Objavljeno: 30.8.2022 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2022

Test televizorjev: Televizor, ki poskuša biti nekaj več

Pametni televizor je v resnici računalnik, so si rekli pri Samsungu. Zakaj ga torej ne bi spremenili v poslovno orodje? Samsung Smart Monitor je točno to – pametni televizor z nekaj dodatki, ki se še posebej trudi omogočati priklop računalnikov in pametnih telefonov.

Smart Monitor M7, ki smo ga imeli na preizkusu, je v resnici televizor z diagonalo 32 palcev in ločljivostjo 4K. Obstajajo še modeli drugih velikosti, od 27 do 43 palcev, tudi drugih ločljivosti in ukrivljeni, seveda za različne cene. Monitor poganja operacijski sistem Tizen, enak, kot teče tudi na Samsungovi televizorjih, priložen je daljinec. Da, v resnici je to televizor. Nenazadnje so nameščene tudi enake aplikacije, kot smo jih sicer vajeni na Samsungovih televizorjih – Netflix, Amazon Prime, Disney+ …

Na voljo pa so tudi aplikacije, ki omogočajo povezovanje z osebnimi računalniki, Microsoftovim oblakom Office 365 in s sistemom Dex, vgrajenim v Samsungove telefone. Ideja je, predpostavljamo, imeti televizor, ki je hkrati tudi skoraj vse, kar v svoji domači pisarni uporabnik potrebuje za svoje delo.

Osebni računalnik lahko z M7 povežemo prek HDMI in tudi brezžično. Windows ga v tem primeru »vidijo« kot dodaten (ali pa edini) zaslon. Z dandanašnjim Wi-Fijem je povezava dovolj hitra, da za poslovno uporabo popolnoma zadostuje. A drži, enako lahko naredimo s prav vsakim televizorjem, četudi ni najnovejši.

Če smo lastniki pametnega telefona Samsung Galaxy S, se lahko s Smart Monitorjem povežemo tudi prek sistema Dex, ožičeno (prek USB-C) ali brezžično. V tem primeru na televizorju teče nekakšen celozaslonski Linux z vsemi aplikacijami s telefona, upravljamo pa ga s telefonom, ki postane sledilna tablica (trackpad). Ali pa s tipkovnico in z miško, ki ju priklopimo na telefon ali Smart Monitor. Tudi tu velja enako – to lahko naredimo z vsakim televizorjem.

Nekaj posebnega je Smart Monitor le v tem, da premore nekaj servisov, ki »vidijo« podatkovne naprave v omrežju, denimo diske osebnih računalnikov ali omrežne diske NAS (no, tudi v tem med pametnimi televizorji ni edini). In v tem, da ima vgrajen spletni brskalnik, ki služi za spletno prijavo v Microsoftov servis Office 365. Če se odločimo zanj in če na Smart Monitor priklopimo še miško in tipkovnico (USB ali brezžično), lahko Smart Monitor tudi dejansko postane naš edini »računalnik«. A v resnici je to še vedno le pametni televizor, z vgrajenim brskalnikom.

Samsung Smart Monitor M7

pametni monitor/televizor

Cena: 348 EUR

Za: Televizor, ki zna biti malo še računalnik.

Proti: Razlik v primerjavi z običajnimi pametnimi televizorji je premalo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji