Objavljeno: 26.9.2006 03:18 | Avtor: Vlado Robar | Monitor September 2006 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Toshiba Tecra A8-143

Toshibina družina Tecra je namenjena poslovnežem, model 143 pa predstavlja vrh sicer nekako srednje zmogljive serije A8. Tecra A8-143 z zaprtim srebrnim pokrovom je na prvi pogled videti minimalistično preprosto. No, prav barva in zaobljeni robovi jo naredijo na videz tanjšo, kot je s 3,6 cm v resnici.

A volumen skriva kopico novih rešitev, imenovanih Easyguard, ki naj bi notesu dodale robustnost, potrebno vsem, ki računalnik vsak dan prenašajo naokrog. Sem sodijo dodatno ojačano vpetje pokrova zaslona, na novo zasnovani blažilniki tresljajev in sistem, ki tresljaje zaznava, ob preseganju določenih vrednosti pa glavo diska premakne v varen položaj. Slednje zna biti, če delate s prenosnikom na kolenih, tudi moteče. Tretji omembe vreden branik pred zunanjimi dejavniki je tipkovnica, odporna proti polivanju, a tega - čeprav nas je mikalo - nismo preizkušali. Tudi sicer nanjo nismo imeli pripomb; tipke so prijetne in dovolj razmaknjene, ugrezajo se ravno prav prijetno, smerne tipke so pohvalno za malenkost ločene in zamaknjene navzdol. Ločenega številčnega dela ni. Zaslon z razmerjem stranic 16 : 10 je kontrasten, s polnimi barvami in širokim kotom vidljivosti.

V notranjosti je nameščen Intel Core Duo z 1,83 GHz. Sistemskega pomnilnika DDR2 je 512 MB, a to bo komaj dovolj, saj ga bo naslavljalo tudi vgrajeno grafično vezje. Iger torej poslovnež na tej Tecri ravno ne bo mogel poganjati. Količina diska z 80 GB ne izstopa. V ohišju je še optična enota, in sicer dvoslojni zapisovalnik DVD. Opremljenost z vmesniki je naslednja: serijski, firewire oz. IEEE 1394, 3x USB, tv izhod in priključek VGA za zunanji monitor, bralnik kartic SD ter razširitvena reža PC Card. Povezljivost navzven zastopajo bluetooth, modem, žični in brezžični omrežni vmesnik. Tu se obhod okrog ohišja tudi konča.

Na hitrostnem preizkusu, konkretno Winstone Business, se Tecra A8-143 odreže zelo povprečno, če ne kar slabo. Za odtenek bolje kaže pri preizkusu hitrosti z večpredstavnim Winstonom, še največ pa pokaže pri Battery marku - razmeroma majhen akumulator zdrži dobre tri ure in pol.

Kaj torej ponuja Toshiba za svojo niti ne tako nizko ceno? Robusten stroj srednjih zmogljivosti, v katerega je nameščeno praktično vse, kar potrebuje povprečen uporabnik. Če že pojasnjujemo ceno: tu je tudi Office One note. Zraven pa še solidno dolgo delovanje na baterije in cel sklop varnostnih rešitev ter, ne nazadnje, tri leta garancije.

Toshiba Tecra A8-143

Poslovni indeks Winstone 2004: 19,6.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 27,3.

Trajanje delovanja: 3h 33 min.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 7.

Mere: 368 x 268 x 36 mm, 2,9 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo, 1,83 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD-RW, WiFi 802.11a/b/g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 x 800 pik.

Cena: 345.600 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si

Za: Programska oprema, garancija.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji