Objavljeno: 24.11.2020 | Avtor: David Vidmar | Monitor December 2020

Sesalec Xiaomi - Robotski sesalci odraščajo

Že naziv robotski sesalnik lahko komu dvigne obrvi. A če se imenuje Roborock S6 MaxV, kot bi bil zvezda akcijskega filma, je jasno, da gre za napravo presežkov. Xiaomijev paradni model kupcev ne išče med tistimi, ki jih zanima razmerje med ceno in kakovostjo, temveč meri na vse, ki želijo od sesalnika kar največ.

Kupci Roborocka bodo zares dobili zelo veliko napravo z bogato dodatno opremo in naprednimi zmogljivostmi. Ko jo bomo prvič aktivirali, ji je priporočljivo pustiti, da prek vgrajenega sistema za snemanje LIDAR spozna celotno stanovanje ali nadstropje hiše in si naredi načrt. Ko je ta končan, lahko v intuitivni, sodobno oblikovani in odzivni aplikaciji poimenujemo posamezne prostore in definiramo področja, za katera želimo, da se jih sesalnik izogiba. Nato mu lahko ukažemo, naj se odpelje čez celotno stanovanje do, na primer, otroških sob in jih posesa. Sesanje ne poteka po naključnih poteh, ampak najprej posesa robove, nato pa sistematično prečka prostore. Če bo med delom naletel na neznan predmet, se bo ustavil in nas pozval, da ga poimenujemo. Če gre za copat ali otroško igračo, bo sesanje nadaljeval, v nasprotnem primeru pa se bo oviri izognil, da ne bi povzročil škode. Proizvajalec obljublja, da se sesalec prek umetne inteligence sčasoma nauči, katere predmete srečuje, in nas ne bo vsakič znova spraševal po nasvetu.

Med nekajdnevnim preizkusom je navdušil z res odlično navigacijo po prostoru, ki jo je zmedlo le, če smo ugasnjenega prenesli na drug konec stanovanja. Sicer se je spretno gibal po prostorih, zmotilo ga ni niti premaknjeno pohištvo. Čeprav nas marketinški materiali prepričujejo, da zmore tla tudi pomiti, bi mi to raje poimenovali mokro pometanje. Na spodnji del sesalca lahko namreč pritrdimo nastavek za tekočino in krpo, sesalec pa ves čas premikanja tal ne bo le sesal, ampak tudi brisal. A le z vodo, saj v posodo naj ne bi dodajali nobenih čistil ali drugih kemičnih sredstev.

Sesalnik se zaradi svoje velikosti in višine utegne »ustrašiti«, ko ga bomo poslali sesati pod pohištvo, dobro pa bo prepoznaval ali sesal trda tla ali talne obloge in način sesanja ustrezno prilagodil. Dobrodošlo je tudi, da lahko za vsak prostor posebej nastavimo ločeno jakost sesanja in brisanja. V primerjavi z najboljšimi modeli konkurence in mnogo dražjimi napravami mu manjka le sposobnost, da bi znal sam izpraznil posodo s prahom in smetmi. Glede na to, kako občutljiva operacija je to, se nam tako zdi celo bolje.

Xiaomi Roborock S6 MaxV

robotski sesalnik

Izdeluje: Xiaomi, global.roborock.com

Prodaja: Mimovrste, Big Bang in Telekom Slovenije

Cena: 600 EUR

Za: Sistematično sesanje, odlična navigacija, avtonomija baterije.

Proti: Velikost povzroča težave pri sesanju pod pohištvom, brisanje samo z vodo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji