Objavljeno: 29.5.2007 02:05 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2007 | Teme: nenehni testi

Sony DSC-W55

Sonyjev žepni fotoaparat DSC-W55 je naslednik podobnega modela DSC-W50. Na prvi pogled oba aparata zelo težko ločimo, edina vidna razlika je napis, ki trdi, da ima W55 po novem sedem megapik (predhodnik jih je imel šest). Sicer gre za majhen fotoaparat, ki se poda v skoraj vsak žep. Tudi z zadnje strani je skoraj povsem enak predhodniku, večino prostora zasede 2,5-palčni zaslon, katerega ločljivost je na žalost ostala pri 115.000 pikah. Ostalo je tudi optično kukalo, ki je resda silno majhno, a v določenih trenutkih zelo dobrodošlo. Levo od kukala je zvočnik, desno pa gumb za predvajanje posnetkov, naprej pa kolesce s programi slikanja. Teh je razmeroma veliko, poleg že znanih za portrete in naravo imamo še program za slikanje v snežnih razmerah in celo za slikanje na plaži.

Fotoaparat je povsem avtomatske narave, tako da smo bolj ali manj prepuščeni odločitvam avtomatike, razen nekaterih malenkosti, kot sta temperatura beline in občutljivost ISO. Slednje lahko povišamo vse do tisoč. To lahko dosežemo tudi prek kolesca z izbiro programa za visoko občutljivost, ki naj bi zmanjšal "stresenost" fotografij. To sicer res naredi, seveda na rovaš zrnatosti fotografije. Sicer pa se je avtomatika dobro izkazala, še najuporabnejša programa sta za portret in naravo. Pri najširšem kotu zajema smo opazili malo sodčkastega popačenja, nasprotno pa pri največji povečavi, kjer so bile stranice pravokotnika rahlo vbočene. A ne enega ne drugega ni preveč, tako da se pri navadni uporabi niti ne opazi. Kakovost slik je za ta cenovni razred povsem solidna.

Fotoaparat pa je obdržal še eno negativno lastnost predhodnika, in sicer Sonyjev kabel za priklop na USB. Fotoaparat žal nima standardnega (Mini-B) priključka USB. To pomeni, da ne moremo uporabiti kabla drugih naprav, denimo drugih fotoaparatov ali predvajalnikov MP3. Sicer pa uporablja standard USB 2.0 Full Speed, ki se izkaže za razmeroma počasnega, saj so hitrosti okrog 1 MB/s približno petkrat manj kot različica High Speed. Spet je vprašanje, kaj uporabnik potrebuje. Mi smo na fotoaparatu kmalu zmanjšali ločljivost in tako dosegli tudi manjše velikosti fotografij (saj jih ne nameravamo tiskati na plakate).

DSC-W55 je torej odličen fotoaparat za nezahtevne uporabnike, tudi cena, nižja od dvesto evrov, ni pretirana. Testni model je bil svetlo roza barve in to je v našem laboratoriju povzročilo zgražanje, a se je nežnejšemu spolu zdel zelo dopadljiv :). Dobimo ga še v treh drugih barvah, srebrni, črni in svetlo modri. Ohišje deluje kakovostno (sicer je kovinsko) in robustno. Verjamemo, da bi preživel tudi kak padec na tla.

Sony DSC-W55

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,2; ostrenje 0,5 m-neskončno (2 cm makro); domet bliskavice 3,9 m; ISO: samodejno, 100, 200, 400, 800, 1000.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Cena: 194,90 EUR.

Za: Cena, kakovost ohišja.

Proti: Uporaba nestandardnega priključka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji