Objavljeno: 31.1.2006 23:12 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2006

Skype brezžično

Ponudba telefonov USB, namenjenih pogovoru prek omrežij VoIP, kot je Skype, raste s priljubljenostjo teh servisov. Trg je očitno postal dovolj velik, da se bodo nanj podala tudi bolj uveljavljena imena med izdelovalci omrežne opreme.

Linksys CIT200 je brezžični (DECT) telefon z bazno postajo, ki jo priključimo na vmesnik USB računalnika. Namenjen je pogovorom v omrežju Skype, zaenkrat pa deluje samo v okoljih Windows 2000 in XP. CIT2000 je na prvi pogled kot malce večji mobilnik. Priložen je majhen sprejemnik USB, ki se napaja kar iz računalnika, in ločena priklopna postaja za napajanje telefona, ki se priključi samo v električno omrežje, tako da telefona, kadar ga ne uporabljamo, ni treba postaviti ob računalnik, temveč ga lahko postavimo kamorkoli (v dosegu sprejemnika in električne vtičnice, seveda).

Namestitev programske opreme je preprosta, program za nadzor nad telefonom pa se po namestitvi "pospravi" v opravilno vrstico. Program omogoča, da za klice uporabljamo bodisi Linksysovo slušalko bodisi na računalnik priključen mikrofon in zvočnik, tako da lahko klice opravljamo tudi mimo Linksysovega telefona, ne da bi za to morali zapreti nadzorni program. Povezava med Skypom in telefonom je delovala brez težav: Skype kontakti so na voljo tudi na zaslonu telefona, prav tako seznam prejetih, klicanih in zgrešenih klicev.

Telefon ponuja tri različna zvonjenja (lastnih zvonjenj ni mogoče dodajati). Doseg je primerljiv z analognimi brezžičnimi telefoni DECT, kar pomeni, da lahko z enim sprejemnikom pokrijemo tudi nekoliko večje stanovanje ali hišo, težave pa povzročajo močneje armirane stene. Na sprejemnik je mogoče priključiti do štiri slušalke, ki se lahko tudi kličejo med seboj, tako da lahko s CIT200 vzpostavimo tudi mini interno telefonsko omrežje. Eno polnjenje akumulatorjev telefona je zadostovalo za dobra dva dneva delovanja. Kakovost zvoka je odvisna od hitrosti povezave v splet, v primerjavi z navezo mikrofon/zvočnik pa je nekoliko boljša, saj gre za napravo, namenjeno telefoniranju, medtem ko se računalniški zvočniki pri tem obnesejo nekoliko slabše.

Linksys CIT200 je zanimiv dodatek za uporabnike Skypa, ki olajša delo s tem programom in ga po funkcionalnosti povsem izenači s klasično telefonijo. Dobrodošla bi bila možnost, da sprejemnik priključimo tudi v analogno telefonsko omrežje, na slušalki pa bi lahko izbirali, ali želimo opraviti klic v omrežje Skype ali v navadno omrežje; tako bi CIT200 nadomestil tudi analogni telefon v hiši. Pograjati pa moramo to, da so gonilniki omejeni samo na operacijska sistema Windows 2000 in XP.

Linksys CIT200

Kaj: Telefon USB DECT.

Izdeluje: Linkys, www.linksys.si.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Cena: 24.990 tolarjev.

Za: Preprosta namestitev in upravljanje.

Proti: Deluje samo v okoljih Windows 2000 in XP, ne omogoča priklopa na navadni telefonski priključek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji