Objavljeno: 5.12.2007 10:42 | Avtor: Vlado Robar | Monitor November 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Toshiba Tecra S5-10X

Toshiba je po uvajanju novosti in prenavljanju svojih modelov vodilni izdelovalec prenosnih računalnikov. Z novim Intelovim sistemskim naborom Santa Rosa se lahko pohvali tudi Tecra S5-10X. To je prenosnik, namenjen predvsem poslovnežem, kar je očitno tudi po zunanjem videzu. V njegovem osrčju je poleg že omenjenega sistemskega nabora nastanjen dvojedrni procesor Core 2 Duo, ki deluje pri taktu 2,2 GHz. Pri delu ima na voljo 2 GB sistemskega pomnilnika. Ta konfiguracija je jamstvo za zelo dober rezultat na hitrostnem preizkusu in v resnici se je prenosnik dobro odrezal pri preizkušanju v obeh okoljih, Windows XP in Vista.

Zaslon širokega formata prikazuje sliko ločljivosti 1680 × 1050 pik, ki jo krmili grafična kartica nVidia Quadro 130M. Ker ima na voljo spodobnih 256 MB grafičnega pomnilnika, smo bili nad rezultatom pri preizkusu s programom 3DMark2001 (9207 točk) malo razočarani. To je resda bolje od vseh integriranih grafičnih kartic, to pa je tudi vse.

Disk je 160 GB in ob nenadnih premikih prenosnika, seveda tudi pri padcih, se njegovo delovanje začasno ustavi. Kot večina Toshibinih prenosnikov je tudi Tecra S5 opremljena z univerzalno optično enoto, ki poleg zapisovanja nosilcev DVD?R(W) zmore zapisovati tudi na manj razširjene DVD-RAM.

Nabor vmesnikov in priključkov ni nič posebnega, poleg treh vtičev USB, firewire, modema, žične omrežne kartice ter VGA je na voljo častitljivi zaporedni priključek (da, "COM port"), ki najbrž utegne priti prav le redkim uporabnikom. Pri brezžičnem povezovanju si lahko pomagamo z vgrajenim bluetoothom ter brezžično omrežno kartico. Vgrajena sta bralnika prstnih odtisov ter pomnilniških kartic.

Akumulator je s 5100 mAh nadpovprečno zmogljiv, s to zalogo pa zmore poganjati notes slabi dve uri in pol.

Pri tipkovnici lahko rečemo le: očitno načrtujejo tipkovnice posameznih modelov Toshibinih prenosnikov različni načrtovalci. Tecrina tipkovnica je sicer zelo dobra, kar težko pa pogoltnemo, da je vnosna tipka ("Enter") na ultra lahkem prenosniku Portege R500 (z 12-palčnim zaslonom) širša od ustrezne tipke na S5. Podobne pomanjkljivosti (npr. kratka preslednica, nestandardna razporeditev nekaterih tipk) se pri Toshibi vlečejo že dalj časa, a je pogled na R500 zbudil - očitno lažno - upanje.

Za krmiljenje kazalčka imamo na voljo krmilno paličko ter sledilno ploščico. Vsaka ima na voljo svoj par tipk in na srečo sta tipki sledilne ploščice postavljeni dovolj daleč od spodnjega roba prenosnika.

V prenosnik je že naložen operacijski sistem Vista za rabo v poslovnih okoljih. Poleg tega na disku najdemo po dobri stari Toshibini navadi obilico programov. Od tistih za lažje delo s prenosnikom do paketa za varno delo v spletu s 60-dnevno naročnino na posodabljanje.

Toshiba Tecra S5-10X

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 90,9.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 78,6.

Trajanje delovanja: 2 uri 25 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 7.

Mere: 36,6 × 26,8 × 3,9cm, 2,9 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo, 2,2 GHz, 2 GB RAM, 160 GB disk, DVD?RW (DL), WLAN 802.11a/b/g/Draft-N.

Zaslon: 15,4-palčni, 1680 × 1050 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 1656 EUR.

Prodajata: Asbis, www.asbis.si.

Za: Zmogljivost, tipkovnica, obilica programske opreme.

Proti: Trajanje delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji