Objavljeno: 30.5.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2023

Test Honor Magic5 Pro

Honor se že nekaj let trudi priti izpod dežnika nekoč matičnega podjetja Huawei in tudi telefon Magic5 Pro je poskus v tej smeri. Gre za telefon najvišjega zmogljivostnega in cenovnega razreda, s katerim merijo na tekmece, kot so Samsungov Galaxy S23 Ultra in Xiaomi 13 Pro ter pred kratkim preizkušeni Vivo X90 Pro.

Oblikovanje močno spominja na Huaweijeve modele, denimo aktualnega Mate 50 Pro. Verjetno res ni veliko načinov, kako postaviti tistih nekaj objektivov na zadnjo stran telefona, pa vseeno je sorodstvo tu še kar očitno. Klasično velik telefon ima na zgornji zadnji strani dvignjen krog, v katerem so pospravljeni trije objektivi. Zadnja stran preizkušenega modela je bila steklena, na črni gladki površini se zato poznajo prstni odtisi. Na voljo je še v sivo zeleni barvi.

Prednji zaslon in omenjena zadnja stran se rahlo ukrivita proti kovinskemu robu, telefon lepo stoji v roki in daje dober občutek kakovosti, tudi težišče je dovolj proti sredini aparata, zato nimamo občutka, da bi bil fotografski sklop posebej težek. Zaradi fotografskega sklopa telefon na mizi ne leži ravno, je pa dovolj velik, da se na mizi ne prevrača. Kot smo v tem razredu navajeni, je vodotesen, robov okoli zaslona je zelo malo, v zgornjem levem kotu zaslona je izrez za prednji fotografski sklop.

V tem izrezu počiva tudi 3D-sistem za prepoznavo obrazov, ki deluje odlično, saj je prepoznava zelo hitra in natančna, tudi v slabših svetlobnih pogojih. Po naših preizkusih je po hitrosti in natančnosti primerljiv s sistemom v Applovih telefonih. Na voljo je tudi bralnik prstnih odtisov, vgrajen pod spodnjim delom zaslona.

Zaslon je odličen, brez opaznih pomanjkljivosti. Gre za zaslon OLED s tehnologijo LTPO, zaradi katere se osveževanje dinamično prilagaja dogajanju. Na zgornji strani gre do 120 Hz, na spodnji bo podpiral osveževanje tudi le do 1 Hz. Pri tem lahko nastavimo tudi zgornjo mejo 60 ali 90 Hz, če želimo na ta način nekoliko privarčevati pri bateriji. Barve so odlične, podprta je seveda tehnologija HDR10+.

Strojno je telefon v znanih okvirih za najzmogljivejše aktualne sezone. To pomeni uporabo procesorja Snapdragon 8 Gen 2 ter 12 GB pomnilnika. Na hitrostnih preizkusih je tako blizu ostalim telefonom tega razreda, čeprav po golih številkah zaostaja za nekaj odstotkov (2–5 odstotkov, odvisno od telefona in preizkusa). Na spletu se pojavljajo ugibanja, da bi lahko šlo za nekoliko slabše odvajanje toplote v primerjavi s konkurenti, od tod nekoliko manjša hitrost. Menimo, da so razlike dovolj majhne, da končni uporabniki tega ne bodo opazili. Vzdržljivost akumulatorja je zelo dobra, 5.100 mAh, telefon pa je zelo agresiven pri programskem varčevanju z energijo. Vgrajena je seveda podpora za vsa novejša omrežja, torej tudi 5G (pri nas smo to preizkusili v Telekomovem omrežju) ter Wi-Fi 6.

Strojno je telefon v znanih okvirih, ki veljajo za najzmogljivejše telefone aktualne sezone.

Tudi fotografski sklop je dober, pohvalimo lahko vključitev periskopskega teleobjektiva s 3,5-kratnim zumom. Iskreno povedano bi si sicer želeli več (Samsung in nekoč Huawei zmoreta 5- in celo 10-kratne zum objektive), a vseeno se tudi v tem razredu najdejo telefoni, ki še ne ponujajo takega dosega. Kakovost fotografij je odlična, programska obdelava je malenkost bolj naravna (torej z malo manj agresivno živimi barvami) kot pri nekaterih konkurentih. Tako navadni kot zum objektiv ponujata optično stabilizacijo slike, poleg njiju je na voljo še ultraširoki objektiv.

Magic5 Pro je malce čuden poskus oddaljitve od naprav nekoč matičnega Huaweija, kar je najočitnejše pri operacijskem sistemu. Ob prvem zagonu smo namreč za trenutek pomislili, da držimo v roku Huaweijev izdelek. Ne samo da je oblikovanje uporabniškega vmesnika skoraj identično, dodali so celo lastno trgovino z aplikacijami, ki je bolj ali manj klon Huaweijeve trgovine AppGallery. Seveda pa so tu naložene vse Googlove aplikacije, torej jih lahko nameščamo bodisi prek Google Play Stora bodisi Honorjevega App Marketa. V zadnjem so sicer tudi aplikacije, ki jih v Huaweijevi AppGallery zaradi ameriških sankcij ne najdemo.

Honorjev novi Magic5 Pro je odličen in zelo uravnovešen telefon najvišjega razreda. Ponudi odlično zmogljivost ob dobri vzdržljivosti akumulatorja, dober fotografski sklop, odličen zaslon in dobro kakovost izdelave. Še najbolj nas je zmotil uporabniški vmesnik, ki je bolj ali manj enak Huaweijevemu, vključno z naloženimi aplikacijami.

Honor Magic5 Pro

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 1.256 EUR (12 GB/512 GB)

Za: Zmogljivost, fotografski sklop, zaslon, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Uporabniški vmesnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji