Objavljeno: 19.12.2006 12:37 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2006

Tehnomanija: december 2006

Tehnomanija: december 2006

Zadnje novice iz Japonske govorijo o tem, da bo konec leta 2007 morda vendarle konec nesmiselnega tekmovanja med konkurenčnima zapisoma blu-ray in HD-DVD, čeprav posredno. NEC, Broadcom in STMicroelectronics že razvijajo vezje, ki bo po napovedih znalo prebirati zapise tako na ploščah blu-ray kot HD-DVD v isti napravi. Poglavitna ovira so predvsem različni algoritmi stiskanja in standardi za nadzor digitalnih vsebin, a bodo spretni inženirji to, kot kaže, presegli. Še vedno pa ostaja vprašanje, ali bomo podobno združljivost dosegli tudi na strani zapisovanja in kdaj. Če bi sodili na podlagi zgodovine razvoja standarda DVD (spomnite se časov z dilemo +RW ali -RW), je najbrž tudi to le še vprašanje časa.

*

Zdaj, ko je Apple prešel na Intelovo arhitekturo, se zdi, da je ta dogovor trden vsaj za nekaj časa. Morda pa ni tako. Viri blizu nekaterim tajvanskim izdelovalcem računalniške opreme trdijo, da naj bi se Apple pravkar odločal o tem, ali bo v bodočih Macih uporabil združljive procesorje družbe AMD. Za podoben korak so se odločili že številni drugi izdelovalci osebnih računalnikov, poleg tega pa možnost takega koraka povečuje dejstvo, da je AMD od nedavna lastnik družbe ATI, ki je že lep čas poglavitni dobavitelj grafičnih pospeševalnikov družbi Apple. Pravite, da je to nemogoče? Toda to so še do nedavno govorili tudi o možnosti prehoda na Intelovo platformo, potem pa priznali, da so se na to pripravljali že leta.

*

Težave na obzorju za Yahoo. V javnost je pricurljal interni dokument, po katerem naj bi bilo podjetje v resnih organizacijskih težavah, po eni od možnosti pa naj bi za sanacijo morali odpustiti skoraj petino zaposlenih. Yahoo ima menda resne težave zlasti pri vodenju in strategiji podjetja, lahko bi rekli po domače, da "svaštarijo". To se je že začelo kazati na vrednosti podjetja, ki se je od začetka leta znižala skoraj za 32 %. 12 let stari pionir internetnih tehnologij ima danes skoraj 10.000 zaposlenih in se menda davi z birokracijo. Kdo je že rekel, da so internetna podjetja praviloma mlada, dinamična, inovativna?

*

Raziskava, ki jo je opravil Nielsen Media Research, kaže, da morda le ni vse, česar se dotakne Apple, zlato. Zdaj, ko je izdelovalec iz Cupertina začel prek interneta prodajati tudi celovečerne filme za svoje priljubljene predvajalnike iPod, bi pričakovali razmah tudi na tem področju. Toda v praksi se je pokazalo ravno nasprotno. Le odstotek vse vsebine, ki se proda na spletnih dverih iTunes, je v obliki video posnetkov. Tudi lastniki iPodov, ki imajo možnost predvajanja video posnetkov, le 2,2 % časa porabijo za spremljanje videov. Raziskovalci celo menijo, da utegnejo biti Video iPodi neuspeh, če uporabniki ne bodo spremenili navad pri "potrošnji" video vsebin. To je tudi vzrok, zakaj, denimo, Microsoftovi predvajalniki Portable Media Player več kot leto dni po prvotni predstavitvi nimajo vidnejše vloge na trgu zabavne elektronike.

*

Med tistimi, ki lahko v prihodnje pripravijo presenečenje, je tudi Hitachi, ki je sprejel nov srednjeročni strateški načrt, v katerem napovedujejo, da bodo opustili dejavnosti, ki v doglednem času ne bodo ustvarjale zaželenih dobičkov. Dve področji, ki sta najbolj na udaru, saj danes povzročata japonskemu izdelovalcu izgubo, sta izdelava ploskih televizorjev in (presenečenje) računalniških diskov. Spomnimo se, da je Hitachi kupil IBMovo proizvodnjo diskov ravno zato, da bi s sinergijami povečal dobiček, a tega, kot kaže, v resnici ne dosega. Zaenkrat namerava v sanacijo vložiti še več denarja, predvsem zato, da bi povečal volumen proizvodnje in prodaje, toda hkrati bo zelo natančno meril učinke.

*

Zdaj, ko je že jasno, da bo Apple v prihodnje ponudil tudi mobilni telefon, ki bo združeval večpredstavni predvajalnik glasbe MP3 in bo kar se da spominjal na iPod, prihajajo iz krogov blizu podjetja novice, da pripravljajo ne enega, temveč vsaj dva telefona. Medtem ko bo prvi bolj osredotočen na večpredstavnost, bo drugi podoben pametnim mobilnim telefonom in bo vseboval med drugim orodje za trenutno sporočanje in (morda) tudi internetno telefonijo prek mobilnih omrežij. Seveda je prav tako možno, da bo Apple to združil v en sam izdelek, čeprav se rad drži strategije "za vsak okus nekaj".

*

Ena najbolj nenavadnih tožb, ki so bile vložene v zadnjem času na sodišče, je tista, ko IBM toži Amazon zaradi kršenja 18 starih patentov. IBM je menda konec osemdesetih pridno pridobival različne patente s področja elektronske prodaje in to so v omejenem obsegu uporabljali v svojem tedanjem spletnem servisu Prodigy. V okviru teh so celo tako splošni patenti, kot je "prikaz reklam v interaktivnem servisu", "naročanje z uporabo elektronskega kataloga" in drugo, kar ima lahko srhljive posledice. IBM menda skuša od Amazona dobiti nekaj sto milijonov kompenzacije že več kot štiri leta, vendar vodilna spletna trgovina doslej in imela posluha - končalo se bo najbrž na sodišču. Javnost pa se lahko zopet sprašuje, kakšen smisel ima podeljevati take patente, ki domala v celoti omejujejo delovanje na posameznem področju.

*

Televizor z visoko ločljivost za žepno rabo? Čeprav se sprašujemo, čemu neki bi to kdo potreboval, v prihodnje lahko pričakujemo take izdelke s strani izdelovalcev zabavne elektronike. Japonski Sanyo je tako predstavil 7,1-palčni zaslon LCD, ki zmore prikazati video posnetke v polni ločljivosti HDTV (1080p), česar so danes sposobni le najboljši televizorji bistveno večjih mer (praviloma od 40 palcev navzgor). Če to ni dovolj, pa imajo že pripravljen tudi 2,6-palčni zaslon, ki zna prikazati sliko v ločljivosti 1024 x 768 pik. Pomislite na posnetke HD na mobilnem telefonu ...

*

Tudi računalniška industrija ima svoj "Enron". Ameriško sodišče je spoznalo za krivega nekdanjega direktorja Sanjaya Kumarja družbe Computer Associates, ki je s ponarejanjem računovodskih izkazov poneveril kar 2,2 milijarde dolarjev. Podjetje je zato izgubilo kredibilnost, vlagatelje pa so nečedni posli stali skoraj 400 milijonov dolarjev. Kumarju zdaj grozi 12 let zapora, od njega pa Computer Associates terja skoraj 15 milijonov dolarjev povračila. Med drugim mu nameravajo zaseči hišo, luksuzno jadrnico, dva ferrarija, sodišče pa je že razsodilo o plačilu 8 milijonov dolarjev kazni. Podrobnosti menda še vedno prihajajo na dan.

Yahoo ima menda resne težave zlasti z vodenjem in strategijo podjetja, lahko bi rekli po domače, da "svaštarijo".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji