modelov. iPaq h4150 sodi med povsem nove izdelke, saj v programu podjetja HP prej ni bilo podobnega ročnega računalnika. Po zunanjosti je še najbliže modelu h1910, tako da tudi štiritisočica sodi med manjše (debel je 13,5 mm) in lažje (132 g) ročne računalnike, a se za razliko od večine konkurentov podobnih mer lahko pohvali z opremljenostjo. Po tem se lahko meri z najzmogljivejšimi modeli. Osnovne tehnične značilnosti so povprečne: Intelov procesor PXA255 s taktom 400 MHz smo opazili že v kar nekaj modelih, 64 MB pomnilnika RAM in 32 MB pomnilnika ROM pa je uporabnikom na voljo pri večini ročnih računalnikov. 3,5-palčni zaslon ima ločljivost 240 × 320 pik.

Med najzmogljivejšimi modeli ročnih računalnikov je kar nekaj modelov, v katere sta vgrajena tako vmesnik bluetooth kot WLAN, med računalniki manjših zunanjih mer pa smo se ponavadi morali sprijazniti le z bluetoothom. Novi iPaq je tako prvi "lahki" ročni računalnik, ki se lahko pohvali z obema vmesnikoma. Ob tem velja omeniti, da je za dostop do omrežij WLAN, ki uporabljajo Ciscotovo opremo, vgrajena podpora protokolu LEAP, česar bodo veseli predvsem sistemski upravitelji tovrstnih omrežij. Zmožnosti računalnika lahko še razširimo s karticami SD.

Novi iPaq bo pritegnil vse, ki si želijo majhne naprave z dobro opremljenostjo. Odličen vtis malo kazi le cena, ki je višja kot pri podobnih, a malce slabše opremljenih modelih.

Toshiba Pocket PC e400

Kaj: Ročni računalnik z operacijskim sistemom MS Pocket PC 2003.

Izdeluje: Toshiba, www.toshiba-europe.com.

Prodaja: Inea, www.inea.si, (01) 513 81 00.

Cena: 87.900 tolarjev.

Za: Velikost.

Proti: Nima brezžičnih vmesnikov.

HP iPaq h4150

Kaj: Ročni računalnik z operacijskim sistemom MS Pocket PC 2003.

Izdeluje: Hewlett-Packard, www.hp.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11; DISS, www.diss.si, (01) 420 55 06.

Cena: 118.955 tolarjev.

Za: Opremljenost, velikost.

Proti: Nekoliko višja cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji