Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2013 | Teme: android

Štirica

Prvi Nexus so naredili v HTCju, drugo in tretjo iteracijo so spravili v življenje pri Samsungu, čast izdelave najnovejšega modela Googlovega telefona pa je pripadla podjetju LG.

Za ameriškega kupca ima Nexus 4 eno veliko neopravičljivo pomanjkljivost, tj. ne deluje v omrežju LTE. Natančneje je stanje tako, da telefon LTE sicer ima anteno, a ta deluje v omrežjih nekaterih mobilnih operaterjev onkraj meja ZDA. Za Američane je to velika pomanjkljivost, ker so pri njih antene LTE že tako pogoste, da so se navadili na visoke mobilne prenose in znajo na naša 3G omrežja gledati s pomilovanjem. Če pa živimo v Sloveniji, kjer je (nezdružljiv) LTE na voljo na Brniku in nekaj točkah v Ljubljani, ta pomanjkljivost vsekakor odpade. Ko k temu prištejemo še smešno nizko ceno telefona, ko ga kupimo v Googlovi trgovini Play, je nakup vedno bolj smiseln. Naš telefon je bil prinešen v Slovenijo iz ZDA v rokah prijateljev (beri: brez carine), tako da je bila polna cena 16-gigabajtne različice 315 evrov. Poleg 350 dolarjev (300 dolarjev za 8 GB različico), kolikor zanj zahteva Google, je treba prišteti še stroške Paypala in banke, ki je izdala kreditno kartico. 315 evrov je tako cena telefona, ko ga kupimo neposredno od Googla, kar lahko storimo le v ZDA in nekaterih evropskih državah. Pri Mobitelu je redna cena, se pravi brez vezave, 511 evrov, tako da Google telefon v svoji trgovini najverjetneje prodaja brez dobička.

Strojno in po industrijskem oblikovanju so prejšnji Nexusi temeljili na določenem modelu trenutnega izdelovalca in tako tudi štirica temelji na telefonu LG Optimus G. Zunanje oblikovanje je bilo prilagojeno prejšnjemu Nexusu 4 in na prednji stani sta si zelo podobna. Posebej je treba pohvaliti Google, da na prednjo stranico ne daje nobenih logotipov in smo tako priča le črnemu robu okoli zaslona. Ta je na stranskih robovih ukrivljen navzdol, da prst lažje pridrsi z zaslona, kar je nadvse uporabno pri menjavi zavihkov v brskalniku Chrome. Zadnja stranica je prekrita s hologramskim vzorcem, ki navduši z lepoto, a obenem vzbuja skrb, saj je celotna zadnja stran telefona popolnoma steklena. Kaj pomeni steklo na obeh straneh naprave, dobro vedo Applovi uporabniki iPhona 4S, tako da je za mirnejšo rabo obvezen nakup ovitka.

4 je prvi Nexus, ki mu ni mogoče odstraniti baterije in nima reže za kartico micorSD. Pravzaprav telefona ni mogoče odpreti brez odvijanja dveh majhnih vijakov na dnu naprave. Prvič je za telefoniranje potrebna kartica microSIM, ki jo vstavimo v majhen pladenjček na strani naprave. Pladenj odpremo tako, da z iglo ali priloženim orodjem pritisnemo gumb in sistem spominja na gumbe "reset", ki jih najdemo na večini kosov sodobne elektronike.

Strojno gre za impresiven kos opreme, saj motor poganja 1,5-gigaherčni, štirijedrni procesor Snapdragon, ki podatke meče v 2 gigabajta pomnilnika. Na 4,7-palčni zaslon IPS se slika riše v ločljivosti 1280 x 768 pik in pike so tako goste, da jih je s prostim očesom težko opaziti. Fotoaparat ima 8-megapiksno tipalo, ki ne dosega Lumij in iPhona, a ni več šibka točka naprave kot tisti, vgrajeni v prejšnji Galaxy Nexus.

Malce razočara ustvarjanje slik na način Google Street View, ki je na predstavitvi Androida 4.2 deloval odlično. Ko pa se sami znajdemo pred stvaritvijo take fotografije, je praktično nemogoče imeti tako mirno roko, da bi se izognili popačenju. Večina slik ima tako vidne "šive" in s to funkcionalnostjo se bodo morali pri Googlu še veliko ukvarjati. Google za telefon prodaja še postajo za brezžično napajanje Charging Orb, ki zelo spominja na podobno postajo, ki jo je pred leti predstavil Palm. Zaenkrat gre za dokaj drag dodatek, a glede na to, da so tako napajanje že predstavili pri Nokii, se očitno ustvarja trend.

O Androidu 4.2 smo v Monitorju že pisali, tako le podatek, da Nexusi, kupljeni pri Googlu, posodobitve operacijskega sistema dobijo takoj, ko jih obelodani iskalni velikan. Glede na prejšnje izkušnje bodo štirice, kupljene pri Mobitelu in Simobilu, s posodobitvami čakale na operaterja. Seveda je to mogoče zaobiti tako, da se v Nexus, kupljen v Sloveniji, namesti uradni Googlov ROM.

Nexus 4 je trenutno najboljši telefon z operacijskim sistemom Android, in to predvsem po zaslugi tega, da ni preoblek, ki jih drugi izdelovalci lepijo čez. V prejšnjih različicah so sistemu preobleke pomagale, od Sladolednega sendviča (4.0) pa vedno bolj spominjajo na balast. Slednjega naprave Nexus nimajo in štirica je njihov najboljši predstavnik.

Nexus 4

Pametni telefon.
Prodaja: Google (ZDA, Avstralija in nekatere EU države). Možno ga je dobiti tudi pri slovenskih operaterjih.
Cena: V trgovini Google play 315 EUR, če nam ga kdo prinese iz ZDA (16 GB). Pri Mobitelu 511 EUR, v paketih od 1 EUR naprej. Pri Simobilu je le napovedan.
Za: Android 4.2 brez preobleke, takojšne posodobitve, gladko delovanje.
Proti: Steklena zadnja stranica.

Video

O preizkušenem telefonu si lahko ogledate tudi naš video posnetek:

www.monitor.si/nexus4

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji