Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2015

Tehnomanija

Tehnomanija

Google menda v novih različicah Androida snuje podporo delovanju v namiznih in prenosnih računalnikih, s čimer bi se še odločneje vmešal v boj za prevlado na celotnem segmentu računalništva.

U 04.11.2015

Videti je, da so Samsungovi zlati časi na področju mobilnih telefonov že za nami. Podjetje se čedalje težje spopada s kopico (pretežno kitajskih) ponudnikov pametnih telefonov, ki ponujajo tehnično zelo primerljive izdelke, a po bistveno nižji ceni. To se seveda pozna na prodaji, ki že vrsto četrtletij usiha, čeprav se Samsung na vse načine trudi, da bi z inovacijami, žal včasih nedodelanimi, zaobrnil tok dogajanja. Za Apple se medtem zdi, da je nedotakljiv. Med drugim zato, ker je edini ponudnik strojne opreme za svoj operacijski sistem. Samsung se tudi vse bolj spopada s svojim dobaviteljem Googlom glede izvedbe sistema Android. Kaj bi se zgodilo, ko bi se partnerja razšla in bi Samsung ostal samo na Tizenu ali pa se morda tesneje navezal na Windows Mobile? Ugledni ameriški analitik je celo zapisal napoved, da bi se v roku naslednjih pet let Samsung utegnil umakniti s področja pametnih telefonov.

U 29.10.2015

Ali namerava Google združiti operacijska sistema Android in ChromeOS? To bi se po svoje zdelo logično, saj se ciljna trga vedno bolj prekrivata. Google menda pripravlja v novih različicah Androida podporo delovanju na namiznih in prenosnih računalnikih, s čimer bi se glede na široko zbirko programov za Android še odločneje vmešal v boj za prevlado na celotnem segmentu računalništva. Google se je brž odzval in namigovanja o združitvi obeh OS odločno zanikal. A kaj, ko je za napovedjo ugledni poslovni časnik Wall Street Journal, ki ima pogosto dobre interne informacije. Po njihovem mnenju naj bi se združitev zgodila že konec naslednjega leta, najkasneje pa leta 2017. Zdi se, da je za Google informacija preprosto prehitro pricurljala v javnost.

U 03.11.2015

Že nekaj časa opozarjamo, da ponujanje pomnilniškega prostora v oblaku brezplačno ali pod ceno dolgoročno bržkone ni vzdržno. Nismo pa pričakovali, da bo pod pritiski prvi klonil Microsoft. V začetku novembra je močno presenetil uporabnike pomnilnika OneDrive, kjer bo v kratkem drastično zmanjšal brezplačni prostor (s 30 na 5 GB, če štejemo še 15 GB prostora za slike), opustil nekatere plačljive pakete in omejil doslej »neomejeno« ponudbo prostora v oblaku. Odziv uporabnikov je buren, kroži celo peticija za preklic te odločitve. Zanimivo bo spremljati, ali je Microsoft res dobro preračunal posledice te poteze ali pa se bo zgodil množični eksodus. V poduk tudi drugim, ki bodo kmalu prisiljeni v podobne odločitve.

U 31.10.2015

Ameriški urad za avtorske pravice je nedavno sprejel zanimivo odločitev: lastnikom avtomobilom dovoljuje, da menjajo programsko opremo v svojih avtomobilih, ne da bi s tem kršili avtorske pravice izdelovalcev. Avtomobilska industrija temu seveda nasprotuje in se sklicuje na občutljivost ravnanja s programsko kodo, ki lahko vpliva na varnost, pravilnost delovanja vozil in okolje. Na drugi strani organizacija Electronic Frontier Foundation pozdravlja odločitev, saj bodo s tem raziskovalci dobili možnost analize programske opreme, ne da bi se nenehno bali, da jih bodo velikani ustavili s tožbami.

U 27.10.2015

Podjetje NextVR je izbranim uporabnikom omogočilo ogled otvoritvene tekme nove košarkarske sezone NBA v tehniki VR (navidezna resničnost). Prvič v živo, prek interneta. V preteklosti so sicer kazali vnaprej pripravljene posnetke ali pa prikazovali posnetke tehnike VR izbrancem na samem prizorišču. Prvi prenos v živo je ponudil 180 stopinj obsegajoč pogled, kot če bi sedeli ob igrišču, prenos pa je bil tudi prvič brez komentarjev. Kljub dosežku gre zaenkrat za bolj ali manj eksperiment, saj prenos VR zahteva kar nekaj pasovne širine, ki ni na voljo prav vsakomur. Kaže pa, da bodo naslednje športne dogodke odpirali čedalje večjemu številu ljudi.

U 01.11.2015

Prihodnost zaščite pred virusi je v strojnem učenju, kar nas bo pripeljalo do programov, ki ne bodo potrebovali svežih posodobitev za zaščito pred novimi vrstami zlonamerne kode. Izraelsko podjetje Deep Instinct je razvilo algoritem na osnovi umetne inteligence, ki naj bi bil vsaj 20 % boljši od današnjega najboljšega »klasičnega« protivirusnega programa. Projekt, ki ga še vedno razvijajo, dosega trenutno prepoznavo novih vrst zlonamerne kode v 95 % primerih napadov.

U 28.10.2015

Umetna inteligenca je tudi sicer ena najbolj vročih tehnologij in zato iskanih znanj ta hip. Google je nedavno sporočil, da je vsem znani spletni iskalnik nedavno dopolnil s sistemom umetne inteligence, imenovanim RankBrain, ki ob pomoči strojnega učenja natančneje tolmači želje uporabnika po iskanih vsebinah. Toyota je medtem sporočila, da bo kratkoročno v razvoj umetne inteligence vložila kar milijardo dolarjev, predvsem zato, da ne bi zaostala na področju samovozečih vozil. IBM pa je kupil družbo Weather.com, s katero bo dobili velikansko zbirko koristnih (predvsem krajevnih) podatkov o vremenu za svoj sistem umetne inteligence, imenovan Watson. Cilj: inovativne storitve za trgovce na temelju algoritmov umetne inteligence.

U 06.11.2015

Google ima vedno večje težave z vzdrževanjem kode za Android za različne platforme, še manj je zadovoljen z neurejeno fragmentacijo, ki jo povzročajo partnerji. To namerava v prihodnosti spremeniti, eden prvih korakov pa je, da bo tesneje sodeloval pri razvoju novih procesorjev za androidne naprave. Nekaj, kar je podobno ravnanju Appla z njihovimi procesorji Ax. Apple, zdaj pa tudi Google, bosta skrbela za tehnično oblikovanje procesorjev, drugi pa jih bodo izdelovali na podlagi enotne specifikacije. Ali bo Applov recept deloval tudi v androidnem svetu?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji