Objavljeno: 26.3.2005 12:17 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2004

Tehnomanija: oktober 2004

Tehnomanija: oktober 2004

*

Štiri leta po medijsko odmevnemu vstopu na področje mikroprocesorjev so pred podjetjem Transmeta težki časi. Kljub temu da so v okviru svojih projektov, v katerih je sodeloval tudi avtor Linuxa Linus Torvalds, razvili niz zanimivih tehnologij, prodaja procesorjev Crusoe in Efficeon nikakor ne more "vzleteti". Transmeta je od začetka stavila na princip delovanja VLIW (very long instruction word), s katerim naj bi posnemali druge procesorske arhitekture, na prvem mestu Intelovo. Toda zmogljivost procesorjev je bila v primerjavi s tekmeci dokaj skromna, tako da je kot glavna prednost ostala manjša poraba energije. Po štirih letih je podjetje nabralo skoraj 590 milijonov dolarjev izgube, dotok svežega kapitala pa presiha. Mnogi vidijo kot edino možnost to, da lastno tehnologijo licencirajo drugim izdelovalcem. Med prvimi kandidati naj bi bil AMD.

*

So ročni računalniki v zatonu ali smo pač priča le začasnemu zatišju pred novim valom naprav? Čeprav se zdi, da je zanimanje za ročne računalnike začelo plahneti, poznavali pravijo, da nas prava tekma šele čaka, tokrat z novimi zavezništvi in rivalstvi. Po mnenju mnogih naj bi se tudi tu zgradila dva tabora - eden okoli Microsofta in arhitekture .Net, drugi pa okoli nove iniciative z mobilno različico jave. Po nekaterih vesteh naj bi se na področje ročnih računalnikov podal celo Sun, ki bi s tem najbolje učvrstil položaj jave. V povezavi z Microsoftom pa se je začelo omenjati ime povratnika - menda naj bi Sony pred nekaj meseci opustil PalmOS zato, da bi se potem pridružil prijateljem iz Redmonda, s katerimi lepo sodeluje na številnih drugih področjih. Zanimivo je, da se v kombinaciji s prihodnostjo vse manj omenja tretji steber, tisti okoli družbe PalmOne.

*

Številni strokovnjaki in analitiki so mnenja, da v poplavi najrazličnejših brezžičnih komunikacijskih tehnologij mnoge ne bodo preživele. Najbrž med njimi tudi nekatere, za katere danes menimo, da so uveljavljene. Mnogi menijo, da je najresnejši kandidat za "odstrel" vmesnik bluetooth, ki ni v celoti izpolnil prvotnih obljub načrtovalcev. Težave z združljivostjo, razmeroma zapleteno delovanje, majhna hitrost prenosa in pomanjkanje smernic kažejo na možnost zatona. Kot možnega kandidata za omrežja z majhnim dometom (PAN) vse bolj omenjajo tehnologijo UWB. Ali se je morda zaradi tega Ericsson, eden od prvotnih zagovornikov bluetootha, nedavno odločil, da bo prenehal z razvojem in izdelavo namenskih čipov?

*

Kako močno si Sun želi uspeti s svojim operacijskim sistemom Solaris, najbolje kaže nedavni podatek o načinu stimulacije lastnega prodajnega osebja. Vsak prodajalec, ki bo uspel najti kupce za Solaris na Intelovi platformi in strežnikih drugih izdelovalcev (zlasti IBM in Dell), bo dobil provizijo neposredno v lasten žep. S tem želijo predvsem zmanjšati pritisk Linuxa, ki vse bolj krči manevrski prostor Unixu, s tem pa tudi Solarisu.

*

Na Japonskem se stopnjuje vročica ob predvidenem začetku prodaje prvih naslednikov tehnologije DVD. Tako kot pred leti pa uporabniki ne morejo računati na enoten standard, saj je zdaj že jasno, da se bosta za prevlado bojevali tehnologiji HD-DVD in BluRay. V zadnjem času so glasni predvsem v taboru HD-DVD, kjer navajajo, da bodo njihovi nosilci precej cenejši in enostavnejši za proizvodnjo. Sprva naj bi bili le okoli 10 % dražji od nosilcev DVD, že kmalu pa naj bi se cena s sedanjo tehnologijo povsem izenačila. Mnogi se že sprašujejo, kdo bo prvi, ki bo v eni napravi podprl oba standarda, tako kot se je še pred nedavnim razrešila dilema okoli zapisovalnikov DVD.

*

Naslednja razvojna stopnja mobilnih telefonov je, kot kaže, možnost spremljanja TV programov. Motorola, NEC, Nokia, Siemens in Sony Ericsson so se namreč odločili podprti novo iniciativo za oddajanje in sprejemanje video in s tem predvsem TV posnetkov, ki jo imenujejo Mobile Broadcast Service. Specifikacija bo objavljena pod okriljem združenja Open Mobile Alliance (OMA), ki bo predvsem skrbelo, da bo standard enako uporabljen v različnih državah, pri operaterjih in raznovrstnih mobilnih napravah. Upoštevani bodo že dosedanji predlogi DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) in IPDC (Internet Protocol Datacasting), s čimer naj bi končali z razvojem precej pred pričakovanji. Prve naprave naj bi predstavili naslednje leto. Da, zopet bo treba zamenjati telefone, saj dosedanji ne bodo ustrezali.

*

Raziskovalci na univerzi Clemson v Južni Karolini so našli nov način za uporabo brizgalnih tiskalnikov. Namesto z barvilom so kartuše napolnili s celicami, z mešanjem pa so uspešno "natisnili" živo tkivo. Ideja se je porodila ob analizi načina mešanja barv za doseganje želenega odtisa, ki je podoben postopkom za rekonstrukcijo živih tkiv. Sprva so sicer delali zgolj na nivoju proteinov, vendar so nedavno uspešno izvedli rekonstukcijo kostnega tkiva pri miših, kar je precej bolj zahtevnem postopek. Z algoritmi za "mešanje" celic lahko zelo natančno posnamejo poljubno tkivo, tako da so že začeli razmišljati o možnosti tiskanja tkiv za celotne organe. Postopek bi lahko prispeval k lažji in natančnejši izdelavi nadomestnih tkiv, kot sta recimo srčno ali pa kožno tkivo. Zanimivo je, da so pri tem uporabili povsem navadne prazne kartuše brizgalnikov, za pripravo tiskanja pa AutoCAD.

*

Microsoft pogosto govori o svojih uspehih, le redko pa je slišati komentarje njihovih velikih napak. Nekaj "cvetk" je nedavno razkril Tom Edwards, ki pri velikanu skrbi za geopolitične podrobnosti. Ko so pred domala desetletjem pripravili različico okolja Windows 95 za eno največjih držav na svetu, Indijo, so naredili napako in napačno obarvali Kašmir kot ne-indijski. Posledica: Indija je izdelek prepovedala, odpoklicati so morali kar 200.000 izvodov, kar jih je stalo na milijone dolarjev. Zaradi prepevanja Korana v eni od iger so v drugem primeru pošteno užalili Saudsko Arabijo, zaradi česar je sledil odpoklic izdelka po vsem svetu, poleg tega pa so se morali uradno opravičiti. V različici Windows XP za južno Ameriko pa se jim je prikradel, milo rečeno, neroden prevod, kjer so v anketi za spol uporabnika navedli "not specified", "male" ali "bitch" (brez prevoda). Seveda jih je tudi to stalo na milijone dolarjev.

Raziskovalci so namesto barvila tiskalniške kartuše napolnili s celicami, z mešanjem pa so uspešno "natisnili" živo tkivo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji