Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2013 | Teme: iPhone

Tablica, telefon in tiskalnik

Microsoftov pogled na tablico je marsikoga pustil hladnega. Naprave z Windows RT doslej niso vtisnile omembe vrednejšega pečata. Kljub temu nas pri njihovem preizkušanju vedno znova navduši eno in isto: enostavnost tiskanja. Res imajo tablice z Okni praviloma velik priklop USB, ki prebavi večino tiskalnikov na trgu in to naredi tiskanje samoumevno, a hkrati z njimi enako impresivno letijo dokumenti tudi po zraku, saj se mobilni Windows pri ravnanju z njimi ne obnaša nič drugače od namiznega sorodnika. Enostavnost nas je navdušila, zato smo preverili, kakšno je stanje pri tekmecih.

Tiskalnikov, ki že v osnovi podpirajo brezžično tiskanje z mobilnih naprav, je vedno več.

Tiskanje je že od nekdaj nepogrešljiva zmožnost osebnega računalnika. Čeprav se je ob pohodu PCjev precej časa govorilo, da stopamo v svet brez papirja, danes, ko imamo vse naprave med sabo celo brezšivno povezane, umira vedno več dreves. Poslovnega računalništva brez tiskanja torej ni. Tablice so se kljub nerodnosti ob prenašanju digitalne vsebine na papir dokaj hitro prikradle v pisarne. Ljudje jih uporabljajo na najrazličnejše načine, največkrat za elektronsko pošto, brskanje po spletu ali prebiranje dokumentov. Doma nam mnogokrat nadomestijo klasično postavitev, v službi pa brez prenosnika ali namiznega računalnika ne gre. Verjetno bo preteklo še precej vode, preden bomo povsem opustili uporabo običajnih računal. Velik korak v pravo smer naredimo z rešitvijo tiskarskega problema.

Izdelovalci tiskalnikov radi ustrežejo naši želji po tisku. Mobilnemu in oblačnemu tiskanju navadno priložijo namensko aplikacijo, s katero je tiskanje z izbrane tablice ali telefona še lažje. Na sliki HPjev program za naprave z operacijskim sistemom Android, HP ePrint Home & Biz.

Začetek je odvisen predvsem od obstoječega stanja. Glavno vprašanje je, kaj želimo natisniti in od kod. Strojno opremo je treba združiti med seboj, mobilna naprava mora videti tiskalnik(e) v omrežju. Takšna telovadba je najlažja v domačem okolju, vaje v tuji telovadnici pa v hipu postanejo zahtevnejše. Na pomoč prihitijo izdelovalci tiskalnikov, ki v želji po rednejši rabi njihovih storitev radi pomagajo. Ustrezne aplikacije poiščemo na eni izmed tržnic (App Store, Google Play) in z njimi povežemo domači tiskalnik z izbrano tablico ali telefonom. Za testne potrebe pričujočega članka smo opisano izvajali s tiskalnikom HP DeskJet Ink Advantage 5525, ki je opremljen s tehnologijo zvenečega imena, HP ePrint. Ta omogoča brezžično tiskanje tako v domačem kot globalnem omrežju. Velika težava za mobilno tiskanje je varnost. Skrb velja predvsem vsebini, ki jo še prehitro ugledajo oči nepooblaščenih, ter dostopu do oblačnega tiskanja, do katerega se zlahka dokopljejo nepridipravi. Varnost mobilnega tiskanja je najpomembnejša v poslovnem okolju, kjer je ob oddaljenem tiskalniku posamezne posle priporočljivo zaščititi z geslom. Poslovnežem ponagajajo tudi omejitve takega tiska, saj se zna ob odsotnosti gonilnika končni rezultat občasno skaziti. Medtem ko so domačim uporabnikom brezhibni dokumenti Officea in datoteke PDF dovolj, se v službi ti isti ljudje precej bolj pridušajo nad praznimi stranmi, čudnimi rezi in spremenjenimi pisavami, ki se znajdejo na izpisu, ki ga izpljuva tiskalnik po nareku dežurne poslovne aplikacije. Panoga je mlada, zato se nenehno izboljšuje. Nepisano pravilo pravi, da čim novejši je tiskalnik, tem manj je občasnih anomalij na izpisih. Poleg izdelovalcev strojne opreme se za skupno dobro trudijo tudi razvijalci mobilnih operacijskih sistemov.

Apple AirPrint

Applova tehnologija, ki nam omogoča, da s tablice iPad, telefona iPhone ali predvajalnika iPod Touch na ustrezno podprt tiskalnik natisnemo želeno vsebino, ne da bi namestili gonilnike ali nastavili tiskalniške vrste, se imenuje AirPrint. Ima dve temeljni zahtevi in precej enostavno izvedbo. Tiskalnik mora biti združljiv s tehnologijo AirPrint, svež seznam ustreznih modelov najdemo na Applovi spletni strani in v istem omrežju kot naprava z operacijskim sistemom iOS. V aplikaciji z vgrajeno podporo takemu tisku poiščemo gumb Print, nato pa izberemo ciljni tiskalnik in ta hitro oživi. Tehnologija AirPrint marsikomu precej olajša digitalno življenje. Kljub temu je po svetu še vedno precej tiskalnikov, ki ne podpirajo Applovega brezžičnega tiskanja, zato so uporabniki pred tiskanjem obsojeni na prenašanje datotek iz mobilne naprave v računalnik. Na srečo je tu FingerPrint (www.collobos.com, 20 USD), odličen pripomoček, ki iz (skoraj) vsakega v računalnik (Windows, OS X) nameščenega tiskalnika naredi stroj AirPrint, vreden vikanja. Po enostavni namestitvi program samodejno preišče krajevno omrežje. Najde tako fizične tiskalnike kot tudi programe, ki sprejemajo tiskalniške posle. Za nameček mu lahko dodamo imenik oblačne storitve Dropbox. Uporabniki priljubljene spletne shrambe bodo dodatne zmožnosti, ki predstavlja hitro shranjevanje poljubne vsebine v Dropboxov oblak, bržkone veseli, drugi pa bomo dodatke najbrž preskočili in pripomoček uporabljali s temeljnim poslanstvom v mislih. FingerPrint deluje brezkompromisno. Pri tiskanju z mobilne naprave praktično nimamo občutka, da imamo med tablico in tiskalnikom še enega posrednika. Edina pomanjkljivost v primerjavi s pravo tehnologijo AirPrint oziroma s tiskalnikom, ki ima to možnost vključeno, je obvezna prisotnost vklopljenega računalnika. FingerPrint stane dvajset dolarjev, a to je še vedno precej manj, kot stane ustrezen tiskalnik. Na voljo je preizkusna različica, s katero preverimo, ali nam je pripomoček po volji. Za rasno delo brezplačna različica ni, saj na izpis pripne samosvoj vodni žig.

Kljub lesenemu uporabniškemu vmesniku je PrintCentral Pro daleč najboljša rešitev za tiskanje z Applovih mobilnih naprav. Med drugim podpira povezavo z Googlovim oblakom Cloud Print.

Alternativni pripomoček, ki ubere drugo pot, se imenuje PrintCentral Pro (App Store, 9 EUR). Gre za mobilni program, namenjen napravam z operacijskim sistemom iOS. Veseli ga bodo predvsem uporabniki s tiskalnikom, ki ne razume besede AirPrint, marsikaj pa lahko ponudi tudi lastnikom z Applovo tehnologijo brezžičnega tiskanja opremljenim tiskalnikom, ki bi radi zmožnosti namiznega prijatelja ponesli na višjo raven. Deluje z večino brezžično naravnanih ali z računalnikom deljenih tiskalnikov. Ob morebitnih težavah pri povezovanju matično podjetje EuroSmartz ponuja pripomoček WePrint, brezplačni tiskalniški strežnik, ki ga namestimo v računalnik z Okni ali operacijskim sistemom OS X. Težave so večinoma hitro pozabljene. PrintCentral dobro sodeluje s priloženim odjemalcem elektronske pošte, aplikacijo Mail. Ob izbiri ustrezne priponke - program smo preizkusili tako z dokumenti Microsoftove pisarniške zbirke kot tudi z datotekami paketa iWork - poiščemo ukaz Open in ter vsebino pošljemo v PrintCentral Pro. Za povrh je aplikacija prava zbirka vseh mogočih povezav. Med drugim jo lahko povežemo s strežniki WebDAV, Googlovimi dokumenti, Applovim oblakom, spletno shrambo Dropbox in tiskanjem v oblaku Cloud Print.

Google Cloud Print Beta - Tiskanje v oblaku

Na sliki je preizkusna stran, ki je bila na tiskalnik poslana iz Googlovega oblaka.

Tiskanje v oblaku, Cloud Print, nam omogoča, da na tiskalnik, povezan z istoimensko Googlovo storitvijo, v kateremkoli trenutku s katerekoli naprave natisnemo karkoli. Na oblak po želji priklopimo čisto običajen tiskalnik. Pogoj je povezava z računalnikom, kjer je na operacijskem sistemu Windows, OS X ali Linux nameščen Googlov brskalnik Chrome, in prijava v uporabniški račun Google. V orodni vrstici brskalnika izberemo ikono s tremi črticami, ki jo običajno najdemo na skrajni desni strani, ter uporabimo možnost Nastavitve. Na strani z nastavitvami poiščemo Prikaži dodatne nastavitve, razširimo osnovni nabor zmožnosti in pod sklopom Google Tiskanje v oblaku kliknemo gumb Dodajte tiskalnike, ki krajevno nameščene tiskalnike doda oblačnemu računu. Pri tiskalnikih, ki oblačno tiskanje po Googlovo podpirajo že iz škatle, nam dodatnega koraka z brskalnikom Chrome ni treba prehoditi. Na nadzorni plošči storitve Cloud Print, ki žal ni prevedena v slovenščino, izberemo Add a Cloud-Ready Printer, nakar se nam odpre spletna stran z nadaljnjimi navodili za podprte tiskalnike petih največjih izdelovalcev. Olajšano je nastavljanje tiskalnikov HP, Kodak, Epson, Canon in Samsung, za druge pa je treba upoštevati navodila, ki so priložena tiskalniku, ki ga želimo povezati z Googlovim oblakom. Aplikacijo z enakim imenom, ki omogoča tiskanje neposredno iz številnih mobilnih pripomočkov na telefonu z operacijskim sistemom Android, najdemo na tržnici Play. Osnovna različica, ki bo manj zahtevnim uporabnikom povsem zadostovala, je brezplačna.

Programi

Inovativna raba Applove tehnologije AirPrint se imenuje Foldify. Priporočamo uporabo tršega papirja.

Z brezžičnim tiskanjem z mobilnih naprav se nam odprejo povsem nova obzorja. Na obeh večjih tržnicah najdemo nemalo aplikacij, ki sodobno tehnologijo s pridom izkoriščajo. Lep zgled inovativnosti, povezane s ščepcem domišljije, je aplikacija za Applove naprave Foldify (App Store, 3 EUR). Gre za izdelovanje papirnih figuric iz poprej določenih desetih oblik. Na prikazani model nato prilepimo dodatke v obliki oči, ust, okončin, različnih vzorcev, strehe, koles in podobnega, odvisno od zastavljenega cilja, ali izdelujemo figurico bitja, vozila, hiše ali česa tretjega. Vzorce tako kot celoten model poljubno obračamo v tridimenzionalnem prostoru in nanje rišemo. Vsaka sprememba se na modelu takoj pozna. Za neučakane je v spletu na voljo velika zbirka že narejenih izdelkov, ki čakajo le še na pozornost domačega tiskalnika. Poleg dobre volje potrebujemo po izpisu samo še škarje in lepilo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji