Objavljeno: 8.3.2005 20:10 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2005 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

TallyGenicom 9316

Tally se je pred kratkim združil s podjetjem Genicom, model 9316 pa je prvi ČB tiskalnik spodnjega razreda, ki nastopa že pod skupnim imenom. Tiskalnik temelji na Konica Minoltinem modelu PagePro 1300W, po zunanjosti pa se od omenjenega tiskalnika razlikuje le v barvi ohišja in pladnja. Gre torej za tiskalnik, namenjen osebni rabi, ki s svojimi lastnostmi sicer ne prepriča zahtevnejših, ima pa zato zelo ugodno razmerje med ceno in kakovostjo.

Tiskati zmore z ločljivostjo 600 pik na palec, programska oprema tiskalnika pa omogoča tudi programsko ločljivost 1200 pik na palec. Opremljen je z 8 MB pomnilnika, ker pa gre za GDI tiskalnik, kjer večino dela opravi že računalnik, je to več kot dovolj. 9316 ni opremljen s predalom, temveč ima na sprednji strani tiskalnika pladenj, na katerega lahko namestimo do 150 listov.

TallyGenicom je poskrbel za strojno programsko opremo tiskalnika in gonilnike. Ti so dokaj hroščati, saj tiskalnika na računalnik sprva nismo mogli namestiti, težavo pa smo rešili šele s priklopom tiskalnika na drugo vtičnico USB: nato je namestitveni program tiskalnik namestil brez težav. Hitrost tiskanja je povprečna: prvo stran smo čakali 17 sekund, 50 strani besedila pa je natisnil v slabih treh minutah in pol, tako da navedba izdelovalca o 16 straneh na minuto povsem drži. Pri tiskanju zahtevnejše bitne slike pri programsko izboljšani ločljivosti je tiskalnik (podobno smo opazili že pri Konici Minolti 1300W) sporočil napako, odtisa pa nismo dočakali: krivec je medpomnilnik krmilnika v tiskalniku, ki ima težave zaradi slabega algoritma za stiskanje podatkov.

Pri tiskanju besedila se tiskalnik obnese dokaj dobro. Črke so že pri ločljivosti 600 pik na palec ostre in brez nazobčanih robov. Slabše se obnese pri tiskanju slik: na slikah je zelo opazen raster, pri velikih črnih površinah pa je opazna lisasta tekstura površine. Kakovost vklop višje ločljivosti nekoliko izboljša, vendar je rezultat še vedno dokaj slab.

TallyGenicom 9316 je dokaj simpatično zasnovan tiskalnik, saj temelji na preizkušeni in dokaj priljubljeni Konici Minolti. Žal pa je Tally kar precej dražji od Pagepro 1300W, kljub temu da gre za enak tiskalnik: namesto slabih 30 tisočakov je zanj treba odšteti skoraj dvakrat toliko.

TallyGenicom 9316

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec (1200 programsko).

Navedena hitrost: 16 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 150 listov (pladenj); GDI; 8 MB.

Cena: 56.628 tolarjev.

Cena natisnjene strani: XX tolarja.

Prodaja: Printec, www.printec.si, (01) 564 44 35.

Za: Hitrost izpisa.

Proti: Nekoliko slabši izpis bitnih slik, nima predala, dokaj visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji