Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Miran Varga | Monitor April 2011

Sonček je in nam se tipka

Prijaznost do okolja in energijska varčnost sta v zadnjih letih dodobra okužili tudi računalniško industrijo. Danes je pač trendovsko biti "zelen. V tem duhu so v Logitechu oblikovali tudi najnovejšo solarno tipkovnico, ki smo jo seveda takoj preizkusili.

Da ne bo pomote, naj kar takoj zapišemo, da gre za tipkovnico. Ne, ta ne bo spremenila vašega življenja, niti vam ne bo omogočila hitrejšega tipkanja. Boste pa z njeno pomočjo prihranili nekaj baterij, saj se Logitech Wireless Solar Keyboard K750 napaja s pomočjo sončne energije, tako kot večina računal, ki so luč sveta ugledala v zadnjih dvajset letih. Prihodnost gradi na uporabniku in do okolju prijaznih izdelkih ter rabi obnovljivih virov, Logitechova tipkovnica pa tem usmeritvam sledi.

Glavna inovacija so torej vgrajene sončne celice, ki skrbijo, da izdelku zlepa ne poide sapa, za nameček pa lahko energijo skladišči še v vgrajeno baterijo. Energijsko stanje lahko uporabnik brez težav preveri s pritiskom na namenski gumb, kjer mu dva različna emotikona hitro dasta vedeti, koliko energije ima tipkovnica na voljo. Izdelovalec celo navaja, da tipkovnica v temi preživi do tri mesece. Saj ne, da bi kdo izmed nas to trditev želel preizkusiti v praksi ...

Dobra stran tipkovnice Logitech K750 je njena ergonomija. Gre za silno tanko tipkovnico, ki je debela vsega 7,5 mm, k všečni zunanji podobi pa prispevajo tudi črno-bela barvna kombinacija in zaobljeni robovi. Tanke plastične tipke spominjajo na tiste s prenosnih računalnikov, a so k sreči dovolj vsaksebi, da omogočajo udobno večurno delo.

Gre za tipkovnico, oblikovano po meri operacijskih sistemov Windows, saj ima uporabnik z navezo namenske funkcijske tipke in tipk od F1 do F12 dostop do bližnjic pogosto uporabljanih aplikacij, kot so spletni brskalnik, odjemalec elektronske pošte, računalo in večpredstavni predvajalnik, obenem pa rabijo tudi za osnovne operacije predvajanja in uravnavanja glasnosti.

Velika odlika 89 evrov vredne tipkovnice je Logitechov brezžični sprejemnik Unifying, ki zna hkrati streči do šest brezžičnim napravam. Razmeroma visoko ceno delno upraviči dobra kakovost izdelave in brezhibnost delovanja, čeprav menimo, da bo bolj kot tehnološka inovativnost uporabnike privabila sama oblikovanost izdelka.

Največja pomanjkljivost tipkovnice Logitech K750 je njena bleščeče črna površina, na kateri se hitro poznajo prašni delci. Nič čudnega, da uporabnik v kompletu dobi tudi krpico za čiščenje tipkovnice.

Logitech Wireless Solar Keyboard K750

Brezžična tipkovnica.

Izdeluje: www.logitech.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 89 EUR.

Za: Tehnološka inovacija, oblikovanje, varčnost.

Proti: Nabiranje prahu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji