Objavljeno: 30.1.2012 10:31 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Sony Alpha SLT-A77

Sonyjeva Alpha 77 je naslednica najzmogljivejšega Sonyjevega aparata SLR v razredu APS-C tipal, A700. Kljub temu A77 ni klasični aparat SLR, čeprav tekmuje v tako visokem razredu, saj njeno zrcalo ni premično, temveč polprosojno. V kraljevem razredu s tipali APS-C tokrat Sony prvič nastopa s kamero SLT. Zanimivo bi bilo tak aparat videti tudi v razredu polnega formata.

Na pogled se ohišje aparata ne razlikuje veliko od tekmecev v razredu SLR in šele ko aparatu pokukamo v odlično in veliko elektronsko iskalo, ugotovimo, da v naših rokah ni takšne vrste aparat. Tam je OLED zaslonček ločljivosti več kot 2,3 milijona pik in lahko prikazuje veliko informacij, celo libelo, vidimo pa je točno tisto, kar bo kasneje na fotografiji. Samo delo z aparatom je povsem enako kot pri aparatih SLR in na neki način je A77 podobna svoji predhodnici. Zgornji del sicer deluje nekoliko bolj plastično in ohišje je bolj zaobljeno, vendar je upravljanje aparata ostalo odlično. Zdi se, kot bi v tem aparatu združili najboljše dele predhodnika in nove generacije SLT.

Prednosti visoke hitrosti zajemanja fotografij iz aparatov SLT ostajajo in ta je tokrat kar 12 fotografij na sekundo, vendar je pri teh nastavitvah upravljanje povsem omejeno in se ustavi že po 18 zajetih fotografijah.

Ločljivost tipala je v tem velikostnem razredu rekordna in vidne podrobnosti s kakovostnim objektivom prav tako, vendar pri občutljivostih nad ISO 3200 v datotekah JPG podrobnosti nekoliko izginejo zaradi močnega odstranjevanja zrnatosti. Šuma resda ni veliko, vsaj glede na gostoto pik na tipalu in zrcalu, ki "poje" tretjino svetlobe, vendar se aparati z enakim tipalom brez zrcala vsekakor bolje obnesejo (NEX-7).

Po naših preizkusih je zrnatost nekoliko bolj kritična le pri RAW datotekah brez odpravljanja zrnatosti in najvišjih ISO občutljivostih, kjer konkurenčni izdelki novinca nekoliko prekašajo, celo lanskoletna A55. Vendar se velikokrat obnese celo nekoliko bolje od Alphe s tipalom polnega formata in nekoliko starejšega letnika, modela A900. Poleg tega ponuja višjo občutljivost tipala, zato bo za imetnike objektivov z Minoltinim navojem kljub temu zelo dobra izbira.

Odličen in povsem ročno prilagodljiv je video ločljivosti 1080p pri 60 sličicah na sekundo, ki je trenutno med najboljšimi v svojem razredu, vendar omejen z občutljivostjo ISO 3200.

Sony Alpha SLT-A77 je zanimiv borec za kupce v svojem segmentu. Slabosti tehnologije SLT so pri zrnatosti nekoliko bolj opazne, vendar bo aparat tistim, ki zahtevajo visoko hitrost zajemanja, visoko ločljivost in odlično ostrenje (15-točkovno, 11 od tega križne vrste) tudi v načinu živega predogleda ena izmed boljših možnosti. Poleg tega ponuja tudi zelo dober zajem videa.

Sony Alpha A77

Razred: DSLT.

Ločljivost: 6000 × 4000, 4240 × 2832, 3008 × 2000, 6000 × 3376, 4240 × 2400, 3008 × 1688.

Efektivna ločljivost tipala: Efektivno 24,3 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,8 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: www.lorex.si.

Cena: 1329 EUR.

Za: Kakovost ohišja, visoka ločljivost, hitrost zajemanja, majhen šum, kakovostno elektronsko kukalo, vgrajen GPS.

Proti: Izbira pregledovanja fotografij ali videa, izguba 1/3 svetlobe je v tem razredu lahko usodna, glede na razred zrnate RAW datoteke, kakovost JPG fotografij glede na ločljivost, pri 12 fps zajame le 18 fotografij hkrati, omejen nadzor pri 12 fps.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji