Objavljeno: 28.2.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2023

Test Xiaomi 13 & 13 Pro

Xiaomi se je v zadnjih letih povzpel v vlogo enega najpomembnejših konkurentov Samsungu na področju telefonov Android. S tem so prišle tako večje in bolj ambiciozne želje kot tudi več pozornosti kupcev in medijev. V to okolje prihajata nova modela, s katerim podjetje pokaže, kaj vse zna. Gre za Xiaomi 13 in 13 Pro, preprosto imenovana naslednika modelov 12 in 12 Pro. Sodeč po govoricah, naj bi kasneje sledil še Xiaomi 13 Ultra, nadgradnja obstoječega 12S Ultra.

Telefona delujeta zelo kakovostno. Oba uporabljata Corningov Gorilla Glass Victus na prednji strani, osnovni model 13 ima tako steklo tudi zadaj. Pri različici Pro je zadnja stranica iz keramike – pri Xiaomiju pravijo, da gre za »nanobiološko« keramiko, karkoli že to je, ki naj bi bila še posebej trpežna. Na otip moramo priznati, da nismo opazili razlik v primerjavi s stekleno zadnjo stranico navadnega modela. Oba zadnji stranici sta zelo gladki, na obeh se zelo poznajo prstni odtisi – morda malenkost bolj na stekleni stranici modela 13, ki je bil bel, 13 Pro pa črn. Oba imata kovinsko ogrodje in dajeta občutek res solidno izdelane naprave.

Osnovni model je občutno manjši od različice Pro. Prvi ima zaslon diagonale 6,36 palca, drugi pa 6,73. Preseneča dejstvo, da je manjši tudi rahlo tanjši (8 mm namesto 8,4). Razlika je seveda majhna, a vseeno smo vajeni obratno – da so večji tudi rahlo tanjši. Oblikovanje je podobno, čeprav ima model 13 bolj odsekane, ravne stranice (v kovinsko srebrni barvi), večji Pro pa zaobljene v barvi ohišja in tako daje občutek, da je še nekoliko tanjši. Pri obeh je na zadnji strani še velika stopnica, v kateri je pospravljen fotografski sklop. Pri obeh so v njem po trije objektivi, pospravljeni pod enotno, ravno stekleno površino. Na njej se bohoti še napis Leica, vpliv tega fotografskega podjetja opazimo tudi v fotografski aplikaciji. Mimogrede tak napis je bil nekoč prisoten na Huaweievih telefonih, sedaj pa so se zaradi spremenjenega toka denarja preselili.

Fotografski sklop je med pomembnejšimi deli novih telefonov. Xiaomijeva novinca se na tem področju zelo dobro izkažeta. Na papirju sicer ni pretiranih posebnosti – na voljo so trije objektivi, torej osnovni široki objektiv (23 mm), ultraširoki (15 mm) ter teleobjektiv s trikratnim zumom (75 mm). Nič pretresljivega, v primerjavi s konkurenco, ki zmore tudi povečave 5× in 10×, bo večina zahtevnih uporabnikov pogrešala še daljši objektiv.

Fotografije, posnete s Xiaomijem 13, so dobre, a ima različica Pro pri vseh treh goriščnicah veliko prednost.

Ima pa model Pro prednost pred običajnim, saj so vsi trije objektivi s tipalom ločljivosti 50 MP. Tipalo glavnega objektiva je pri tem še zelo veliko (po površini), večje, kot smo sicer vajeni pri pametnih telefonih, zato zmore res odlične fotografije z nekoliko zamegljenim ozadjem že brez uporabe portretnih načinov. Fotografije, posnete z navadnim modelom, so dobre, a ima različica Pro prednost pri vseh treh goriščnicah. Poudariti velja tudi odlično stabilizacijo slike pri teleobjektivu modela Pro. Oba imata sicer optično stabilizacijo pri glavnem objektivu, a se to bolj opazi pri daljših goriščnicah teleobjektiva.

Strojno sta telefona načelno enaka – oba uporabljata zadnji procesorski modni krik, Qualcommov Snapdragon 8 Gen 2, izdelan v tehnologiji 4 nm. Pri tem je zanimivo, da se telefona na preizkusih zmogljivosti drugače obnašata kot (tudi v tej številki preizkušeni) Samsungov Galaxy S23 Ultra. Ta ima na papirju enak procesor, a je razlika v podrobnostih – Qualcomm je procesorju, prilagojenemu Samsungu, namenil malenkost višjo frekvenco posameznih jeder. Tako se ta bolje obnese pri preizkusu enojedrnih opravil, Xiaomijev dvojec pa pri preizkusu večjedrnih. Na koncu dneva so razlike zelo majhne in jih med običajno uporabo ne bomo opazili, vseeno pa gre za zanimivo anomalijo. Grafični sklop je odličen, brez težav poganja tudi najzahtevnejše igre, segrevanje je pri tem dobro nadzirano.

Druge lastnosti so bolj ali manj znane ter pričakovanje. To velja za zaslon OLED s tehnologijo LTPO, zaradi katere se frekvenca osveževanja dinamično prilagaja dogajanju in gre vse do 120 Hz, in podporo tehnologiji HDR10+, s tem pa tudi solidno svetlost zaslona. Oba telefona sta vodotesna po standardu IP68 (potop do 1,5 metra za do 30 minut). Hitrost napajanja je spet zelo velika – pri 13 Pro do 120 W (kar pomeni dobrih 20 minut) ali do 50 W pri brezžičnem napajanju, pri navadni 13 pa do 67 W pri žičnem ali 50 W pri brezžičnem napajanju. Pri obeh je tudi priložen ustrezen napajalnik, kjer je model 120 W glede na svojo moč presenetljivo majhen. Oba telefona sta med najboljšimi, kar se tiče vzdržljivosti akumulatorja – osnovni ima 4.500 mAh, model Pro pa 4.820 mAh, ob tem, da so novi procesorji še varčnejši od predhodnikov.

Pod črto težko najdemo kakšne resne pomanjkljivosti nove Xiaomijeve dvojice. Ponudita odlično zmogljivost ob zelo dobri vzdržljivosti baterije. Fotografski sklop je med boljšimi, tudi filtri, ki so sad sodelovanja z Leico, so po našem mnenju zelo prikupni (tu mislimo na umirjen, zadržan videz fotografij, zlasti portretov). Na papirju bo sicer marsikdo pogrešal še kak daljši zum, čeprav je to, upoštevajoč ceno, tudi pri konkurenci redko.

Naj omenimo še presenetljivo tehnološko anomalijo – pri pregledu specifikacij opazimo, da je vmesnik tipa USB-C 2.0. Podrobni preizkus pokaže, da je res omejen na hitrosti standarda USB 2.0 – torej do teoretičnih 60 MB/s, prenos datotek prek kabla pa se v praksi odvija s približno 45 MB/s. Če bi preko tako počasnega kabla na računalnik želeli prenesti vseh 256 GB vgrajene shrambe (fotografije, video posnetki …), bomo za to potrebovali približno kar uro in pol. Zato vmesniki večine konkurentov že več let delujejo s hitrostjo standarda USB 3.0. Izjema je le Apple, kjer njihov Lightning deluje le s hitrostjo USB 2.0.

Xiaomi 13

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 650 EUR (12 GB/256 GB)

Za: Zmogljivost, odlična vzdržljivost baterije, zum objektivi.

Proti: USB-vmesnik podpira le hitrosti 2.0.

Xiaomi 13 Pro

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 900 EUR (12GB/512 GB)

Za: Zmogljivost, razmeroma majhna velikost, odlična vzdržljivost baterije, zum objektivi.

Proti: USB-vmesnik podpira le hitrosti 2.0.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji