Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2013 | Teme: nenehni testi

Sony CyberShot WX200

Sonyjev dražji tokrat preizkušeni model sega na povsem drugo stran Sonyjeve žepne lestvice, saj je op­remljen z zelo zmogljivo strojno opremo, ki se poleg tega skriva tudi v zelo majhnem ohišju.

In ohišje je zares majhno oz. ima takšno obliko, da na pogled deluje še manjše, kot je v resnici, zato se človek kar vpraša, zakaj so Canonovi Ixusi tako veliki?

Tudi tu je podobno kot pri zmogljivejših konkurenčnih modelih del ohišja prekrit z aluminijem, na zadnji strani pa je kolesce, ki skriva v sebi tudi štirismerno tipko, ki jo želi nekoliko prikriti. Zadaj je tudi stikalo za izbiro med fotografiranjem, zajemanjem videa ali panorame, kljub temu da lahko začetek zajemanja videa vselej sprožimo tudi z namensko tipko. Stikalo za zumiranje je ob sprožilcu, to pri tako majhnih aparatih močno olajšuje zumiranje pri enoročnem fotografiranju.

Pohvalno je to, da je optično zumiranje omogočeno tudi med zajemanjem videa, sam video pa je kakovosten, a nekoliko mehkejše narave. Veliko prednost mu daje tudi zelo kakovostna optična stabilizacija slike, ki premore dva načina, običajnega in takega, ki dodatno omehča premike.

Sony WX200 je tudi zelo hiter in odziven aparat, ki omogoča hitro samodejno ostrenje in tudi sledenje predmetom, ki v tokratni različici deluje zelo dobro tudi pri nekoliko hitrejših premikih. Omeniti velja tudi poseben program, ki programsko zamegli ozadje ob pomoči dveh fotografij, ki ju je treba zajeti pri točno določeni goriščni razdalji glede na oddaljenost od predmeta. Aparat tako sam določi, kje je zamegljenost ozadja potrebna, vendar velikokrat kljub temu naredi kakšno očitno napako in zamegli tudi predmete, ki so enako oddaljeni kot izostreni.

Tudi popačenja objektiva glede na široki kot zajemanja niso velika in so v praksi le težko opazna, za samim objektivom pa stoji odlično tipalo, ki se ponaša z velikansko ločljivostjo kar 18,2 milijona pik. Kljub temu ohranja zelo visoko kakovost fotografij tudi pri višjih občutljivostih ISO. Do občutljivosti ISO 3200 pa ohrani tudi presenetljivo število podrobnosti. Pri najvišjih občutljivostih ISO 6400 in ISO 12800 naredi ob zajemu fotografije več posnetkov, a shrani le prvega, naslednje pa uporabi le za boj proti zrnatosti. A zajete fotografije tudi ob premikanju objektov niso popačene. Rezultat je več kot odličen, aparatu pa na splošno zamerimo nekoliko nenaravno živahne barve.

Odlični mali Sony je opremljen tudi z možnostjo upravljanja prek pametnega telefona, ob pomoči aplikacije, in prenos zajetih fotografij na telefon. Ta možnost deluje podobno kot pri Samsungovih modelih, saj aparat ustvari omrežje Wi-Fi, v katero se z mobilno napravo povežemo in že lahko aparat upravljamo ob pomoči aplikacije.

Tokrat preizkušeni Sony lahko na kratko opišemo kot zelo dobro žepno napravo, ki ima vse, kar si lahko uporabnik od žepnega aparata želi – zelo kompaktno ohišje in kakovostno tipalo z dobro stabiliziranim objektivom. WX200 je opremljen še z nekaj posladki, preseneti pa tudi z učinkovitim upravljanjem prek povezave Wi-Fi in precej dobro določeno ceno 259 evrov.

Sony CyberShot WX200

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 18,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–250 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–5,9; ostrenje 5cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 3,7 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–12800).

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 259 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kompaktno ohišje, kakovost tipala, razpon objektiva in stabilizacija, napredne možnosti prek povezave Wi-Fi, prilagajanje beline.

✗    Povprečna kakovost kolesca, »oddaljenost« nekaterih nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji