Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2010 | Teme: preizkus

Slovenija se gre video konference

Slovenija je v enem mesecu dobila ne eno, ampak kar dve novi spletni storitvi za video konference, kar dokazuje, da je vse več zanimanja za drugačne, varčnejše in bolj učinkovite oblike sestankovanja.

Prva slovenska spletna videokonferenčna storitev ISL Groop je nedavno doživela osvežitev s povsem na novo zasnovanim uporabniškim vmesnikom, ki zagotavlja še lažjo uporabo. Arnes pa je nedavno svojim uporabnikom ponudil storitev Arnes Vox, ki je zasnovana na priznani osnovi družbe Adobe.

Resnici na ljubo bi lahko bil prodor konferenčnih sistemov še hitrejši, če tovrstni programi in celovite rešitve ne bi bile nekoliko komplicirane pa tudi nezanesljive pri rabi. Pri običajnih programih je tako, da morajo imeti udeleženci predhodno nameščeno in ustrezno nastavljeno programsko opremo (večinoma istega proizvajalca), da povezava sploh lahko deluje. Pogosto se zgodi, da udeleženci v zadnjem trenutku ugotovijo, da tega nimajo ali pa rešitev ne deluje, kar je sila moteče za uspešnost tovrstnih sestankov. Tako ISL Groop kot Arnes Vox te omejitve odpravljata.

ISL Groop 2.0

Med prvimi je priložnost na področju spletnih konferenc zgrabilo slovensko podjetje Xlab, ki je že pred časom in tudi pri drugih izdelkih (med prvimi program za daljinski nadzor ISL Light) uporabilo koncept nudenja spletnih konferenc kot storitev. Takih, ki ne zahtevajo predhodne namestitve, ampak se med zagonom na računalniku samodejno požene manjši program (mimogrede, ne glede na lokalno politiko na računalniku), ko kliknemo na spletni naslov v povabilu na sestanek.

Tako je nastala storitev z imenom ISL Groop, ki smo jo prvič spoznali in preizkusili pred dvema letoma. Že tedaj smo zapisali, da gre za zelo izviren izdelek, ki je na voljo tudi na zahtevo, se pravi za plačilo dejansko porabljenega časa, se pravi nekaj, kar lahko vsakdo preizkusi in uporabi v le nekaj minutah. Avtorji so v novi različici izdelek še dodatno izpilili, predvsem kar se tiče uporabniškega vmesnika in dostopa do funkcij.

Uporabniški vmesnik je bil v različici Groop 2.0 v pretežnem delu na novo razvit, čeprav so nekateri osnovni koncepti programa ostali. Snovalci so predvsem poenostavili menuje in odpravili potrebo po izbiri nastavitev z desno miškino tipko. Predvsem zato, ker se precej uporabnikov ni nikoli spomnilo, da morajo klikniti z desno tipko, da bi prišli do funkcije. Kdo ve, morda pa tudi zato, ker nekateri računalniki (Apple Mac) preprosto nimajo desne tipke, avtorji pa imajo ambicijo, da bi s časom podprli tudi to platformo.

Program še vedno nudi številne možnosti, ki pa so zdaj bolj logično razporejene. Upraviteljske funkcije denimo v tipki, ki je hkrati logotip podjetja. Ali pa v zavihkih, kjer so razdeljene in združene po področjih rabe. Resnici na ljubo, pa programu še vedno manjka nekaj, zaradi česar bi bil bolj razumljiv. V pomoč so sicer tooltipi, hitri opisi, če se z miško zadržimo na posamezni tpiki za nastavite, vendar ne povsod. Pa tudi tam kjer so, sam opis ni vselej dovolj jasen, da bi uporabnik takoj dojel, kaj funkcija nudi. Morda je tako tudi zato, ker je uporabniški vmesnik kljub vsemu nekoliko samosvoj, izven konteksta in zgradbe tipičnih programov za okolje Windows. Tu je še rezerva.

Groop 2.0 ponuja povsem prenovljen uporabniški vmesnik. Nenavaden, a prijeten.

Med drugim lahko računamo tudi na daljinsko souporabo zaslonov pri predvateljih.

So pa zato avtorji upoštevali izkušnje uporabnikov in Groop izboljšali predvsem tam, kjer so se v prvi različici najbolj pogosto pojavljale težave, recimo z nastavitvami zvočne naprave. Implementirali so samodejno zaznavanje optimalne zvočne naprave - kjer Groop zdaj recimo sam reši konfliktne scenarije z več različnim napravami. Priznati je treba, da ta del odlično delujei. Na testnem računalniku, ki je imel dve možnosti vhoda in izhoda, je svetoval najboljšo kombinacijo že v prvem poizkusu. Če občasno menjamo med zvočniki in slušalkami ali pa med mikrofonom na spletni kameri in slušalkah, je to nadvse dobrodošlo.

Drugod se zaradi tovrstnih težav pogosto zgodi, da prvih nekaj minut sogovorniki preprosto testirajo ali vse deluje, kar je za mnoge sila nadležno. Groop nas tu hitreje pripelje do cilja. Včasih je še celo preveč "pameten". Pri video kamerah zna recimo samodejno popravljati napake, pa odpravljati šum, določati prag zvoka in samodejno izklapljati mikrofon, ko ne govorimo in tako dalje. Na testu smo tako morali nekaj te avtomatike izključiti, da je lahko pogovor nemoteno potekal.

Groop tako kot doslej nudi predavateljem (teh je lahko več) in slušateljem cel niz orodij. Poleg zvočne in video povezave še možnost javnega in zasebnega (med posameznimi udeleženci) trenutnega sporočanja, skupno elektronsko platno za predstavitve, orodje za skupinsko hitro skiciranje, odložišče za skupne datoteke.

Xlab je povsem predelal orodje za souporabo oddaljenega zaslona, ki je v različici 2.0 zasnovano precej bolj fleksibilno. Uporabnikom je na voljo poseben in jasno viden okvir, s katerim lahko hitro in preprosto omejijo prikaz samo dela zaslona, posameznega okna ali celotnega namizja. To je narejeno celo bolje kot pri konkurenci.

Avtorji trdijo, da je bilo tudi precej narejenega na zagotavljanu dostave vsebine, torej optimizaciji kvalitete prenosa. V novi generaciji naj bi ISL Groop dosegel popolnoma avtomatsko upravljanje s podatkovnim tokom, kar zagotavljala optimalno dostavo podatkov vsem uporabnikom. To velja za vse podatkovne kanale, torej zvok, sliko in datoteke. No, v praksi smo imeli mešane izkušnje. Pri sicer zadostni omrežni povezavi (4/1 Mb/s na eni in 10/1 Mb/s na drugi, isti ponudnik storitev) smo zabeležili kar nekaj zamika med zvokom in video posnetkov, pa tudi občasne kratke prekinitve. Skype denimo na tem področju deluje bolj zanesljivo in predvidljivo.

Pozdravljamo pa funkcionalne izboljšave. Denimo način konference, ki mu pravijo webinar. Tu so slušatelji v pasivni vlogi in imajo zato na voljo manj orodij, a hkrati možnost komunikacije s predavateljem prek sistema vprašanja-odgovori.. Tudi za tovrstne dogodke je nadvse dobrodošel celozaslonski način dela, kjer drugi programi na računalnik niso moteč dejavnik. Organizatorju sej je zdaj na voljo precej več podatkov, ki mu omogočajo nadzor dogajanja v seji in stanja uporabnikov itd.

Groop 2.0 torej ostaja še naprej zanimiva, v nekaterih primerih celo boljša alternativa nekaterim servisom, kot so WebEx in Microsoft LIve Meeting. Res pa je, da je tudi cenovno primerljiv s temi, saj osnovna cena ni ravno najnižja. Res pa je, da obstajajo kombinacije, kjer za storitev plačuje le predavatelj. Slušatelji pa nato dostopajo brezplačno. Kljub vsemu je na spletu mogoče zaslediti morda manj poznane izdelke, ki nudijo podobne funkcije za nižjo ceno. Vsekakor pa lahko vsakdo preizkusi izdelek, saj je 15-dnevni preizkus brezplačen.

Arnes Vox

Za razvoj video konferenc in spletnega sestankovanja v Sloveniji je zelo pomembna novost, ki jo uvaja akademska in raziskovalna mreža Arnes. Nedavno so tako svojim uporabnikom ponudili rabo videokonferenčnega sistema Arnes Vox, ki prav tako kot Groop za delovanje ne potrebuje namestitev programja na lokalni računalnik (no, skoraj) in deluje na različni operacijskih sistemih, kar je za uporabnike Arnesa, pa tudi goste zelo pomembno.

Razlog za nastanek Voxa gre iskati, kar seveda pozdravljamo, v iskanju novih, še bolj učinkovitih načinov komunikacije med različnimi člani Arnesa, lažja organizacija spletnih predavanj, enostavnejše delovanje na daljavo in tudi odpiranje v svet, izven samega omrežja in uporabnikov Arnes. Slušatelji (ne pa tudi organizatorji oziroma predavatelji) so lahko praktično vsi, ki lahko dostopajo do interneta in imajo povabilo organizatorja. Anes si s tem obeta obuditi nekaj stare slave, ko so v prejšnjem desetletju orali ledino kot prvi ponudnik interneta. Tokrat kot prvi ponudnik video konferenc.

Kajti Arnes Vox je za uporabnike Arnes na voljo brezplačno oziroma v zameno za potrjeno prijavo. To pa ni kar tako. Kajti Vox temelji na programski opremi Adobe Acrobat Connect Pro, ki je sicer vse prej kot brezplačna. Komercialna različica, ki jo lahko najamemo prek spleta, namreč stane približno 540 dolarjev na leto za neomejeno rabo (na voljo so tudi drugi cenovni aranžmaji), kar ni ravno malo. Zato bo dobro, če bodo Arnesovi uporabniki res cenili, kar dobijo v okviru storitev Arnes.

V spletnem delu storitve Arnes Vox postorimo vse, kar je potrebno za organiziranje konference.

Kot smo že dejali, je pri Voxu osnova Acrobat Connect Pro. Acrobat zato, ker je storitev daljni bratranec tega istega Acrobata, ki ga uporabljamo za izdelavo in pregledovanje datotek PDF. Pozorni uporabniki orodja Acrobat Professional bodo najbrž opazili, da ima ta program posebne funkcijo, s katero lahko dokument PDF pripravimo in takoj souporabimo z drugimi uporabniki prek spleta, seveda za porabo storitve Connect Pro.

Toda Acrobat Connect Pro je še bistveno več kot to. Po naboru funkcij v ničemer ne zaostaja za vodilnimi programi na tem področju, Ciscovim WebExom in Microsoftovim Live Meetingom, seveda pa tudi slovenskem Groopom, ki je Connectu Pro oziroma Voxu najbližji. Zanimiva je tudi osnova, saj celota povsem temelji na programski opremi napisani v Adobe Flashu, priljubljenem dodatku za spletne brskalnike. To je hkrati tudi edina omejitev - potrebujemo Flash, ki pa je resnici na ljubo danes prisoten že praktično povsod.

Arnes Vox se sestoji iz dveh delov - spletnega portala, na katerega se prijavimo z računom organizatorja ali pa kot gost in na katerem opravimo vse začetne nastavitve, kot so priprava nove konference, izdelava vabil za slušatelje, tu pa lahko shranimo tudi dokumentno gradivo in shranimo posnetek sestanka/predavanja za kasneje obiskovalce.

Drugi del pa je program, ki je kot že rečeno narejen v Flashu in po zagonu iz brskalnika deluje v svojem oknu, neodvisno od spletnega brskalnika. Uporabniški vmesnik je tudi v tem primeru nekoliko samosvoj, a nekoliko bolj blizu filozofiji okolja Windows, kot denimo Groop. Zato pa je zgolj v angleškem jeziku, kljub temu, da je sam portal v slovenščini.

Uporabnik se sreča z dokaj klasično razdelitvijo delovne površine na več manjših oken, kar je tipično za konferenčne sisteme. V enem se denimo izvaja kramljanje, v drugem vidimo oddaljeni zaslon predavatelja (ali po potrebi drugih uporabnikov), v tretjem zapiske, v četrtem seznam gradiva. Čeprav govorimo o video konferencah, je video v resnici opcijski. Še več, pri zagonu konference ga moramo ročno vključiti in opraviti pravo kombinacijo nastavitev za zvok, da bomo doživeli želeni rezultat. Priporočamo, da najprej preizkusimo oziroma zaženemo predstavitev Voxa na Arensovi spletni strani, da z nastavitvami že pri prvi pravi konferenci ne izgubljamo časa.

Kjer Vox prednjači pred drugimi konferenčnimi sistemi so tako imenovane govorniške vloge (pods), s katerimi okolje hitro prilagodimo namenu video konference. Tako imamo že na začetku na voljo tri vloge: souporaba (sharing), diskusija in sodelovanje. Pri vsaki od teh govorniških vlog se uporabniški vmesnik nekoliko prigodi vlogi. Pri souporabi denimo slika predavateljevega zaslona ali dokumenta zavzema večino površine, pri diskusiji pa so ospredju orodje za zapiske in klepetanje. Za nameček si lahko govorniške vloge definiramo povsem po svoje in prilagodimo dejanskim potrebam, denimo spletnim predavanjem, kar bo verjetno ena od glavnih vlog Arnes Voxa.

Vklop videa in zvoka kot že rečeno zahteva nekaj več truda kot pri Groopu, vendar je delovanje zato malo bolj zanesljivo. Slika pri video povezave sicer ni najbolj jasna, vendar je zvok vselej kakovosten, pa tudi zamika je razmeroma malo. Uporabnik pa lahko sam upravlja s kvaliteto oziroma porabo komunikacijske povezave. Mimogrede, v storitev je vgrajeno zelo koristno orodje, kjer lahko spremljamo porabo v realnem času, kar je hkrati tudi orodje za diagnosticiranje napak. Vprašanje je seveda, kako se zadeva obnaša, ko imamo priključenih več (video) uporabnikov sočasno, toda če kdo nima pretiranih težav z internetno prepustnostjo, potem je to omrežje Arnes.

Organizator spletnega sestanka ima na voljo cel kup orodij, med katerimi zelo enostaven sistem za dodeljevanje vlog drugim uporabnikom, celo gostom. S pritiskom na tipko lahko v vsakem trenutku uporabniku omogočimo, da ostalim pokaže svoj zaslon, damo besedo (v primeru govorne povezave) ali pa ga kar promoviramo v predavatelja. Uporabniki imajo na voljo cel niz različnih možnosti komunikacije med sabo in predavatelji oziroma ostalimi udeleženci (tudi prek zasebnih kanalov), možnost glasovanja in pregledovanja, celo tiskanja skupnih dokumentov. Tu se pozna, da je v ozadju orodje družbe Adobe, ki ve, kako se streže z dokumenti. Seveda velja omeniti tudi to, da lahko celotne konference organizator posname in sestanek oziroma predavanje shrani na portal, kjer je na voljo za kasnejši ogled.

Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, kakšen pomen ima lahko orodje, kot je Arnes Vox za izobraževalne ustanove in raziskovalno skupnost. Sestanki se lahko spravijo na povsem nov nivo, vsebina je lahko na voljo tudi tistim, ki se jih niso mogli udeležiti. Pomislite predvsem na predavanja, ki se jih niste mogli udeležiti. Ali se bo to tudi prijelo, pa bo pokazal čas. Škoda le to, da storitve Arnes ne ponuja tudi drugim uporabnikom, čeprav se zavedamo, da ima kot akademsko omrežje tu nekoliko zavezane roke. Kljub temu smo prepričani, da ima dovolj veliko število uporabnikov, da uporaba video konferenc v bodoče tudi v Sloveniji doseže "kritično maso".

Xlab ISL Groop 2.0

Kaj: Spletna storitev za video konference in skupinsko sodelovanje.

Izdeluje: Xlab, www.islgroop.com, www.xlab.si.

Cena: 140 dolarjev za 500 minut, 550 dolarjev za leto ali 3390 do 7990 dolarjev za korporativne različice.

Za: Delovanje brez namestitve, prijeten uporabniški vmesnik, številn funkcije in možnosti za spletne konference in predavanja.

Proti: Nekatere funkcije in njihovi opisi so včasih nerazumljivi, cena.

Arnes Vox

Kaj: Spletna storitev za video konference in skupinsko sodelovanje.

Izdeluje: Arnes (Adobe), vox.arnes.si,, www.adobe.com

Cena: Brezplačno za uporabnike Arnesa; Adobe računa od 0,32 USD/min, 55 USD/mesec, 540 USD/leto.

Za: Delovanje brez namestitve, pregleden uporabniški vmesnik, številna orodja, prilagodljivost za različne tipe sestankov.

Proti: Storitev dostopna samo uporabnikom Arnesa, potreben Adobe Flash. Slovenščina ni podprta..

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji