Objavljeno: 28.9.2005 14:35 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor September 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony Cybershot H1

Sonyjev aparat Cybershot H1 je prvi model tega podjetja, ki bi ga lahko uvrstili med kompaktne fotoaparate nižjega razreda z veliko optično povečavo. Gre za aparat s povsem standardnimi tehničnimi značilnostmi za ta razred: petmilijonsko tipalo omogoča zajem slik z ločljivostjo največ 2592 × 1944 pik, objektiv pa omogoča 12-kratno optično povečavo, ki bi v 35 mm formatu ustrezala goriščni razdalji med 36 in 432 mm. Objektiv je Sonyjev, kar je dokajšnje presenečenje, saj Sony v svojih aparatih (razen v najmanj zmogljivih modelih) navadno uporablja objektive Carl Zeiss. Sonyjev novinec se napaja iz dveh akumulatorjev AA (priložena sta dva akumulatorja NiMH in polnilec), kljub samo dvema akumulatorjema pa se lahko pohvali z dolgim delovanjem brez menjave baterij (med preizkusom smo z enim polnjenjem poslikali skoraj 200 slik).

Ohišje Sonyja je dokaj trdno in dobro leži v roki. Večino zadnje strani aparata zaseda 2,5-palčni zaslon LCD. Nastavljanje je dokaj enostavno, pri večini zmožnosti pa moramo poseči po koleščku ob sprožilcu, na katerega se bodo nastavljanja v menujih vajeni uporabniki morali najprej navaditi. Aparat omogoča dober ročni nadzor nad slikanjem - tako lahko nastavljamo tudi osvetlitveni čas in odprtost zaslonke.

V praksi se je Sony izkazal zelo dobro. Hitrost vklopa je med boljšimi v razredu, hitro pa je tudi zapisovanje slik na kartico. Fotografije so, tako v svetlih kot v temnih okoljih, odlične, aparat pa se dobro odreže tudi pri večji občutljivosti ISO, kjer ima kar nekaj konkurentov težave s preveč opaznim šumom. Pri kontrastnejših motivih smo opazili nekoliko neostre prehode med posameznimi deli slik. Z ostrenjem ima aparat nekaj težav: če je objektiv v širokokotnem položaju, H1 ostri zelo hitro, tudi v slabših svetlobnih razmerah, medtem ko pri ostrenju v tele položaju včasih ne zadane razdalje do slikanega motiva, če pa že dobro izostri, pa si za to velikokrat vzame precej več časa kot v širokokotnem načinu (in več kot konkurenti). Pohvalili bi vgrajeno bliskavico, ki sodi med boljše v kompaktnih aparatih. Kakovost videoposnetkov je dobra, nekoliko moti le, da med snemanjem videa ne moremo zumirati.

Sony H1 bo uspešno branil barve podjetja v čedalje bolj priljubljenem razredu aparatov z veliko optično povečavo. Ker si je večina izdelkov med sabo zelo podobna, je izbor dokaj težak, saj aparati tudi v praksi dajejo od sebe podobne rezultate. Sonyjeva glavna prednost je dokaj majhen šum pri večji ločljivosti ISO (pri ISO 200 poseka vso konkurenco), v morebitnem nasledniku pa bodo morali nekoliko izboljšati ostrenje v tele položaju.

Sony Cybershot H1

Razred: Velika optična povečava.

Efektivna ločljivost tipala: 5,04 milijona pik .

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-432 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,7; ostrenje 0,5 m-neskončno (makro 2-50 cm); čas od 1/2000 do 30 s; doseg bliskavice 6,8 m, razpon ISO: samodejna, 64, 100, 200, 400.

Cena: 123.900 tolarjev.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 560 65 00.

Za: Hitro delovanje, velik zaslon.

Proti: Nenatančno ostrenje v tele položaju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji