Objavljeno: 4.2.2007 13:18 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Januar 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Sony VAIO VGN-FE39VP

Sonyjev Vaio VGN-FE39VP je lepo oblikovan prenosnik, ki ga krasijo tanko in lahko ohišje ter bogata strojna in programska oprema. Zasnovan je okoli najnovejšega dvojedrnega procesorja, Core 2 Duo, ki tiktaka pri 1,66 GHz. Pomaga mu 1 GB pomnilnika in ta kombinacija je dosegla visok rezultat na obeh hitrostnih preizkusih s poslovnimi in večpredstavnimi programi. Kljub temu je zaostal kar za nekaj prenosniki s starejšim dvojedrnikom Core Duo.

Grafični del krmili kartica nVidia GeForce Go 7400 s 128 MB namenskega pomnilnika, dodatnih 128 MB si lahko sposodi še od sistemskega pomnilnika. Kartica prikazuje kontrastno sliko ločljivosti 1280 × 800 pik na svetlečem zaslonu s 15,4-palčno diagonalo. Disk je zmogljivosti 120 GB, vendar je 8 GB zasedenih s skritim razdelkom, ki omogoča vnovično namestitev sistema. Ta prostor lahko uporabnik sprosti z izdelavo dveh namestitvenih DVDjev na vgrajenem zapisovalniku, ki poleg nosilcev DVD?RW zmore zapisovati tudi redkeje uporabljane DVD-RAM.

VAIO VGN-FE39VP je dobro opremljen, poleg treh vtičev USB 2.0 in vmesnika firewire premore še priključke VGA in S-video, modem, ožičeni omrežni vmesnik ter brezžično omrežno povezavo (802.11 a/b/g). Vgrajen je bralnik pomnilniških kartic, nad zaslonom pa najdemo spletno kamero, ki zmore prikazovati sliko ločljivosti 640 × 480 pik. Seznam opreme lahko razširimo prek dveh rež za razširitvene kartice (1 × PC Card in 1 × PC Express).

Akumulator je za odtenek preslab za tako dobro opremljen notes, saj zmore zagotavljati energijo za slabe tri ure delovanja. Tudi tipkovnica nas ni povsem prepričala. Tipke so skoraj popolnoma ploske in niso dvignjene nad ohišje. Res pa je, da imajo dovolj hoda in da se takemu tipkanju dokaj hitro privadimo. Na preizkušanem primerku tipke niso imele slovenske razporeditve, zato bodo prenosnikom za prodajo slovenske znake najverjetneje dotisnili. Sledilna ploščica je malce preveč hrapava, pravi polom pa je po našem mnenju postavitev njenih že tako ozkih tipk le 5 mm nad ostri spodnji rob prenosnika. Uporabnikovemu palcu Sonyjevi inženirji gotovo ne bodo ostali v lepem spominu.

Prenosniki VAIO sodijo med najbolje podprte s programsko opremo in ta ni nobena izjema. Poleg okolja Windows XP za rabo v podjetjih ter programov za zapisovanje optičnih nosilcev in za predvajanje filmov na nosilcih DVD najdemo nameščeno še triperesno deteljico okleščenih Adobovih programov Elements (Acrobat, Photoshop in Premiere). Nekoliko omejeni smo pri uporabi Nortonovega paketa za spletno varnost 2006 (vključena je 90-dnevna naročnina) ter Offica 2003 za manjša podjetja (60-dnevna preizkusna različica). Kljub zadnji omejitvi bomo lahko še po izteku dveh mesecev obdelovali Wordove in Excelove datoteke, saj je nameščen tudi Microsoft Works 8.5. Za nameček najdemo na disku celo množico programov, namenjenih lažjemu delu s prenosnikom, posebej pri obdelavi in prenašanju digitalnega videa.

Na kratko, novi Sonyjev prenosnik je vsekakor vreden svojega denarja, cena niti ni previsoka, edini resni spodrsljaj, s katerim moramo živeti, sta nerodno postavljeni tipki sledilne ploščice.

Sony VAIO VGN-FE39VP

Poslovni indeks Winstone 2004: 22.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 28,7.

Trajanje delovanja: 2 uri 57 min.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 8,5.

Mere: 36,6 × 27,5 × 2,6 cm, 2,8 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T5500, 1,66 GHz, 1 GB RAM, 120 GB disk, DVD?RW, DVD-RAM, WLAN 802.11a/b/g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 370.000 tolarjev.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Za: Zmogljivost, strojna in programska opremljenost, mere.

Proti: Tipki sledilne ploščice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji