Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Samsung S1070

Samsungov novi žepni model iz osnovnega razreda S bi z eno besedo lahko označili kot "povprečen". 10 milijonov pik, objektiv od 35 do 105 mm ter zaslonka 3,0 ga pač uvrščajo med najpogostejše predstavnike cenejšega razreda. Aparat je sicer majhen in prijeten ter zelo lahek - vse dokler vanj ne vstavimo baterij. Ker nima vgrajenega litijevega akumulatorja, temveč deluje na dve bateriji tipa AA, je skupna teža kar precejšnja.

Samsung S1070

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0-5,6; ostrenje 0,80 m-neskončno (10 cm makro); domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno ali ročno (do 1600).

Tehnična zmogljivost: 5

Kakovost fotografije: 6

Zasnova aparata: 4

Prodaja: Euro foto, www.eurofoto.si.

Cena: 119 EUR.

Za: Velikost, cena, ročne nastavitve, raba navadnih baterij.

Proti: Teža, le osnovne funkcije.

Slike zajema v ločljivosti 3648 x 2736 pik, to pa lahko znižamo do 1024 x 768, če se pokaže potreba. Privzeto so slike preveč stisnjene, zato vam priporočamo, da spremenite stopnjo stiskanja na "superfine". V časih 4- in večgigabajtnih kartic SD pač ni potrebe po takšnih varčevalnih ukrepih. Največja ločljivost videa je 640 x 480 pik, med snemanjem ne moremo uporabljati zuma, zato pa je lahko posneti video velik do 4 GB, kar nanese približno 2 uri posnetka. A ne verjamemo, da bodo baterije zdržale toliko časa.

Od naprednih možnosti omenimo zaznavanje obrazov in avtoportreta. V slednjem načinu naj bi fotoaparat zapiskal, ko je pravilno obrnjen v lastnika. Včasih to celo deluje. Zanimiva zvijača je tudi samosprožilec z zaznavanjem premikanja. Ko pritisnemo na sprožilec, fotoaparat počaka šest sekund, nato pa začne analizirati sliko. Dokler se v vidnem polju objekti dovolj premikajo, čaka; sproži pa šele, ko je pred njim vse mirno. To naj bi v teoriji omogočilo fotografu, da priteče v kader in se lepo nastavi na svoje mesto. Zanimivo - tudi v praksi zadeva dobro deluje.

Posnetki so dobri, tudi digitalnega šuma ni veliko (še posebej v načinu nočnega snemanja, kjer ga programska oprema lepo odstrani), težave smo imeli le pri držanju fotoaparata. Zaradi majhnosti in nerodnega položaja bliskavice jo je leva roka občasno prekrila. Ker pa stane le 119 evrov, mu bomo to pomanjkljivost brez težav odpustili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji