Objavljeno: 25.9.2018 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2018

Test Cubot P20

Časi cenejših telefonov, ki so na račun cene varčevali popolnoma z vsem, so že nekaj let mimo. Današnji telefoni s ceno okoli 200 evrov so popolnoma spodobni izdelki, ki bodo marsikomu prav dobro služili.

Tak je tudi Cubot P20, ki svoje slabosti kar dobro skrije. Gre za moderen telefon z »visokim« 6,18-palčnim zaslonom LCD (matrika IPS) ločljivosti 2246 x 1080 pik in zarezo (kjer se skrivajo slušalka, objektiv za kamero in svetlomer). Zaslon spodaj sicer ne sega tako zelo do roba kot pri veliko dražjih konkurentih (Samsung, Huawei), prav daleč od tega pa tudi ni. Le podroben pogled bo opazil, da je na robu zaslona videti manjše »žarenje« zadnje osvetlitve. Ohišje je plastično in predvsem na zadnji strani izredno privlači prstne odtise, vendar telefon v roki vseeno lepo sede.

Na zadnji strani je tudi bralnik prstnih odtisov, ki je, žal, nekoliko počasen. Za odklep telefona bo treba malce počakati, denimo kakšno sekundo, z malce smole pa bo treba branje včasih tudi ponoviti.

Pograjati moramo tudi vgrajen fotoaparat, ki se z megapikami in objektivi sicer dobro pohvali (20 + 2 MP na zadnji strani in 12 MP na sprednji), vendar v praksi ne dosega pričakovanega. Fotografiranje je dokaj počasno, pred sprožitvijo pa se je dobro umiriti, sicer bo fotografija lahko meglena. Tako kot večinoma vsi telefoni omogoča tudi fotografiranje v načinu HDR, ki pride prav v kontrastnih razmerah (temnejši objekt pred svetlim ozadjem), vendar za vsako tako fotografijo potrebuje kar tri sekunde. Te je dobro »prebiti« pri miru, sicer bo rezultat meglen.

Če omenimo še za leto 2018 nesprejemljivo dejstvo, da telefon polnimo prek vtičnice microUSB (in ne USB-C), pa smo naštevanje slabosti že bolj ali manj končali.

Telefon poganja Mediatekov osemjedrni procesor z varčnimi jedri A53, priloženih 4 GB pomnilnika (shrambe je za ta denar zajetnih 64 GB) pa pripomore k temu, da je telefon v praksi lepo tekoč (ne poskušajte pa ga z dražjo konkurenco primerjati prek sintetičnih merilnih aplikacij!). Ob uporabi zahtevnejših programov (denimo Facebook) se mu bo sicer občasno »kolcnilo«, vendar nič hujšega. Prepričani smo, da mu gre tako dobro zato, ker ima nameščen skorajda čisti Android 8.0 in ga ne ovirajo dodatne preobleke. »Skorajda« pravimo zato, ker v nastavitvah najdemo nekaj dodanih izbir, ki se kljub izbrani slovenščini pokažejo v angleščini.

Cubot P20 ima vgrajen akumulator zmogljivosti 4000 mAh, kar je zelo veliko (le redki vrhunski modeli imajo tako zmogljivega), vendar se v praksi izkaže, da akumulator pač ni vse. Na našem testu Geekbench je tako telefon zdržal celo nekaj manj od Huaweia Mate 20 Lite, ki ima manjši akumulator (3750 mAh), medtem ko je 4000-»miliamperurski« vrhunski Samsung Note9 zdržal še enkrat več.

Ah, da. Verjamemo, da za naše bralce to opozorilo ne bo potrebno, pa vendar – ime P20 seveda nima popolnoma nobene zveze z enakoimenskimi vrhunskimi modeli Huaweia. Prepričani pa smo, da bo oznaka vseeno koga zavedla, na kar je Cubot tudi gotovo meril…

Cubot P20

Hitrost delovanja: 6

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: www.emonagram.si

Cena: 239 EUR.

Za: Dobro razmerje cena, kakovost, čisti Android.

Proti: Slaba kamera, počasen bralnik prstnih odtisov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji