Objavljeno: 1.7.2009 12:13 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Sony Vaio VGN-AW21M

Tudi pri tako velikanskem primerku, kot je tokrat preizkušeni Vaio, se Sonyjevi oblikovalci odrežejo tako dobro, da prenosnik ne deluje zastrašujoče zajeten in je na pogled prijetno oblikovan. Tudi kakovost izdelave je dovolj dobra, kljub temu pa, kot je pri tako velikih prenosnikih žal v navadi, tipkovnica ni tako trdna kot pri manjših modelih. Tudi zaslon se nekoliko zvije, če ga enoročno odpremo s strani, vendar je glede na tesno premikanje tečajev trdnost pokrova dovolj velika.

Kdor Sonyjevega oblikovanja ni vajen, bo porabil nekaj sekund za iskanje tipke za vklop, ki se skriva na desni strani prenosnika. Tu so tudi optična enota in dva od treh vhodov USB, priključki zvočne kartice ter omrežni in modemski priključek. Slednja sta nesmiselno skrita s pokrovom, ki je na spodnjem delu pritrjen z gumo in v praksi namenjen predvsem krajšanju živcev, še posebej kadar prenosnik uporabljamo v neurejenem delovnem okolju. Poleg tega je to dodatna stvar, ki se lahko poškoduje, saj sta priključka zaradi tega slabše dostopna in pomaknjena v notranjost.

Na levi strani je še en vhod USB, pa izhoda VGA in HDMI, ne manjkata pa niti priključek firewire in razširitveno mesto ExpressCard. Spredaj tako ostaja še bralnik pomnilniških kartic, posebej za Sonyjeve kartice in posebej za vse druge, ter praktično fizično stikalo za vklop ali izklop brezžične povezave WLAN. Bluetooth žal ni na voljo, je pa toliko bolj moder optični pogon, ki je snemalnik blu-ray.

Osrednja obdelava podatkov poteka v Intelovem procesorju Core2 Duo P8600, ki dela pri taktu 2,4 GHz, streže pa mu kar 4 GB pomnilnika. Z grafično kartico nVidia Geforce 9300M GS, ki ji je na voljo 256 MB lastnega pomnilnika, sta usklajen par in brez težav opravljata z zahtevnimi modernimi večpredstavnimi vsebinami in drugimi zahtevnimi aplikacijami, nista pa rekorderja. Večpredstavna knjižnica na tem prenosniku bo lahko velika kar 400 GB, kolikor omogoča disk, vsebine pa je moč pregledovati na širokem, kar 18,4-palčnem, kakovostnem zaslonu. Ta se ponaša z razmeroma dobro kotno vidljivostjo in bo tako zadovoljil tudi širšo družbo, zbrano ob dobrem filmu, pa tudi zvok ne bo prehitro razočaral.

Nad zaslonom najdemo še spletno kamero, pod njim, na zgornjem delu tipkovnice, pa so prijetne, za dotik občutljive in dobro delujoče večpredstavne tipke. Te so lepo skrite v zvočniški del in ne motijo čiste oblike. Pod tipkovnico je sicer kakovostna drsna ploščica, ki pa ni postavljena povsem na sredino osnovnega dela tipkovnice (na desni najdemo še numerični del), temveč je odmaknjena kak centimeter levo. Ker je tudi dovolj velika, pa je med tipkanjem moteča, saj zaseda oporo dlani, mišji kazalec pa tako med tipkanjem občasno zapleše, v najslabšem primeru se izvede tudi kak klik.

Sony Vaio VGN-AW21 je vrhunska prenosna večpredstavna naprava, ki za 1529 evrov ponuja veliko kvantitete, opremljenosti, dovolj zmogljivosti in prijetne oblike. Čeprav se pred nakupom izplača pregledati tudi konkurenco znotraj Sonyjeve serije AW.

Sony Vaio VGN-AW21M

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 96.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 99.

Trajanje delovanja: 2:09.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 9.

Mere: 43,7 × 28,9 × 3,9 cm , 3,8 kg.

Značilnosti: Intel Core2 Duo P8600, 2,4 GHz, 4096 MB RAM, 400 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n.

Zaslon: 18,4-palčni, 1680 × 945 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium 32-bit.

Cena: 1529 EUR.

Prodaja: JDK, www.vshop.si.

Za: Velik in širok zaslon z razmeroma dobro kotno vidljivostjo, snemalnik blu-ray, zmogljivost, oblika, prijetne tipke za večpredstavno upravljanje.

Proti: Le trije vhodi USB, nadležen pokrov modemskega in omrežnega priključka, postavitev drsne ploščice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji