Objavljeno: 27.2.2006 18:24 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2006

Tehnomanija: februar 2006

Tehnomanija: februar 2006

Ena od stalnic v računalniški industriji je tesna povezava družbe Dell z dvema poglavitnima partnerjema: Intelom in Microsoftom. Toda zdi se, da so časi brezpogojne zvestobe minili in vse več je podatkov, namigov in dokazov o tem, da se Dell ozira tudi drugam. Direktor družbe je nedavno izjavil, da so v Dellu odprti za možnost uporabe AMDjevih procesorjev, kar bi bilo za tega izdelovalca velikanski uspeh. Čez nekaj dni so izjavo sicer omilili, toda tudi najuglednejši analitiki menijo, da bo do konca leta 2006 Dell v svoji ponudbi imel vsaj en izdelek z AMDjevo tehnologijo. Za zdaj stavijo zlasti na procesorje Opteron, to pa pomeni - strežnike. Po drugi strani se je Dell odločil, da bo v Veliki Britaniji kot privzeti brskalnik v svojih računalnikih ponudil Firefox. Ob tem je podjetje dalo vedeti, da ne bo podprlo standarda HD DVD, katerega pobudnik je tudi Microsoft. To samo po sebi resda še ni velik prebeg v slogu družbe Apple in procesorjev Intel, pa vendar nakazuje, da se bodo morali tudi največji v prihodnje truditi, da bodo obdržali podporo partnerjev. Konkurenca torej deluje.

*

Leto 2005 bilo na številnih področjih leto rekordov, žal tudi nekaterih negativnih. Sodeč po organizaciji US-CERT, ki v okviru agencije za ameriško domovinsko zaščito bdi nad informacijsko varnostjo, je bilo lani odkrito 5198 razpok v sistemu varnosti različnih programov in operacijskih sistemov, 40 % več kot leta 2004. Presenetljivo je, da jih je 812 v programih za okolje Windows, v programih za Linux in Unix pa bistveno več - kar 2328 so jih našteli. V različnih drugih operacijskih sistemih je preostalih 2058. Število teh šibkih točk pa še ne pove ničesar o resnosti teh razpok. Dokazuje pa, da so prav vsi ponudniki "krvavi pod kožo" in nihče prav posebno ne blesti, kar zadeva varno programsko kodo.

*

Glasbena industrija se že nekaj časa pritožuje, da ji omrežja P2P odžirajo kruh, toda raziskave kažejo drugače. Če je po eni strani res, da se prodaja glasbe na nosilcih CD še naprej vztrajno manjša in se je leta 2005 samo v ZDA zmanjšala za 7,2 % (to je najmanj od leta 1996), pa je treba upoštevati, da se je to več kot nadomestilo z rastjo prodaje glasbe v digitalni obliki, saj so prodali za kar 194 % več gradiva kot leta 2004. Skupaj se je obseg prodaje torej povečal za 22,7 %. To dokazuje kvečjemu, da digitalna distribucija datotek veča prodajo.

*

Microsoftova igralna konzola Xbox 360 je v hipu postala prodajna uspešnica. Čeprav so se na začetek prodaje pripravili veliko skrbneje kot v preteklosti, je prva zaloga, ki je menda obsegala kar 1,3 milijona enot, že pošla. Microsoftu skupaj s partnerji preprosto ne uspe izdelati dovolj primerkov, da bi zadovoljili trg. Kljub temu mnogi menijo, da se je Microsoft odločil pravilno, ko je konzolo začel prodajati občutno prej kot Sony svojo PlayStation 3. Tudi tu pa se ponavlja zgodovina. Le nekaj tednov po začetku prodaje so začele krožiti novice o prilagoditvah, ki razbijajo zaščito, v katero je Microsoft vložil veliko denarja. No, za zdaj so dekodirali datotečni sistem na nosilcih DVD, v pripravi pa so tudi druge "bližnjice". Zaenkrat še ne omenjajo možnosti kopiranja zaščitenih vsebin, so pa na voljo druge zanimive spremembe. Ena od teh omogoča, da Xbox 360 uporabljamo tudi kot predvajalnik za posnetke Divx. Kje smo to že videli?

*

Po tem, ko se je Google dogovoril o nakupu deleža v družbi AOL, je padla v vodo teorija, da se bo na tem mestu znašel Microsoft. Mnogi pravijo, da je zdaj precej bolj verjetna teorija, da se bo Microsoft povezal z družbo Yahoo ali jo celo kupil. Šušlja se o astronomskih 80 milijard dolarjev, vendar za zdaj to vsi uradno zanikajo. Poznavalci pa vedo povedati, da bo ta kombinacija nekega dne vendarle spet postala aktualna. Kdaj, je odvisno predvsem od hitrosti in spretnosti Googla in Microsoftove sposobnosti, da na napade v obliki novih storitev sproti odgovarja s svojimi izdelki.

*

Mnogi se sprašujejo, ali bo mobilnim telefonom nekoč uspelo nadomestili računalnike kot vsesplošno orodje za dostop do interneta in informacij. Kot poglavitno oviro za to navajajo predvsem majhen zaslona in prostor za prikaz informacij. A to se utegne precej spremeniti. Korejski LG Electronics je namreč prikazal prototip zaslona LCD (tehnologiji pravijo VGA SPR - Sub Pixel Rendering), ki ima ob razmeroma majhni diagonali 2,4 palca, torej primerni za vgradnjo v mobilni telefon, ločljivost kar 1440 x 960 pik - večjo torej kot večina današnjih namiznih monitorjev. Tisti, ki so zaslone videli v živo, trdijo, da so informacije na njih kljub drobnim pikam presenetljivo čitljive. Če k temu dodamo še uporabno miniaturno tipkovnico, zmogljivejše procesorje, nekaj več pomnilnika - kdo bo še potreboval računalnik, kot ga poznamo danes?

*

Microsoft je v Evropi dosegel pomembno zmago, ko je organizacija ECMA privolila v to, da bo oblikovala formalni standard na podlagi dokumentnega zapisa Open XML. Standard naj bi bil sicer odprt, a prijazen do Microsofta in zlasti njihove filozofije in orodij. Kot kaže, je za velikana iz Redmonda to zelo pomembno, saj je odprl kar nekaj bojišč tudi v ZDA. Nedavno je tako odstopil Peter Quinn, CIO ameriške zvezne države Massachusetts, ki je v državnih ustanovah podprl zgolj zapis OpenDocument, podprt s strani odprtih paketov, kot je na primer OpenOffice.org. Poznavalci trdijo, da je imel pri tem zagotovo prste vmes tudi vpliven Microsoftov lobi.

*

Svetovni splet je priložnost tudi za najbolj nenavadne domislice. Angleški študent Alex Tew je, denimo, odprl nenavadno spletno stran The Million Dollar Homepage, na kateri je posamezno piko na zaslonu strani prodajal kot oglasni prostor v vrednosti enega dolarja. Pik je bilo milijon. Ne boste verjeli, toda uspelo mu je prodati celoten oglasni prostor in spraviti v žep milijon dolarjev. Porabil jih bo za šolanje (najbrž pa bo še kaj ostalo). Zdaj se vsi sprašujejo, kaj neki je pritegnilo posameznike in ugledna podjetja (zadnjih tisoč pik je kupil, recimo, eBay), da so bili pripravljeni kupiti prostor na strani, ki spominja na povsem prelepljen potovalni kovček. Zanimivo, da je projekt postal predmet številnih razprav in celo odkrite nevoščljivosti, saj je nekaj dni po razpihnjeni medijski pozornosti stran doživela monumentalen napad DDoS.

Leta 2005 je bilo odkrito 5198 razpok v sistemu varnosti različnih programov in operacijskih sistemov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji