Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2014 | Teme: nenehni testi

Sony CyberShot WX220

Pred dobrim letom dni smo preizkusili Sonyjev žepni aparat CyberShot WX200, zdaj pa smo dobili na preizkus njegovega naslednika, model WX220. Gre za razmeroma majhen aparat, ki brez težav zdrkne tudi v manjši žep, kljub temu pa ponuja kar desetkratni zum. Ohišje aparata je preprosto, a zelo kakovostno, edino, kar nas je zmotilo, je kolesce na zadnji strani, ki deluje tudi kot štirismerna tipka. Raje imamo ločene tipke. Zaslon je povprečno velik (po diagonali meri 6,7 cm), a je med boljšimi. Dovolj je svetel, da ostane motiv viden tudi na močnejšem soncu.

Najpomembnejša lastnost aparata je odličen objektiv, ki je od predhodnika sicer ostal nespremenjen. Pokriva goriščnice od razmeroma širokih 25 mm pa do povsem dovolj dolgih 250 mm. Pri tem je vgrajena zelo dobra optična stabilizacija slike, ki pride prav pri bolj oddaljenih motivih. Stabilizacija slike deluje dobro tudi pri zajemu videa (aparat podpira ločljivost do 1920 ´ 1080 50p). Hitrost ostrenja je za žepni aparat dovolj visoka, v makro načinu lahko izostrimo do pet centimetrov oddaljene predmete.  

Presenetljivo dobro je tudi tipalo, ki ima razmeroma visokih 18 milijonov pik, kljub temu pa za aparat tega ranga dovolj malo šuma. Občutljivost ISO gre vse do ISO 12800, a pri takih vrednostih seveda ne moremo pričakovati zares uporabne fotografije. Prilagajanje temperature beline je zelo dobro, lahko pa jo seveda tudi sami nastavimo. Druge parametre fotografiranja bomo prepustili elektroniki, je pa na voljo veliko različnih scenskih programov, med katerimi so nekateri zelo natančno opredeljeni – recimo za fotografiranje ob somraku brez uporabe stojala.

Tako kot pri predhodniku je tudi v WX220 vgrajen brezžični omrežni vmesnik WiFi, prek katerega lahko fotografije in video prenesemo na pametni telefon, tam pa jih (recimo) na hitro obdelamo in naložimo v splet. Novinec je dobil še en vmesnik več, hvali se namreč s kratico NFC. Ta je namenjena hitrejši in enostavnejši vzpostavitvi povezave WiFi. Ko je NFC nastavljen, je namreč dovolj že to, da fotoaparat približamo telefonu in napravi se sparita.

Cybershot WX220 je odličen žepni fotoaparat, namenjen tistim, ki si želijo velikega razpona goriščnice objektiva v čim manjši obliki. Velika prednost je tudi možnost brezžične povezave s telefonom, če imamo v slednjega vgrajen čip NFC, pa je to še nekoliko bolj pripravno.

Sony CyberShot WX220

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 18 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–250mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–5,9; ostrenje 5 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 3,7 m; ISO: samodejno ali ročno (100–12800).

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 206 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kompaktno ohišje, kakovost fotografij, razpon objektiva, Wi-Fi.

✗    Nadzorno kolesce.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji