Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2016

Šport in tehnologija po slovensko

Šport in tehnologija se od nekdaj odlično dopolnjujeta. Nič drugače ni s spletnimi storitvami, ki aktivnemu sodobniku lajšajo vsakdan. Hiter tempo življenja narekuje, da si vzamemo čas samo zase. Da bi ga čim več ostalo za športno udejstvovanje, poskrbijo naslednje spletne aplikacije, ki so jih razvili na sončni strani Alp.

Sodobnega človeka tako ali drugače zaznamuje hiter tempo življenja. Številna opravila in obveznosti (pre)pogosto povzročajo neljube zastoje v našem vsakdanu. Če želimo, da bi vse potekalo po načrtu, moramo biti organizirani, vestni in disciplinirani, to pa seveda zahteva določen čas in energijo. Zaradi pogostega pomanjkanja obojega se določenim opravilom večkrat enostavno izognemo ali pa nekaterih obveznosti pač ne postorimo tako, kot bi bilo treba. Nismo organizirani, vestni in disciplinirani. Nič ne poteka po načrtu. Nastane zastoj. S tem se srečujejo tako številni športni klubi in društva, kjer se kalijo številni mladi upi slovenskega športa, pa tudi navadni rekreativci. Načrtovanje aktivnosti, treningov, priprav in tekem pade na pleča posameznika, športnikov in trenerjev. Vsaj določen del obveznosti lahko prevzamejo spletne aplikacije, med katerimi so nekatere plod domače pameti.

SPORTS PORTAL (sports-portal.si). Podjetje IToptima se v uvodu omenjenih težav loti na široko. Njihova spletna programska rešitev Sports Portal omogoča celovit pregled nad delovanjem posamezne športne organizacije, spremljanje kadrov in članov ter zagotavlja enostavno in pregledno komunikacijo med različnimi skupnostmi posameznega športnega kluba ali društva. Aplikacijo je mogoče uporabljati na kateremkoli računalniku in/ali pametni napravi z internetno povezavo, ne da bi jo poprej naložili.

V osnovi so dveri namenjene vodenju športne organizacije, trenerjem, športnikom in staršem, saj omogočajo enostaven in hiter dostop do številnih informacij, evidenc in podatkov ter vsem, ki sodelujejo pri treningih, omogočijo številne prednosti. Med temi najdemo možnost stvaritve in vpogleda v koledar dogodkov kluba ali društva (s termini treningov, tekmovanj in drugih srečanj), natančno spremljanje podatkov o udeležbi na treningih, analizo rezultatov ter statistične primerjave in grafične izrise testiranj fizičnih sposobnosti športnikov. Ob pomoči prijaznega uporabniškega vmesnika je mogoč vnos različnih oblik vadbe in nadzor nad uspešnostjo izvajanja treninga po posameznih športnikih, spremljanje napredovanja športnika skozi čas in medsebojna primerjava članov iste ekipe, skupine. Poleg tega je na dverih možno objaviti in prebirati novice, avtomatsko pošiljati in prejemati elektronska in SMS sporočila med člani določene športne organizacije. Za nameček je poskrbljeno tudi za avtomatsko generiranje in pošiljanje nalogov UPN (za članarine, startnine itd.) in sprotno obveščanje uporabnikov o morebitnih zapadlih plačilih. Vse podatke in evidence je možno z enim samim klikom izvoziti v Excel.

Uporabnik lahko dostopa do informacij praktično vedno in povsod. Podatki so varovani, tako da jih je ob morebitni izgubi mogoče preprosto obnoviti. Sistem je naravnan tako, da poleg očitnega finančnega in časovnega prihranka ter znatnega povečanja preglednosti in dostopnosti podatkov omogoča popolno prilagodljivost specifičnim potrebam posamezne športne organizacije in prilagoditev posameznih modulov povsem po meri posameznega kluba ali društva.

ŠV KARTON (svkarton.si). Naslednja predstavljena spletna storitev se navezuje na športnovzgojni karton. Gre za nacionalni program za spremljanje telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine, pri katerem sodelujejo slovenske osnovne in srednje šole. Ob pomoči podatkov lahko otroci in starši spremljajo telesni in gibalni razvoj, učitelji športne vzgoje pa pridobijo pomembne informacije, na podlagi katerih otrokom in mladostnikom strokovno pomagajo pri njihovem razvoju. Sistem že več kot 20 let uspešno deluje v papirni obliki, kjer ima vsak učenec svoj osebni športnovzgojni karton, na katerem so njegovi osebni podatki in rezultati meritev. Učitelji športne vzgoje rezultate nanj sproti zapisujejo, na koncu pa se vsi dobljeni podatki prepišejo v zbirne kartone. Prepisovanje poveča možnost napak, za nameček pa šole podatke tistih otrok in mladostnikov, katerih starši soglašajo z vključitvijo v zbirko ŠVK, pošljejo še v tiskani ali elektronski obliki Fakulteti za šport. Tam podatke naknadno obdelajo, to pa spet zahteva dodatno delo in prinese nove težave.

S temi težavami v mislih je podjetje Sirius Plus d.o.o. izdelalo spletno in mobilno aplikacijo ŠVKarton. V njej se arhivirajo vsi rezultati meritev učencev posamezne šole. Aplikacija omogoča urejanje in pregledovanje po učencih in razredih ter grafično analizo vnesenih rezultatov. V vsakem trenutku je možen izpis osebnega športno-vzgojnega kartona. Zbrane podatke meritev šole elektronsko pošljejo Fakulteti za šport, tam jih obdelajo in obdelane vrnejo. Tak pristop ima v primerjavi s papirnim upravljanjem kup prednosti. Boljšo učinkovitost zaposlenih zagotavljata hiter vnos in popoln nadzor nad izmerjenimi podatki, večjo varnost pa elektronsko dostavljanje osebnih kartonov tako merilcem kot Fakulteti za šport.

Spletna in mobilna aplikacija ŠVKarton je sicer samostojna aplikacija, a sama kot taka ne deluje, povezuje se namreč s sistemom-a Lo.Polis in eAsistent in na drugi strani s Fakulteto za šport. Namenjena je športnim pedagogom za lažji vnos meritev športnovzgojnega kartona ter kasnejšo analizo rezultatov, ki jih za ta namen obdelajo na Fakulteti za šport. V prihodnosti bo možen tudi vpogled staršem, da bodo poleg ocen »klasičnih predmetov« seznanjeni tudi z rezultati ŠVKja.

SPORTIFIQ (sportifiq.com). Rekreativni igralci tenisa imamo navadno dve veliki težavi, iščemo prosti termin in ustreznega soigralca. Ustvarjalci rezervacijskega sistema Sportifiq nam ti težavi lajšajo z napredno spletno aplikacijo, ki na eni strani zmanjša količino administracije pri vodenju športnega centra, na drugi strani pa športnikom močno olajša organizacijo aktivnosti prek transparentnega in vedno dosegljivega urnika. Tako lahko upravitelj (športni center) spremlja porabljene ure za vsakogar, posameznega igralca, trenerja ali klub, vodi statistiko ustvarjenih rezervacij, vnese vnaprej zasedene termine in enostavneje trži preostala prosta mesta na igriščih. Športnik ima možnost rezervacije štiriindvajset ur na dan od koderkoli (kraja ali naprave – mobilni telefon, tablica, PC). Aplikacija samodejno vodi število opravljenih vadb oziroma odigranih iger ter na podlagi rezultatov sestavi lestvico igralcev po uspešnosti, ki vpletene dodatno motivira k pogostejšemu igranju.

Rezervacijski sistem Sportifiq trenutno uporablja 67 športnih centrov po Sloveniji, v katerih je več kot 15.000 igralcev doslej ustvarilo že več kot 200.000 spletnih rezervacij. Ustvarjalci spletne aplikacije pridno delajo naprej in nameravajo v prihodnjem letu izdati modul, ki bo omogočal iskanje soigralcev po spletu. To naj bi odpravilo težave s pomanjkanjem ustreznih partnerjev in tenisa željnim v vsakem trenutku pomagalo do primerne teniške partije. Ker platformo Sportifiq uporablja precejšnje število igralcev v Sloveniji, smo prepričani, da jim bo v kratkem uspelo rešiti tudi ta problem, s katerim se iz dneva v dan ubadamo teniški rekreativci.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji