Objavljeno: 8.12.2005 11:06 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor November 2005

Stari znanec v brezžični reinkarnaciji

Dolgoletni bralci naše revije zagotovo še pomnijo, kaj je pred kakimi desetimi leti pomenilo ime U.S. Robotics na področju analognih modemov. Kasneje je podjetje in prepoznavno znamko pogoltnil 3Com, hkrati pa je nastopil tudi počasen, a neizbežen zaton analognega načina povezovanja prek telefonske parice. Danes se ime U.S. Robotics vrača na trg z linijo izdelkov za brezžično povezovanje Wi-Fi.

U.S.Roboticsov prodajni program sicer še vedno obsega tudi analogne modeme, vendar so ti v manjšini. Zato pa je toliko bolj aktualna ponudba (brezžičnih) usmerjevalnikov in drugih izdelkov za širokopasovno povezovanje v internet. Preizkusili smo brezžični komplet, ki ga sestavljajo usmerjevalnik, kartica PC Card in vmesnik USB.

Vsi trije izdelki podpirajo brezžični standard 802.11g. Poleg običajne hitrosti 54 Mb/s se znajo povezati tudi z navidezno hitrostjo 125 Mb/s, če uporabimo izdelke istega izdelovalca ali vsaj izdelke z istim veznim naborom (taki so tudi npr. pred kratkim preizkušeni izdelki Linksys Speedbooster). Resnična hitrost prenosa uporabniških podatkov je seveda dosti manjša od deklarirane, kljub temu pa je tja do 30 % višja kot pri običajnih napravah 802.11g in tako presega 35 Mb/s. Zanimivo, da smo izmerili kar nekaj višjo hitrost prenosa podatkov od usmerjevalnika proti uporabniku; v nasprotni smeri je namreč opazno manjša. Podoben način delovanja pomnimo še iz časa analognih 56k modemov.

Poleg šifiranja WEP je podprt varnostni protokol WPA in tudi najnovejši WPA2 (802.11i). Usmerjevalnik ima izmenljivo anteno, je razmeroma majhnih mer ter precej lično oblikovan. Nasprotno je "kartica" USB za tovrstne izdelke nadpovprečno velika, vendar jo je zato moč zasukati v poljuben položaj in ji tako nekoliko podaljšati domet. Prav domet vseh treh izdelkov je kljub obljubam izdelovalca o izboljšanem dometu zgolj povprečen oz. primerljiv s konkurenčnimi izdelki.

Posebnost usmerjevalnika je vtičnica USB, na katero priključimo poljuben tiskalnik s tem vmesnikom. Prek nastavitvenega vmesnika usmerjevalnika nato izvemo internetni naslov tiskalnika v obliki http://IP_usmerjevalnika/ime in ga vpišemo kot pot do omrežnega tiskalnika v računalnikih v omrežju. Po uspešni namestitvi tiskalniških gonilnikov v računalniku lahko začnemo tiskati prek usmerjevalnika. Med preizkušanjem smo prek vmesnika USB na usmerjevalnik priključili Samsungov laserski tiskalnik in nanj brez težav tiskali tako prek žične kot tudi brezžične povezave.

Pohvaliti gre še nastavitveni vmesnik usmerjevalnika, ki ga je preprosto uporabljati in je hkrati precej zmogljiv. Tudi sama odzivnost vmesnika je zelo dobra, saj po spremembi nastavitev potrebuje kvečjemu nekaj sekund za vnovični zagon. S tem poseka večino konkurentov s tudi nekajdesetsekudnim ciklom vnovičnega zagona. Usmerjevalniku do popolnosti manjka pravzaprav le eno - podpora pomnilniškim ključem USB in zunanjim diskom na istem vmesniku. Nekateri konkurenčni usmerjevalniki namreč omogočajo priklop omenjenih naprav, ki jih nato uporabljamo kot omrežni disk.

U.S. Robotics Wireless MAXg Router

Kaj: Brezžični usmerjevalnik z vgrajenim tiskalniškim strežnikom.

Izdeluje: U.S. Robotics, www.usr.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 475 95 00.

Cena: 24.800 tolarjev.

Za: Preprost uporabniški vmesnik, vgrajen tiskalniški strežnik, zanesljivost delovanja.

Proti: Ne podpira priklopa pomnilniških naprav na vmesnik USB.

U.S. Robotics Wireless MAXg PC Card

Kaj: Brezžična kartica PC Card.

Izdeluje: U.S. Robotics, www.usr.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 475 95 00.

Cena: 14.900 tolarjev.

Za: Zanesljivost delovanja.

Proti: Nekoliko visoka cena.

U.S. Robotics Wireless MAXg USB Adapter

Kaj: Brezžični vmesnik USB.

Izdeluje: U.S. Robotics, www.usr.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 475 95 00.

Cena: 14.900 tolarjev.

Za: Zanesljivost delovanja, možnost poljubne nastavitve položaja vmesnika.

Proti: Fizična velikost, nekoliko visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji