Objavljeno: 26.5.2006 19:03 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2004 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Toshiba Tecra M2

Toshibina serija prenosnikov z imenom Tecra je namenjena zahtevnim uporabnikom, ki potrebujejo prenosnik, ki je hkrati dovolj lahek, da je tudi prenosen, hkrati pa kar najbolj zmogljiv in opremljen. Včasih je veljalo, da je to tudi prenosnik, ki je silno drag, toda časi se spreminjajo in sedanje Tecre so cenovno primerljive s podobno opremljeno konkurenco.

Včasih je bila sledilna ploščica samo sledilna ploščica. Danes je veliko več...

Preizkusili smo model Tecra M2 z 1,5 GHz procesorjem Pentium-M (v programu slovenskega zastopnika je tudi model s procesorjem 1,7 GHz). Računalnik je procesorju primerno zelo hiter, vendar smo bili nekoliko razočarani nad zmogljivostjo akumulatorja, ki je naš test (Battery Mark 4.0) zmogel poganjati le nekaj več kot tri ure. Res pa je, da si lahko kot dodatek omislimo akumulator za zadnjo stran prenosnika (podaljša ga za približno 3 cm) ali pa model za vgradnjo v večnamensko razširitveno mesto (namesto optičnega pogona). Po zagotovilih izdelovalca naj bi se zmogljivost akumulatorja s tem povečala za približno 80 %.

Vgrajen je 14-palčni zaslon ločljivosti 1024 × 768 pik (kar mu bo kdo štel v slabo, drugi uporabniki pa, po drugi strani, večje ločljivosti na tako velikem zaslonu nočejo). Je lepo enakomeren, vendar morda nekoliko pretemen, kar se pokaže predvsem, ko z njim delamo na prostem ali celo na soncu. Upravlja ga zelo zmogljiv grafični vmesnik Nvidia Geforce FX Go 5200, ki bo dovolj dober tudi za igranje iger 3D (tudi poslovneži se morajo kdaj zabavati). Tipkovnica je dobra, z dobro razporeditvijo tipk, vendar se občasno pod grobimi prsti vendarle nekoliko ukrivi. Za upravljanje s kazalcem sta na voljo tako sledilna paličica kot sledilna ploščica. Slednji lahko nastavljamo "malo morje" nastavitev, med drugim tudi občutljivost, kar smo s pridom uporabili (privzeto je bila ploščica za naš okus premalo občutljiva). Od optičnih enot je vgrajena kombinirana enota DVD-ROM/CD-RW, po želji pa si lahko omislimo tudi DVD zapisovalnik. V prenosniku je zmanjkalo prostora za disketni pogon, ki ga večina izdelovalcev tako ali tako ne vgrajuje več. Pri Tecri je priložen kot zunanja enota USB.

Opremljenost s priključki je dobra, vendar ne vrhunska. Na Tecri najdemo dva priključka USB (2.0), dve vtičnici PC Card, bralnik kartic SD, bluetooth, žični in brezžični omrežni vmesnik, modem, tiskalniški in infrardeči vmesnik ter video izhod. Pogrešamo vmesnik firewire (na začetku omenjena zmogljivejša Tecra ga premore), predvsem pa brezžično omrežje vrste 802.11g (54 Mb/s), saj je podprt le starejši in počasnejši standard 802.11b (11 Mb/s).

Od programske opreme je nameščen Windows XP Professional in predvajalnik DVDjev (WinDVD) ter Microsoftov program OneNote 2003 (očitno si Microsoft na vse kriplje prizadeva, da bi ga ljudje sprejeli).

Preizkušena Tecra M2 je povprečno opremljen prenosnik, ki pa je dobro razširljiv. Zamerimo mu le povprečno zmogljivost akumulatorja in pa njegovo debelino, saj je konkurenca dandanes tudi že nekaj tanjša od Tecrinih treh centimetrov.

Toshiba Tecra M2

Mere: 31,2 × 25,6 × 3 cm, masa 2,45 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,5 GHz, 512 MB RAM, 40 GB disk, WiFi 802.11b.

Zaslon: 14-palčni, 1024 × 768 pik.

Trajanje delovanja: 3 ure in 12 minut.

Hitrost: 57,9.

Skupna ocena: 70.

Cena: 567.864 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si, (01) 513 81 00.

Za: Hiter in dobro razširljiv prenosnik.

Proti: Le povprečna opremljenost, ne najboljša zmogljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji