Objavljeno: 18.12.2007 15:21 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite Pro U300

Toshibin elegantni prenosnik Satellite Pro U300 se na slovenskih straneh oglašuje kot "ultraprenosnik". Razlog za to je seveda njegova sorazmerno majhna teža, saj tehta slaba dva kilograma (oziroma natančno 1,99 kg). Povod za prenosljivost je 13,3-palčni zaslon TruBrite, ki pa se na močnejši svetlobi ne obnese najbolje, saj v njem vidimo preveč odseva. Drugače se obnese dobro, premore pa ločljivost 1280 × 800 pik. Prenosnik deluje zelo dobro, vsaj dokler ga ne primemo v roke; takrat pa opazimo negativno stran nižanja teže. Plastična masa na desni strani prenosnika se prav neokusno upogiba, krivec pa je predvsem optična enota DVD. Zaradi nizke teže so izbrali razmeroma nizko enoto, ki bi potrebovala še nekaj več ojačitve. A v Toshibi so nad njo vgradili še režo Express card, ki položaj še poslabša.

Prenosnik je grajen okrog Intelovega procesorja Core 2 Duo T7300, katerega frekvenca je 2 GHz. Sistemskega pomnilnika je 2 GB; to je ravno prav za poganjanje priloženega Windows Vista Business. Računalnik je povsem na vrhu svojega razreda, kar zadeva velikost in težo, a enako velja tudi za zmogljivosti. To potrjujejo tudi novi preizkusi SYSmark 2007, pri katerih je prenosnik na prvem mestu v svoji kategoriji. Žal pa nam zaradi pomanjkanja gonilnikov ni uspelo namestiti starejšega Windows XP. To pomeni, da ne moremo ničesar povedati o zmogljivostnih ocenah Winstone oziroma o trajanju delovanja akumulatorja. Pozitivno preseneča zelo velik disk, saj premore kar 200 GB.

Kar zadeva priključke, ni nobenih presenečenj. Na sprednji strani najdemo priključek firewire, bralnik pomnilniških kartic (ta podpira kartice SD, xD in MS) in drsnik za vklop oziroma izklop vmesnika WLAN. Na desni strani je poleg modema in omrežnega vmesnika en priključek USB, slednja sta malce preblizu skupaj, ko smo prek žice priklopljeni v omrežje, imamo lahko težave s širšimi ključi USB. Na levi sta še dva priključka USB, izhod VGA, vmesnik za zvočno kartico (torej izhod za slušalke in mikrofon), za jakost zvoka pa skrbi kolesce.

Kljub dobrim zmogljivostim in dokaj ugodni teži in meram cena prenosnika ni pretirana. Zanj bomo odšteli 1362 evrov. Najdemo sicer cenejše in hkrati lažje prenosnike, ki so manj zmogljivi, na drugi strani pa cenejše in zmogljivejše, ki pa so bistveno večji in težji.

Toshiba Satellite Pro U300

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 79.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 57.

Trajanje delovanja: Nismo ga mogli izmeriti.

Zgradba in oprema: 5.

Velikost in teža: 3.

Mere: 31 x 22,7 x 3 cm, 1,99 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7300, 2 GHz, 2048 MB RAM, 200 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1280 x 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 1330,00 EUR.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Za: Zmogljivost, velikost diska, cena.

Proti: Premalo trdna zunanjost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji