Objavljeno: 25.8.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2020

Test Samsung Galaxy A41

Samsung je v zadnjem času občutno razširil svojo prodajno paleto z modeli Galaxy. Novi A41 tako meri na srednji razred, med modeloma A51 in A40. Serija Galaxy A je v zadnjih letih kar uspešna, vanjo počasi prehajajo tehnologije dražjih modelov, denimo zasloni AMOLED. Prvi vtis je soliden, predvsem je moč pohvaliti lahko in kompaktno ohišje z zelo tankim robom – vsaj v tem cenovnem razredu. Občutek je zato zelo plastičen, a majhno težo je pač težko drugače doseči.

Na desni strani je klasična kombinacija tipke za vklop in dvojne tipke za glasnost, nasproti pa je okvir, v katerega vstavimo eno kartico SIM ali dve in eno pomnilniško kartico microSD. Spodaj je vmesnik USB-C, ob njem je klasični izhod za slušalke. Telefon je sicer opremljen s 64 GB prostora, zato je vprašanje, koliko uporabnikov bo poseglo še po pomnilniški kartici, a je vseeno dobrodošla možnost.

Na ohišju ni bralnika prstnih odtisov, ta je vgrajen v spodnji del zaslona. Glede na cenovno umestitev telefona lahko to pohvalimo – cenejši modeli imajo bralnik na zadnji strani. Zaslon je za to ceno zelo dober, gre za Super AMOLED z dobrimi barvami in visoko ločljivostjo 2.400 × 1.080 pik (gostota pik je torej čez 400 pik na palec). Svetlost je dovolj močna tudi za uporabo na najmočnejšem soncu, hkrati omogoča tudi zelo temno nastavitev (koristno za uporabo ponoči). Nad zaslonom je v majhni zarezi prednja kamera.

Še ena komponenta, ki je iz dražjih modelov prišla tudi v te cenejše, je zadnja kamera. Glavna kamera ponuja ločljivost tudi do 48 milijonov pik ob goriščnici 26 mm. Zraven sta še ultraširoka kamera in tipalo za zaznavanje globine. Glavna kamera shrani fotografije pri ločljivosti 12 MP, a lahko izberemo tudi polno ločljivost 48 MP, čeprav se s tem predvsem občutno poveča čas, da telefon shrani fotografijo. Gre za Sonyjevo tipalo, ki ga najdemo v kar velikem naboru telefonov, večinoma iz nekoliko dražjih serij.

Kakovost fotografij je glede na razred telefona zelo dobra. Pri navadnih nastavitvah bo po privzetem uporabil tudi programski HDR, ki po našem mnenju doda nekaj koristnega dinamičnega razpona (zabeleži podrobnosti tako v najtemnejših kot v najsvetlejših delih slike). Fotografiramo lahko torej tudi pri polnih 48 MP, nastavitev je na voljo med formati fotografiranja (torej 4 : 3, 1 : 1 itd.). Pri dobrih svetlobnih pogojih dobimo s tem nekaj več ostrine, a izgubimo nekaj dinamičnega razpona, saj tu ni na voljo funkcije samodejnega HDR. Ker se podaljša tudi čas shranjevanja fotografije, bi sami raje ostali pri navadnih 12 MP.

Strojna oprema ni najzmogljivejša, a je dovolj zmogljiva za večino potreb. V uporabi je Mediatekov osemjedrni procesor MT6768, zraven je 4 GB pomnilnika. Zahtevni uporabniki bodo na trenutke opazili tudi kakšen majhen zatik vmesnika, a v splošnem je telefon dovolj odziven. Vanj so vgradili akumulator zmogljivosti 3.500 mAh, kar je glede na strojno opremo zelo dobro. V praksi bo pri povprečnih uporabnikih brez težav zdržal tudi dva dni brez polnjenja, pri zahtevnejših pa kak dan in pol.

Novi Galaxy A41 je dober predstavnik srednjega razreda, v katerem že najdemo najpomembnejše člene dražjih telefonov. To sta predvsem odličen zaslon AMOLED in zelo dober fotoaparat. Ohišje sicer daje nekoliko pretirano plastičen občutek, kar pa ne bo motilo uporabnikov, ki bodo telefonu odeli »zaščitno obleko«. Strojna oprema sicer ni najhitrejša, je pa zato ugodno varčna s stališča porabe energije.

Samsung Galaxy A41

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 299 EUR

Za: Zaslon, fotoaparat, bralnik prstnih odtisov pod zaslonom.

Proti: Plastično ohišje.

Citat: Novi Galaxy A41 je dober predstavnik srednjega razreda, v katerem že najdemo najpomembnejše člene dražjih telefonov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji