Objavljeno: 12.7.2007 02:16 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Junij 2007

Strežnik za video

Predvajanje večpredstavnih vsebin prek domačega omrežja je dandanes zelo priljubljeno. Na voljo imamo cel kup omrežnih predvajalnikov (t. i. media extenderjev), podobno zmožnost imajo bolj ali manj vse novodobne konzole, v zadnjem času pa je precej prahu dvignil Apple TV. Zalomi pa se, ko hočemo predvajati zvok ali video v formatu, ki ga naprava ne podpira.

Rešitev je, da npr. datoteko s filmom pretvorimo v zapis, ki ga naprava podpira. Če filme na TV predvajamo iz računalnika ob pomoči XBoxa 360, to pomeni, da moramo vse DivXe pretvoriti v zapis MPEG-2 ali WMV. Gre za zamuden postopek, poleg tega bi pretvorba vsake malo bolj obsežne filmske ali glasbene zbirke na disku zahtevala preveč časa.

Skok v nastavitve pokaže, da TVersity podpira obsežno paleto večpredstavnih predvajalnikov, imenike v knjižnico in obenem filtriramo datoteke glede na vrsto.

Drugačen pristop ponuja TVersity. Gre za strežniški program, ki vaš računalnik pretvori v večpredstavni strežnik, namenjen pretočnemu predvajanju zvoka in videa na oddaljenih napravah, kot so igralne konzole in omrežni predvajalniki. Takih programov je precej (ne nazadnje vsak izdelovalec teh naprav prilaga svojo rešitev), TVersity pa ponuja zanimivo zmožnost: če naprava ne podpira zapisa datoteke, ki jo želimo predvajati, nam datoteko v realnem času pretvarja v zapis, ki ga naprava podpira. Pri XBoxu 360 tako TVersity poskrbi, da se nam datoteke DivX in XviD prikažejo na seznamu video datotek, obenem pa ob zagonu katere izmed teh datotek na konzoli poskrbi, da se bo pred predvajanjem "v živo" pretvarjala v zapis WMV, ki ga XBox podpira. TVersity podpira pestro paleto različnih naprav, med katerimi najdemo tudi mobilne telefone, prenosne igralnike, XBox 360 in večino najbolj razširjenih omrežnih predvajalnikov.

Namestitev programa je preprosta: po namestitvi zaženemo strežnik, ki je takoj pripravljen za uporabo. V nastavitvah med drugim določimo, ali naj TVersity pretvarja nepodprte datoteke v podprt zapis, v katero napravo bomo pretakali zvok in video, koliko medpomnilnika na disku naj zaseže ipd. V teoriji zna TVersity samodejno prepoznati, katera naprava se je povezala na strežnik, in prilagoditi lastnosti posamezni napravi, v praksi pa se je izkazalo, da je bolje, če napravo izberemo s seznama, saj so rezultati precej boljši.

Na seznam datotek nato dodamo imenike z glasbenimi datotekami, video posnetki in filmi ter slikami. TVersity datoteke doda v knjižnico, zgradi indeks in jih pripravi na deljenje po omrežju. Dodamo lahko tudi spletne radijske postaje, zapise RSS z večpredstavnimi datotekami (ko se prikaže na seznamu nova, jo samodejno doda na seznam) in avdio in video podcaste. Velja pravilo (ki ima nekaj izjem), da bo TVersity znal datoteko, če jo lahko predvajamo na računalniku, pretvoriti v format, primeren za pretakanje prek omrežja v ciljno napravo.

XBox 360 takoj prikaže glasbeni repertoar, ki ga ponuja strežnik.

TVersity smo preizkusili z dvema napravama: igralnikom XBox 360 in omrežnim predvajalnikom Pinnacle Showcenter 200. Pri prvem smo takoj na začetku naleteli na prvo oviro: igralnik ni našel strežnika. Pogled v navodila je razkril, da so večpredstavni strežniki občutljivi za vrstni red omrežnih kartic v omrežnih nastavitvah računalnika: ko smo omrežno kartico krajevnega omrežja postavili na prvo mesto, sta se strežnik in igralnik takoj našla. Z XBoxom smo brez težav predvajali slike in glasbene datoteke, pri čemer igralnik ohranja menujsko strukturo, ki jo ponuja strežnik. Pri videu je nekoliko manj prilagodljiv: ne glede na to, da smo video datoteke razdelili na več pododdelkov, je vse prikazal na enem dolgem seznamu. Iskanje filma na seznamu nekaj tisoč datotek je tako dokaj mučno opravilo. Omenimo, da je to združevanje v en seznam "zmožnost" XBoxa, saj se enako zgodi tudi, če XBox povežemo na večpredstavni strežnik, ki je sestavni del predvajalnika Windows Media Player.

Poganjanje datotek v zapisih, ki jih XBox podpira, deluje brez težav, tudi izgube kakovosti ni. Če pa zaženemo datoteko DivX, se najprej ne zgodi nič. Strežnik mora namreč najprej zapolniti medpomnilnik, da se v primeru, ko kak trenutek med predvajanjem ni dovolj procesorske moči za pretvorbo zapisa, ne prekine predvajanje. Po kakih desetih sekundah se predvajanje začne. Kakovost predvajanega videa je opazno slabša, saj se opazijo napake zaradi pretvorbe zapisa. Kljub temu poslabšanje kakovosti ni toliko moteče, da bi bil ogled filma nemogoč, le sprijazniti se moramo s tem, da je slika podobna, kot če bi imeli preveč stisnjeno datoteko DivX. Ob tem velja omeniti še, da smo pri prevajanju omejeni: posnetka ne moremo vrteti naprej ali nazaj, lahko ga le ustavimo in nadaljujemo predvajanje. Računalnik, ki smo ga uporabili za predvajanje (Athlon X2 4400+ z 2 GB pomnilnika), je sicer dovolj zmogljiv, da zmore brez zatikanja pretvarjati tudi filme v zapisu DivX in XviD z ločljivostjo 720p. Stanje se bo popravilo maja, ko naj bi XBox 360 z nadgradnjo sistemske programske opreme omogočil tudi predvajanje videa v zapisih DivX in XviD. Upajmo, da bodo popravili tudi neroden prikaz seznama video datotek (glede na to, da pri glasbenih datotekah in slikah te "napake" ni).

Pinnacle Showcenter 200 nam sicer ne ponuja igranja iger, se pa kot večpredstavni omrežni predvajalnik (zaenkrat) obnese precej bolje, saj podpira precej večje število video zapisov. Tako mu težav ne povzroča niti predvajanje DivXov in XviDov, pri čemer so ti lahko tudi v visoki ločljivosti (do 720p), datoteke WMV pa celo v ločljivosti do 1080i. TVersity je nova naprava najprej zmedla: čeprav smo izbrali datoteko v zapisu, ki jo Showceter podpira, je strežnik začel pretvarjati video (ob tem velja omeniti, da smo ga vmes ustavili in spet zagnali, tako da se je postavil na novo). Skok v nastavitve je to popravil: namesto samodejnega prepoznavanja naprave smo izbrali Showcenter 200. Po tem je bilo predvajanje tekoče in brez poslabšanja kakovosti, tudi datoteke v visoki ločljivosti smo predvajali brez težav.

Pinnaclov Showcenter 200 je našel strežnik samodejno.

TVersity je eden boljših večpredstavnih strežniških programov na trgu, ki se odlično obnese tudi takrat, ko ga uporabljamo z napravo, ki v osnovi teh strežnikov ne podpira. Program namreč omogoča brskanje po večpredstavnih datotekah in njihovo predvajanje (če brskalnik naprave omogoča pretočno predvajanje datotek) prek spletnega brskalnika, saj ima vgrajen tudi spletni strežnik. Ponuja dva vmesnika: besedilni je namenjen napravam, ki nimajo nameščenega dodatka Adobe Flash, grafični in lepši, narejen v flashu, pa je namenjen bolje opremljenim spletnim brskalnikom. Strežnik smo preizkusili z ročnim računalnikom Dell Axim X51v, ki se je brez težav povezal nanj in omogočal brskanje po seznamu datotek. Pri predvajanju pa se je zalomilo: ne brskalnik Opera ne Internet Explorer za Windows Mobile namreč nista znala datoteke predvajati neposredno: oba sta celotno datoteko najprej prenesla v krajevni pomnilnik, nato pa jo poskusila pognati in pri tem sporočila napako. Podpora pretočnemu zvoku in videu pri teh napravah, kot kaže, še nekoliko šepa (pa tudi TVersity med profili nima na seznamu naprav z Windows Mobile).

Strežnik TVersity se je v praksi izkazal dobro, ne pa odlično. Še najbolje se je obnesel v navezi s Pinnaclovim predvajalnikom, predvsem zato, ker pri njem ni bilo treba pretvoriti zapisa datotek (to na koncu pomeni, da bi lahko uporabili kar Pinnaclov program za pretok datotek). V navezi z XBoxom 360 nam sicer omogoča, da nepodprte zapise gledamo, ne da bi namestili različico sistema Windows Media Center (za Windows MCE je na voljo nekaj orodij, ki se pri pretvorbi videa bolje obnesejo, kot je npr. Transcode 360). Poleg Windows XP naj bi TVersity deloval tudi v Visti (avtorji uradno novega Microsoftovega sistema sicer še niso podprli), glede na to, da ima različica programa v času pisanja oznako 0.9.9.2, pa se lahko do izida različice 1.0 nadejamo tudi kakšne izboljšave in bolj obsežnega seznama podprtih naprav.

TVersity

Kaj: Večpredstavni strežniški program.

Izdeluje: TVersity, www.tversity.org.

Cena: Brezplačen.

Za: Podpira obsežen nabor naprav, vgrajen spletni strežnik za dostop do datotek, omogoča pretvorbo zapisa datoteke v realnem času med predvajanjem.

Proti: Slabša kakovost videa po pretvorbi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji