Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2013 | Teme: tablica, prenosnik

Samsungov hibrid

Surface Pro je postavil visok standard za okenske kombinacije tipkovnice in tablice. Microsoft seveda upa, da bodo njihovi strojni partnerji skušali profesionalni Površini priti čim bliže in tako trg napolnili s čim boljšimi izdelki.

V tem razredu prenosnih naprav je konec govora o (pre)počasnem zaganjanju Oken, saj se zagonski čas giblje okoli pet sekund. Takšna hitrost vzpostavitve sistema je bila na začetku Oken 7 nepredstavljiva in Osmica se v navezi s procesorjem i5 in diskom SSD zbudi zelo hitro. Čeprav gre na prvi pogled za manjšo podrobnost, ta napravam, kot je Samsungov Ativ Smart PC pro, omogoča status polnopravne prenosne naprave. iPad in androidne tablice so nas razvadile s svojim takojšnim prižiganjem in podobna funkcionalnost je bila dolgo hiba polnopravnih Oken. Redmondovi inženirji so tako naredili velik preskok in v nekaj sekundah postavljena »prava« Okna so impresiven podvig.

Pod blagovno znamko Ativ se skriva družina korejskih okenskih naprav in Smart PC pozna tudi različico s procesorjem Atom in tako tudi z Windows RT, ki jo poganja procesor ARM. Samsungov Ativ Smart PC Pro je najzmogljivejša različica te naprave, saj jo poganja procesor i5 in štirje gigabajti delovnega pomnilnika. Druge naprave omenjamo le zato, ker je treba razlikovati med napravami z Okni 8 in Okni RT, saj na slednjih ni mogoče uporabljati vseh aplikacij Windows.

Zunanji videz Proja je nekoliko plastičen, a gre za soliden material, ki lepo sede v roko. Resda ne gre za enako kakovostne materiale, kot jih je uporabil Fujitsu pri svojem Stylisticu, a se vidi, da je naprava kljub temu namenjena poslovnemu svetu in narejena bolje kot Samsungovi poceni prenosniki. Kot se za napravo s pravimi Okni spodobi, premore Smart PC pro kopico vhodov in izhodov, ki so žal skriti za plastičnimi pokrovčki. Odprtine prahu resda ne bodo videle, a gre kljub temu za izdelek, ki ga uporabljamo predvsem kot prenosnik in bi bil lažji dostop do vhodov USB dobrodošel. Tako pa se trije vhodi USB skrivajo za krhkimi pokrovčki, ki samo čakajo na nepazljiv trenutek in trajno odstranitev. Dva vhoda USB 2.0 sta na tipkovniškem delu, tablični del pa premore en vhod USB 3.0, na vrhnji stranici. Ta poteza se je pri rabi izkazala za pametno, saj vstavljen ključ USB še najmanj moti, ko štrli navzgor, in je manj nadležen, kot če bi bil na kateri od stranskih stranic. Na tabličnem delu so skorajda vsi gumbi in vhodi na zgornji stranici, razen gumbov za uravnavanje glasnosti izhoda HDMI, ki so na levem zgornjem robu. Gumbi so narejeni dobro in so ravno prav veliki, da jih brez težav najdemo. Pravzaprav celoten tablični del daje občutek, da so ga oblikovali ljudje z izkušnjami na področju tablic, in ne inženirji, ki razvijajo prenosnike. Tako  razmišljanje je prej izjema kot pravilo, saj se izdelovalci še niso povsem znašli pri oblikovanju hibridnih naprav. Pametno oblikovanje se kaže tudi v tem, da je reža za ventilator na zgornjem robu in nam tako med rabo ne greje naročja. Zopet pa se za dvorezen meč izkažejo stereo zvočniki na prednji strani zaslona, saj med držanjem vsaj enega prekrijemo in tako malce zadušimo zvok. Na srečo sta tu zvočnika dovolj močna in težava ni tako huda kot pri Samsungovi androidni tablici Note 10.1.

Na tipkovniškem delu gre pohvaliti drsno ploščico, ki na otip sicer ni na ravni aluminija Samsungove serije dražjih prenosnikov oziroma Applovih Macbookov, a gre vendarle za zelo odzivno površino. Resnično je težko najti pritožbo in gre za daleč najboljšo sledilno ploščico, kar smo jih preizkusili na teh hibridnih napravah. Sama tipkovnica je solidna, a ni dorasla tistim iz polnopravnih prenosnikov. Ima zelo udobno razporejene tipke, ki so malenkost premehke, a še vedno dovolj kakovostne za daljša pisanja. 11,6-palični zaslon je velik in tako omogoča radodarno površino tudi na tipkovniškem delu. Sam zaslon sliko kaže v polni visoki ločljivosti in riše žive barve ter je deloval najlepše med vsemi hibridi z Windows 8. Polna ločljivost tudi malce nagaja, ker so tarče dotika zelo majhne, a je to bolj posledica samih Oken kot pa pomanjkljivost zaslona. Znova se je potrdila teza, da so Površina in njene sestrske naprave narejene za rabo v vodoravni orientaciji zaslona. Ko tablico držimo navpično, je delo nerodno in razmerje zaslona dostavi čudno izkušnjo.

Ativ Smart Pro je predvsem zaradi zaslona najboljša izbira med hibridi, če nam Microsoftova Površina ne diši in bi radi lahek prenosnik, ki se po potrebi prelevi v tablico. Edina prednost Ativa v primerjavi s Površino je pravzaprav ta, da ga je mogoče uporabljati s tipkovnico tudi v naročju, to je pri Microsoftovem izdelku nemogoče. Vprašanje je le, ali je ta naprava vredna svoje cene, ki je vsaj trenutno zelo visoka.

Samsung Ativ Smart PC Pro

Lahki prenosnik/tablica

Prodaja: Bolje založene tehnične trgovine.

Cena: 1400 EUR.

✓    Zaslon, hitrost.

✗    Pokriti vhodi, malce premehke tipke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji