Objavljeno: 25.3.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2014 | Teme: nenehni testi

Sony Vaio Flip 15

Odkar so nova Okna s svojim uporabniškim vmesnikom Metro zaslone na dotik približala tudi prenosnim računalnikom, se izdelovalci na vse pretrge trudijo narediti prenosnik, ki bi lahko deloval tudi kot tablica. Ovira, ki uniči uporabnost vseh teh naprav, je ponavadi tečaj, ki drži zaslon s tipkovniškim delom, saj do zdaj še nikomur ni uspelo narediti takega sistema, ki bi zdržala pritiske na zaslon.

Tako smo vedno znova priča zaslonom, ki pod pritiski in drsenjem prstov vibrirajo in zato dostavijo podpovprečno uporabniško izkušnjo. Tokratni Flip ima sicer to prednost, da je mogoče zaslon položiti na tipkovnico in se tako izogniti vibracijam, a kaj, ko je patent, da to storimo, bolj trhle sorte. Predvsem je nadležno to, da moramo tečaj, ki drži zaslon, zakleniti, ko ga imamo v »normalni« prenosniški legi. V nasprotnem primeru se zaslon ob vsakem pritisku zvrne. Ko prenosnik uporabljamo kot tablico, gre za bolj okorno izkušnjo, saj tankost ni vrlina Flipa. Predvsem gre tu za pomanjkljivost novih Oken, ki na prenosnikih z zaslonom na dotik ne pridobijo zadosti, da bi upravičila obstoj takih naprav.

Flip je kot klasični prenosnik solidna naprava z dobro tipkovnico, ki ga nekoliko izda teža. Naš primerek je imel vgrajen klasični disk, kar je škoda, saj bi z diskom SSD pridobil nekaj več smisla. Bolj kot karkoli drugega so tako ti hibridi rezultat truda izdelovalcev, ki še vedno iščejo pravo kombinacijo strojne opreme, ki bo operacijskemu sistemu Windows 8 dala smisel. Do zdaj je bilo že nekaj solidnih poizkusov v tej smeri, saj Lenovo s svojo linijo hibridov Yoga ni udaril tako mimo. Sony je žal s konceptom Flip dostavil mehanizem premikanja zaslona, ki bo težko zdržal na daljši rok in je preveč odvisen od spretnosti in pozornosti uporabnika.

Sony Vaio Flip 15 SVF15N1J2E

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 158.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 202.

Trajanje delovanja: 5 ur in 29 minut.

Mere: 38 × 24,2 × 3,3 cm, 3,3 kg.

Značilnosti: i3-4005U (1,7 GHz), 4 GB pomnilnika, 64 bit Win8, Intel HD graphics, navaden disk: 500 GB

Zaslon: 15,5-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 8 64-bit.

Cena: 1050 EUR.

Prodaja: sony.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Tipkovnica.

✗    Sistem premikanja zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji