Objavljeno: 31.10.2023 | Avtor: Matej Šmid | Monitor November 2023

Telemach 5G

Pametni telefoni, ki jih mobilni operater prodaja pod svojo blagovno znamko, niso novost. Že pred davnimi leti je take telefone prodajal Telekom Slovenije, v zadnjem času se temu bolj posveča A1, na ta vlak pa je ravnokar stopil tudi Telemach.

Njihov telefon se imenuje preprosto Telemach 5G (powered by United Group, pri čemer je United Group matična poslovna skupina podjetja Telemach), njegova primarna naloga pa je bržkone uporabnikom povedati, da je 5G nekaj, kar je pomembno, in nekaj, kar je na voljo tudi pri Telemachu. Telemach je pri promociji pete generacije mobilnih tehnologij tudi sicer precej glasen in prodoren, včasih celo preveč. Spodaj podpisani, denimo, kot eno izmed kartic SIM uporablja tudi Telemachovo in opaža, kako se telefon redno povezuje kot »5G«, tudi kadar je signal prešibek, da bi se do telefona pretočilo sploh karkoli. Pa pustimo zdaj to.

Telefon Telemach 5G izdeluje kitajsko podjetje ZTE in sodi v nižji zmogljivostni razred, kar je glede na ceno, ki se v paketu z naročnino približuje ničli, razumljivo. Vseeno je v praksi videti, da bo za marsikoga »dovolj dober«. Vgrajeni procesor Unisoc T760 s 4 GB pomnilnika zadostuje, da med zagonom in preklapljanjem aplikacij rahlo »cuka«, premikanje po uporabniškem vmesniku je zadovoljivo hitro. Zaslon je seveda tipa LCD in ne OLED, vendar je dovolj svetel za običajno uporabo, 90-herčno osveževanje pa pomaga k dokaj gladki izkušnji. Težko pa boste s tem telefonom igrali »težke« igre 3D, vendar temu tudi ni namenjen.

Telefon ima na zadnjem delu velik fotografski sklop, s katerim nas poskuša napeljati na misel, da gre za resen stroj, vendar to ne drži, saj v resnici premore le eno kamero, poleg globinske, ki je na cenejših telefonih tam bolj za okras, in seveda bliskavice. Fotografije so v dobrih svetlobnih pogojih prav v redu, presežkov pa ne gre pričakovati, še posebej ne v mraku. Enako velja za video, pri čemer je seveda logično, da ločljivost 4K ni podprta (če bi jo že potrebovali).

Telefon seveda podpira omrežja 5G, malce manj zadovoljni smo bili z Wi-Fijem, kjer smo v omrežju 5 GHz dosegali pol manjše hitrosti kot z vrhunskimi telefoni. Vseeno je doseženih 200–300 Mb/s še vedno popolnoma dovolj.

Telefon seveda ne podpira brezžičnega polnjenja, bolj pa smo pogrešali bralnik prstnih odtisov.

Zaključimo lahko, da je v resnici presenetljivo, koliko telefona (in 5G) lahko danes dobimo za borih 180 evrov oziroma kako (cenovno) nizko se lahko spustijo kitajski proizvajalci ...

Telemach 5G

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Telemach

Cena: 180 EUR (v različnih paketih tudi samo 4,5 EUR)

Za: Solidna izdelava in hitrost delovanja, čistost androidne preobleke.

Proti: Samo ena kamera, nima bralnika prstnih odtisov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

giorgia | 18.12.2023 | 17:05

A se vam zdi malo 180 za tako kanto telefona, koliko so vam ponudili na Telemachu za pametnjačenje!?? Recimo da za 180 se da dobiti dosti več, naprimer Redmi note114G 4/6, 128 itd. Res ste face,😭🙏

Matjaž Klančar | 18.12.2023 | 17:12

Hvala za prijazne besede. Pa vendar, lahko morda utemeljite tole "kanto"?

lojze7 | 18.12.2023 | 17:35

Ta telefon so pred časom pri Telemachu ponujali za 1€ če si prinesel starega, vendar ne katerega koli in še vezava je bila pogoj za naročnike.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji