Objavljeno: 23.12.2005 03:13 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2005 | Teme: nenehni testi

Sony Cybershot DSC-W17

Sony DSC-W17 v ponudbi tega izdelovalca nadomešča model W1. Gre za aparat s povsem kovinskim ohišjem in s trikratno optično povečavo, ki je namenjen nekoliko zahtevnejšim uporabnikom. Aparat je sicer po zasnovi in objektivu skoraj povsem enak modelu P200, ki smo ga preizkusili v letošnji novembrski številki, le da je ohišje nekoliko bolj klasično zasnovano. Omenimo še, da Sony prodaja enak aparat z oznako W7, a je drugačna samo barva ohišja (kovinsko srebrna namesto črna) - W17 je serijsko priložena tudi torbica. Aparat se napaja z baterijami AA (priložena sta dva akumulatorja NiMH), en komplet akumulatorjev pa zadošča za precejšnje število posnetkov - majhna poraba je ena izmed odlik Sonyjevih fotoaparatov.

Aparat ima Zeissov objektiv z razponom goriščnice, ki bi v svetu 35-milimetrske fotografije ustrezal goriščni razdalji med 38 in 114 mm. Tipalo ima kar 7,2 milijona pik, tako da bo W17 zadovoljil tudi tiste, ki za nadaljnjo obdelavo fotografij potrebujejo nekoliko višjo ločljivost. Skoraj vso zadnjo stran aparata zaseda zaslon LCD: ta ima 2,5-palčno diagonalo, njegova ločljivost pa je 115.000 pik. Nad zaslonom je optično kukalo, desno od njega pa so na voljo gumbi za nastavljanje.

Nastavitev je precej, a smo kakšno vendarle pogrešali. Svetlobno občutljivost ISO lahko nastavimo na 100, 200 ali 400, na voljo pa je tudi pet vnaprej nastavljenih temperatur beline - žal ni mogoč zajem temperature bele barve s slikanjem bele površine. Ročno lahko nastavljamo tudi zaslonko in osvetlitveni čas, a le oboje hkrati, ne samo enega. Vsem, ki se ne želijo preveč ubadati z nastavljanjem, je na voljo sedem scenskih načinov, ki jih izberemo s kolescem na vrhu ohišja. Pohvalili bi zmogljiv zajem videa: ločljivost 640 × 480 pik in 30 slik na sekundo aparat uvrščajo med boljše.

Pohvalili bi hitro in natančno ostrenje, ki smo ga opazili že pri P200. Ob pomanjkanju svetlobe in v temi si aparat pri ostrenju pomaga s pomožno lučko. Tudi sicer je med delovanjem dokaj hiter, le polnjenje bliskavice vzame nekaj več časa. Bliskavica ima domet dobre 4 m, njena zmogljivost pa je primerljiva z drugimi aparati v tem cenovnem razredu. Makro način omogoča, da se slikanemu objektu približamo na 6 cm - z nekaterimi konkurenti se lahko približamo še bolj, se je pa zato Sony zelo dobro izkazal pri ostrenju na tej razdalji.

Sonyjevo sedemmilijonsko tipalo se je že izkazalo v nekaj aparatih tega izdelovalca in spet moramo pohvaliti neobčutljivost aparata za šum - tega pri najnižji občutljivosti ISO 100 skoraj ni; tudi če občutljivost povečamo, je šuma precej manj kot pri nekaterih konkurentih. Nekoliko bi pograjali oceno temperature bele barve, ki temperature včasih ne zadene najbolj natančno (sploh pri več različnih virih svetlobe ima težave). Sicer smo bili s slikami, ki jih je naredil W17, zadovoljni. Pohvalili bi tudi zajem videa - tudi v praksi se je pri snemanju videoposnetkov aparat dobro izkazal.

Sonyjev DSC-W17 je namenjen vsem, ki prisegajo na nekoliko bolj klasično oblikovan aparat in jim je P200 premajhen. Ima trdno ohišje, kakovost fotografij je dobra, delovanje pa je hitro in zanesljivo.

Sony Cybershot DSC-W17

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 7,08 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,2; ostrenje 0,5 m-neskončno (6-50 cm makro); čas od 1/2000 do 30 s; domet bliskavice 4,5 m, razpon ISO: samodejna, 100, 200, 400.

Cena: 84.990 tolarjev.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 560 65 00.

Za: Kovinsko ohišje, hitrost ostrenja, čas trajanja akumulatorjev.

Proti: Nenatančna samodejna belina.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji