Objavljeno: 1.9.2005 01:22 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij 2005

Tehnomanija: julij-avgust 2005

Tehnomanija: julij-avgust 2005

Odločitev družbe Apple, da prestopi v Intelov tabor, je še vedno v ospredju razprav, večinoma pa so komentarji pozitivni. Eden najbolj zanimivih namigov, čeprav je povsem hipotetičen, prihaja od ustanovitelja družbe Dell. Michael Dell je v elektronskem sporočilu namreč zapisal, da bi Dell z zadovoljstvom ponudil svojim strankam računalnike z operacijskim sistemom družbe Apple, če bi se ta odločil za ta korak. Steve Jobs za zdaj sicer trdi, da bo MacOS ponujal le v računalnikih svoje družbe, toda nekateri menijo, da ima pripravljen tudi plan "B".

*

Ko je EU prisilila družbo Microsoft v objavo operacijskega sistema Windows XP brez večpredstavnega predvajalnika, se je kmalu pokazalo, kaj se bo dogajalo v praksi. Kmalu po objavi okolja Windows XP N (brez Windows Media Playerja) so domala vsi veliki izdelovalci računalnikov izjavili, da jih izdelek ne zanima. Družbe Dell, HP in Lenovo (IBM) izdelka ne nameravajo prilagati svojim računalnikom, Fujitsu Siemens pa je edini, ki je izjavil, da bo Windows XP N ponudil, vendar le na izrecno zahtevo kupcev. Najbrž se marsikdo že sprašuje, kaj bo EU po taki reakciji industrije sploh dosegla.

*

Po nekajmesečnem zatišju se nVidia in ATI pripravljata na novo bitko v večni vojni za prestol na področju grafičnega procesiranja. nVidia bo tako predvidoma že poleti predstavila procesor z jedrom G70, ki bo najbrž nosil oznako GeForce 7800 GTX. Po neuradnih podatkih naj bi novi procesor na testu 3DMark05 dosegal vrednost v območju 7700 in celo 12.000 v konfiguraciji SLI (dve kartici v navezi), medtem ko današnje najboljše kartice dosegajo vrednosti okoli 5000. Procesor bo izdelan v 11 nm tehnologiji TSMC, jedro pa bo delovalo s 430 MHz. ATI pa ob tem pripravlja procesor z delovno oznako R520, ki bo deloval z jedrom pri 700 MHz. Toda ATI ima menda v igri še močnejše orožje, ki nosi oznako R600 in bo nared pred božičem. Dobro obveščeni govorijo o jedru z 800 MHz, kar 64 grafičnimi cevovodi in pomnilniku GDDR4.

*

Pomladno razkritje igralnih konzol Xbox 360 in PlayStation 3 še vedno odmeva v ljubiteljskih krogih, proizvajalci pa kupce razvnemajo z nenehnim razkrivanjem podrobnosti. Sonyjev predsednik za računalniško zabavno elektroniko Ken Kutaragi je tako denimo potrdil, da bo podjetje diske za PS3 standardno opremljajo z operacijskim sistemom Linux. Znano je, da PS3 v osnovi sicer ne bo imel diska, vendar ga bo mogoče vgraditi kot zunanji dodatek. Odločitev Sonyja utegne postati lepa promocija za Linux, ki si na ta način lahko obeta dostop do potencialno milijonov uporabnikov igralnih konzol. Sicer je že znano, da so igralne konzole priljubljene platforme za prenos Linuxa in spremembo namembnosti ter funkcionalnosti.

*

HP po zamenjavi vodstva nadaljuje s spremembami v strategiji podjetja. Le nekaj mesecev potem, ko so se zaradi izgub odločili združiti oddelka za tiskanje in osebne računalnike, seveda s ciljem, da bi sposobno vodstvo oddelka za tiskanje obudilo staro slavo, so spet spremenili smer. Oddelek za osebne računalnike je vnovič samostojna enota, tokrat pod vodstvom Todda Bradleya, ki je bil do nedavnega predsednik družbe PalmOne. Nekateri analitiki pa že komentirajo, da bi znal ta korak pomeniti začetek smeri, ki jo je pred tem ubral IBM - priprava na prodajo oddelka ali ločitev v samostojno podjetje. Pri Hewlett-Packardu to seveda trenutno odločno zanikajo.

*

Računalništvo in politika sta si žal pogosto zelo blizu, izdelovalci pa si na vse načine prizadevajo, da bi bili priljubljeni pri oblasteh v posamezni državi. Vsake toliko časa jim prizadevanja kljub temu naredijo več škode kakor koristi. Microsoft si je tako nedavno nakopal negodovanje (zahodnega) javnega mnenja, ko je na dan pricurljala vest, da so v kitajski različici storitve MSN Spaces programsko filtrirali vsebino z "prepovedanimi" besedami, kot so demokracija in svoboda. Kitajska je seveda velik trg in Microsoft se ni menil za (zahodna) stališča, da je tovrstno filtriranje nesprejemljivo. Iz PR pekla so se izvlekli tako, da so krivdo zvalili na kitajsko družbo Shanghai MSN Network Communications Technology Company, ki je v skupnem, ne pa ekskluzivnem lastništvu Microsofta.

*

Kaj pravite o P2P televiziji? Ideja se je porodila v Texasu, avtorji pa so začeli programsko opremo razvijati zato, da bi zagotovili dovolj veliko prepustnost, ki si jo posamezniki ali manjše televizijske postaje težko privoščijo. Programska oprema ACTLab TV je povrh vsega narejena z odprto kodo, avtorji pa želijo na ta način spodbuditi čim več internetnih TV in radijskih postaj, ki so zaradi globalnega omrežja dosegljive povsod po svetu, in ne delujejo pretežno v vsaki državi posebej, tako kakor velja za klasična TV omrežja.

*

AMD v zadnjih letih dosega vse boljše rezultate, s prihodom 64-bitnih procesorjev pa so celo prehiteli večnega tekmeca, družbo Intel. Po mnenju vodstva družbe pa je bil to le uvod v dogajanje v naslednjih letih, kjer bodo z novimi izdelki in tehnologijami skušali narediti še precej večji skok naprej. AMD pri tem odkrito navaja, da želi v desetih letih doseči več kot 50 % tržni delež mikroprocesorjev, kar je zelo, zelo drzen cilj. Kaj lahko pričakujemo kot sredstva za dosego cilja? Več jeder na procesor, orodja za virtualizacijo programske opreme na strojnem nivoju in integracijo z drugimi tehnologijami, kot je denimo wimax. Seveda z enim ciljem - večja zmogljivost. Intel pa brez dvoma ne bo sedel križem rok.

*

Poznavalci razmer na področju internetne telefonije znajo povedati, da je postala družba Skype, ki je v razmeroma kratkem času nabrala lepo število uporabnikov, ena najbolj vročih družb za potencialni prevzem. Najbolj pogosto se omenja Yahoo, ki po začetnem uspehu pred mnogimi leti danes potrebuje novo zgodbo o uspehu, saj so v zadnjih mesecih precej v senci dogajanja okoli podjetja Google. Nakup družbe Skype bi bil povsem skladen s strategijo podjetja, ki si prizadeva, da bi kupce prepričalo z novimi storitvami, še zlasti na področju sporočilnih sistemov in komunikacij.

*

Za tehnologijo brizganja barvila že lep čas trdijo, da ima pred sabo še svetlo prihodnost in bo najbrž nekega dne tudi po zmogljivosti prehitela vse tekmece, na prvem mestu laserski izpis. Najbolj konkreten dokaz za trditev pa je nedavno prikazal Brother, ki je izdelal prototip tiskalnika, sposobnega natisniti 170 strani na minuto! Skrivnost leži v tiskalni glavi, ki je široka kot celotna širina papirja in se pri delu sploh ne giblje. Povrh vsega naj bi nov tip tiskalne glave porabil precej manj energije od dosedanjih tehnologij, pa tudi prostorsko zavzema manj prostora. Ali se obeta nova tiskalniška revolucija?

AMD odkrito navaja, da želi v desetih letih doseči več kot 50 % tržni delež na področju mikroprocesorjev, kar je zelo, zelo drzen cilj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji