Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Sony Vaio VGN-NS20E

Sonyjevi prenosniki se večinoma lahko pohvalijo z dobro zasnovanim dizajnom ohišja in tudi temu modelu bi težko očitali kakšno oblikovno pomanjkljivost. Tudi tokrat preizkušeno srebrno ohišje je očem prijetno in deluje kakovostno kljub uporabi zelo delikatnega pristopa, pri katerem želi plastično ohišje imitirati kovinsko. Takšno igranje z ognjem se mnogim izdelovalcem ponesreči, Sony pa se je problema lotil uspešno, kljub temu da bo pozorno oko že na prvi pogled opazilo, kakšen je uporabljeni material.

Kakorkoli že, uporabljeni materiali so praktično povsod kakovostni in dovolj trdni, pa tudi odpiranje zaslona se zdi suvereno, čeprav nekoliko preveč togo, zato je onemogočeno odpiranje le z eno roko. Kakovost zaslona je nekako povprečna, bela barva deluje ravno prave temperature, žal pa slika nekoliko razočara, ko govorimo o svetlosti. Nad zaslonom najdemo še kamero ločljivosti 1,3 megapike, ki svoje delo opravlja nad povprečjem, vendar smo do nje lahko prišli le prek Sonyjevega programa, ki omogoča predvajanje večpredstavnih vsebin. To dosežemo preko ene izmed treh dodatnih tipk, ki jih ta prenosnik ponuja ob tipkovnici. Prva je namenjena vklopu prenosnika, druga je zgoraj omenjena večpredstavna tipka, tretja pa je tista za izklop zvoka. Na sprednji strani levo pa najdemo še stikalo za vklop in izklop povezave wi-fi. Enostavno in pregledno bi lahko zapisali, nekoliko smo pogrešali le tipki za nastavitev jakosti zvoka. Manj všeč nam je bila tipkovnica, ki se na sredini nekoliko upogiba, pa tudi s povratnimi informacijami je nekoliko bolj skopa. Kljub temu pomanjkljivost ni pretirano nevšečna, poleg tega pa jo odtehta tudi dobra drsna ploščica.

Sicer je prenosnik grajen okrog dvojedrnega srca Intel Pentium Dual Core T3400, ki bije pri 2,16 GHz. Čeprav ni biser današnje tehnologije, je ob strežbi 3 GB pomnilnika kljub vsemu zadovoljiv atlet; to prikazujejo tudi rezultati naših preizkušanj. Zelo slabo se je izkazala le na matični plošči integrirana grafična kartica, ki za igranje 3D iger pač ni primerna. Tudi ta kompromis pa delno botruje zelo pozitivni plati tega prenosnika, saj nam je kljub uporabi osnovnega, le 4400 mAh akumulatorja, ponudil kar 3 ure in 17 minut dela.

Na prenosniku najdemo še štiri vhode USB, po dva na vsaki strani, na levi mu delajo družbo še VGA, zvočniški in firewire priključek, na desni pa je še optična enota z veliko in dostopno, vendar nemotečo tipko za odpiranje. Je pa toliko bolj moteča postavitev omrežnega, napajalnega in modemskega priključka na zadnji strani, ki se zaradi oblike napajalnega kabla lahko v določenih primerih neprijetno prepletajo. Spredaj najdemo še dva bralnika pomnilniških kartic, simpatično ločeno za Sonyjeve kartice Memorystick in posebej za tiste SD, kar nam ponudi dodatne možnosti.

Sony s tem izdelkom nastopa na trgu kot zelo konkurenčen tekmec, saj ga poleg kakovosti, dovolj dobrih zmogljivosti in prestižnega imena krasi tudi razmeroma ugodna cena 649 evrov. Izognejo naj se mu tisti, ki potrebujejo zmogljivejši grafični del, in vsi tisti, ki od tipkovnice zahtevajo kar največ.

Sony Vaio VGN-NS20E

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 77.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 79.

Trajanje delovanja: 3:17.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 5.

Mere: 36 × 27 × 3,8 cm, 2,9 kg.

Značilnosti: Intel Pentium Dual Core T3400, 2,16 GHz, 3072 MB RAM, 250 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 649 EUR.

Prodaja: Vshop, www.vshop.si.

Za: Enostavna in prijetna oblika, odlična avtonomija kljub skromni nazivni zmogljivosti akumulatorja.

Proti: Ni bluetootha, nekoliko slabša tipkovnica, skupna postavitev napajalnega, omrežnega priključka in priključka za modem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji