Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2016

Telefon ali PC?

Microsoft močno potrebuje uspešnico za nadaljevanja rasti, morda celo obstanek v konkurenci pametnih telefonov. Dvojčka Lumia 950 in  950XL sta največ, kar je Microsoftu doslej uspelo narediti na področju strojne opreme, in obenem prava izdelka z okoljem Windows 10 Mobile. Toda to morda ne bo dovolj, da bi prepričali uporabnike drugih platform k prestopu v Microsoftov tabor.

Windows 10 je za Microsoft prelomen izdelek. Tudi na področju telefonije. Prvič smo dobili operacijski sistem, na katerem lahko poganjamo programe, ki imajo enotno kodo za izvajanje na različnih platformah, od namiznega računalnika do telefona.

Telefon Lumia 950 je obenem ambasador proizvajalčeve tehnološke sposobnosti, tudi na področju strojne opreme, kjer je Microsoft še razmeroma nov igralec. Na preizkusu smo imeli manjši model Lumia 950, ki je s tehnične plati čudovit izdelek.

Toda naprodaj že nekoliko (pre)pozno.

Zmogljiva tehnična zasnova

Po tehničnih specifikacijah Lumia 950 in 950XL tesno posnemata Googlova paradna modela Nexus 5X in 6P. Naš testni model Lumia 950 se spogleduje z modelom 5X. Oba imata enak šestjedrni procesor Snapdragon 808, enaka je velikost zaslona (5,2 palca). A razlika je v ločljivosti. Pri Lumii 950 je kar 2560 × 1440 pik ali 564 pik na palec (5x ima »samo« 1920 x 1080 pik), to je v samem vrhu ponudbe in primerljivo z najboljšimi Androidi (Galaxy S6, LG G4 …). Za varnost zaslona skrbi Gorilla Glass3. Razlika je v pomnilniku, kjer Google ponuja samo 2 GB, Lumia 950 pa ima 3 GB pomnilnika. Oba imata 32 GB shrambe.

Zaslon je dejansko ena najboljših lastnosti telefona. Kakovost zaslona AMOLED je vrhunska, barve so žive in predvsem črna prepriča celo bolj kot drugod. Prebiranje besedila je kljub omejeni velikosti zaslona pravi užitek.

Telefon je narejen iz plastike, a ta je na otip zelo solidna, daje vtis robustnosti. Toda kaj, ko konkurenca za tak denar ponuja kovinska ohišja. Po drugi strani pa pride plastika prav, da lahko zadnjo stran preprosto odpremo, zamenjamo akumulator in kartice hranimo na varnem mestu.

Kar zadeva hitrost delovanja, nam je Lumia vzbudila mešane občutke. Delovanje operacijskega sistema in programov se zdi povsem korektno, celo hitro. Toda grafične zmogljivosti vsaj na hitrostnih testih precej zaostajajo za neposrednimi tekmeci. Nexus 5X jo z zelo podobno strojno opremo tu prekaša in to Microsoftu nikakor ni v čast. Očitno je Google z vmesnikom OpenGL precej uspešnejši kot Microsoft s svojim Direct3D. Upajmo, da utegnejo to v prihodnosti popraviti. Primerjava z najnovejšimi iPhoni pa sploh ni vmesna, saj so Applovi izdelki občutno hitrejši na vseh testih. Drugače pa je grafična hitrost relativna. Bila bi pomembna, če bi bilo za platformo Windows Mobile na voljo cel kup iger, a jih seveda ni. Torej povprečen potrošnik tega ne bo čutil tako, kot bi drugje. Čutil pa bo pomanjkanje vsebin.

Fotoaparat je ena boljših strani telefona. Tipalo PureView ima 20 milijonov pik, optiko je prispeval Carl Zeiss. Še posebej zajema veliko podrobnosti pri fotografiranju bližnjih predmetov in ljudi, kjer je rezultat boljši kot pri, recimo, iPhonih. Zelo dobro se obnese v slabih svetlobnih razmerah, ima namreč kar tri različne bliskavice, ki skrbijo za naravnejše barve v različnih razmerah. Motil pa nas je sistem samodejnega ostrenja, ki pogosto nervozno preskakuje med cilji in moramo imeti precej potrpljenja, da dobimo želeno ostrino na pravem cilju.

Nabor vgrajenih vmesnikov je zelo bogat. Na prvem mestu je tudi vmesnik USB Type-C, ki rabi tako za hiter prenos podatkov kot hitro napajanje. Tu so še vmesnik NFC, telefon pa ima vgrajeno tudi podporo brezžičnemu napajanju, a moramo za tako rabo dokupiti brezžični polnilnik (stal naj bi okrog 30 evrov). V praksi lahko potrdimo, da akumulator vzdrži precej več kot primerljivi Apple iPhone.

Windows 10!

Okolje Windows 10 je vsekakor eden glavnih adutov telefona. Okolje, ki ima večino tistega, kar bi sicer našli v tipičnem prenosniku ali namiznem računalniku. Priznati pa moramo, da kljub podobnosti na majhnem zaslonu telefona deluje vizualno precej drugače kot na prenosniku ali namiznem računalniku. Sploh če tam uporabljamo namizje namesto vmesnika Modern UI (ploščic). Je pa paleta Microsoftovih programov, kot so Office, Skype, OneDrive in drugi, za uporabnike okolja Windows vsekakor dobrodošla.

Lumia 950 nas skuša presenetiti z nekaterimi posebnostmi. Denimo s funkcijo Windows Hello, kjer vgrajeno fotografsko tipalo prepozna očesno šarenico in uporabnika zgolj s pogledom vanjo. V praksi ni vse tako, kot bi moralo biti. Težave bodo imeli predvsem uporabniki z očali, saj celo sam Microsoft priporoča, da za identifikacijo dvignemo očala. To je v praksi bolj moteče kot, denimo, prepoznava prstnega odtisa. Rezultat lahko tudi niha, odvisno od zunanje osvetlitve. Med testom smo morali v polovici primerov avtentikacijo opraviti s nadomestnim načinom, vnosom številke PIN.  

Drugi adut je elektronska pomočnica Cortana, ki je morda eden najbolj dovršenih pripomočkov te vrste in verjetno ena glavnih smeri Microsoftovega razvoja na področju umetne inteligence. Toda za zdaj je uporabna le, če govorite angleško in imate telefon nastavljen na regijo ZDA. Brž ko preklopimo na Slovenijo, pomočnica izgine. Za večino uporabnikov, ki to bere, neuporabno.

Moj telefon je lahko PC

Kljub vsem mobilnim zmogljivostim in tehničnim dobrotam je najbrž najzanimivejša novost podpora sistemu Continuum. Ker Lumia 950 uporablja univerzalni Windows 10, so v Microsoftu prišli na zanimivo zamisel, kako iz telefona preprosto narediti priložnostni računalnik. Če ga priklopimo na zunanji monitor ali televizor, dobimo precej drugačno okolje, kot je na samem telefonu, zelo podobno klasičnemu namizju iz osebnih računalnikov z okoljem Windows. Programi delujejo v polni ločljivosti ciljne naprave (do FullHD).

Da bi to dosegli, potrebujemo zunanje dodatke. Tu imamo dve možnosti. Za dejansko delo je najelegantnejša možnost dokup priklopne postaje Microsoft Display Dock, miniaturne škatlice, na katero priklopimo zunanjo tipkovnico, miško (oboje prek vrat USB) in monitor (na voljo sta vmesnika HDMI in Display Port).  Vse skupaj povežemo s telefonom prek kabla USB Type-C.

Toda sistem Continuum deluje tudi prek brezžičnih vmesnikov, ki podpirajo standard Miracast. V tem primeru bomo morali zaslon telefona uporabljati tudi kot miško in tipkovnico, to pa ni priročno za kaj več kot krmiljenje predstavitve v PowerPointu. Seveda si lahko omislimo, da na Lumio priključimo brezžično tipkovnico in miško (bluetooth). V praksi smo preizkusili brezžično priključitev na projektor prek vmesnika Netgear Push2TV, kjer je vse delovalo presenetljivo hitro in enostavno. Omeniti velja, da so brezžični vmesniki brez priključkov za (USB) resda zunanje naprave, a stanejo občutno manj. Push2TV, denimo, okoli 50 evrov, enako tudi Microsoftov Wireless Display Adapter, postaja Display Dock pa stane okoli 100 evrov.

V praksi se Continuum obnaša bolje od pričakovanj. Priklop je hiter in zanesljiv, ločljivost programov odlična tudi na velikem televizorju ali projektorju. Telefon med uporabo ostaja uporaben za druge stvari, denimo za prevzem telefonskega klica, ne da bi s tem prekinili sejo na zunanjem monitorju. Poudariti je treba, da s sistemom Continuum delujejo samo tako imenovani »univerzalni programi« (Universal apps), pisani posebej za Windows 10. Žal je teh zaenkrat zelo malo. Celo med programi, ki so v osnovi vgrajeni v telefon, nekateri zaenkrat ne podpirajo prikaza na zunanji zaslon (denimo Skype).

K sreči brez težav delujejo programi paketa Office, poštni odjemalec Outlook in spletni brskalnik Edge. Omeniti velja, da tu delujejo drugače kot na namizju. Nabor funkcij v programih Office je, denimo, opazno okrnjen, toda po drugi strani več kot zadostuje za veliko večino uporabnikov. Med drugimi ponudniki programov je le peščica takih, ki so že napisani v obliki univerzalnega programa. Zaman smo, denimo, iskali pregledovalnik datotek Acrobat (PDF), ki bi deloval na zunanjem zaslonu. Dropbox tudi (še) ne deluje. Zato pa brez težav in tekoče na zunanjem zaslonu deluje predvajanje video posnetkov, glasbe in slik. Tudi prek brezžične povezave. Pričakujemo, da se bo to pomanjkanje univerzalnih programov kmalu spremenilo z novimi različicami (sicer maloštevilnih) programov za telefonsko platformo Windows.

Pomanjkanje programov

Zdaj že kronično pomanjkanje zanimivih programov je največja pomanjkljivost platforme Windows Mobile in velik dejavnik za prihodnji uspeh ali neuspeh celotne Microsoftove strategije na tem področju. Obisk v spletni trgovini kaže, da bomo zaman iskali nekatere priljubljene programe, kot je npr. brskalnik Chrome. Nekateri (Instagram) so še vedno v razvojni različici, vgrajeni odjemalec za Facebook pa se v primerjavi s tekmeci na drugih platformah zdi zastarel.

Če potegnemo pod črto, je Lumia 950 v nas vzbudila mešane občutke. Po eni strani imamo odlično tehnično zasnovo, dovršen operacijski sistem, ki nadgrajuje izkušnjo iz namiznih in prenosnih računalnikov, po drugi strani pa pomanjkanje programov in tudi razmeroma visoko ceno. Najnižja cena, ki smo jo našli v domačih spletnih trgovinah je 611 evrov, kar je preveč za kandidata, ki bi želel odščipniti del tržnega deleža neposrednim tekmecem. Stane bistveno več kot Samsung Galaxy S6 (podobno kot S6 Edge), a hkrati nekoliko manj kot Apple iPhone 6S. Sodimo, da bodo s tako cenovno politiko pridobili zelo malo potrošnikov.

Utegne pa Lumia 950 postati uspešnica v poslovnem svetu. Platforma Windows  najbolj ustreza poslovnim in varnostnim standardom, sistem Continuum pa je kakor nalašč za mobilne poslovneže, ki občasno potrebujejo računalnik. Seveda je treba upoštevati, da bodo večino telefonov najbrž prodali ob pomoči takih ali drugačnih subvencij in pogodb, tako da bo zanimivo spremljati, kakšen bo tržni uspeh Microsoftovega doslej najambicioznejšega telefonskega projekta. A glede na to, kaj so v zadnjem času prikazali s tablicami Surface Pro in prenosnikom Surface Book, smo od Lumie 950 pričakovali še kanček več.

Microsoft Lumia 950

Telefon z okoljem Windows 10.

Kdo: www.microsoft.com.

Cena ob objavi: 611 EUR.

Za    Okolje Windows 10, sistem Continuum, odličen zaslon, kakovosten fotoaparat.

Proti    Pomanjkanje aplikacij za platformo Windows 10 Mobile, nezanesljivo delovanje prepoznavanja Windows Hello, v primerjavi s tekmeci razmeroma visoka cena.

5464060

 

Microsoft Display Dock

Priklopna postaja, ki telefone Lumia 950 spremeni v priložnostni računalnik.

Kdo: www.microsoft.com

Cena: 100 EUR.

Za    Majhna velikost, stabilnost zaradi teže, elegantna oblika, število vtičnic, enostavnost rabe.

Proti    Razmeroma visoka cena, ne podpira brezžične povezave telefona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji