Objavljeno: 28.1.2008 15:21 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2008 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Samsung R60plus

Samsung je na našem trgu novinec v boju za kupce prenosnikov, v tujini pa je že nekaj časa dovolj priljubljen, da ga sprejmemo kot dobrodošlo osvežitev.

Ohišje prenosnika je dobro grajeno in tako je tudi videti. Ugled mu kazita predvsem tipki ob drsni ploščici, ki ob močnejših vibracijah povzročata nadležno brenčanje, pa tudi nasploh nista najbolj natančni in udobni za uporabo. Na problem naletimo tudi pri odpiranju optične enote, saj se ta neprijetno nasloni na podlago, na kateri stoji prenosnik. Nasploh ne deluje preveč kakovostno in je včasih tudi malce preglasna. Povsem drugače velja za tipkovnico, ki ima sicer le nizko tipko "enter", pa tudi slovenski znaki so le dotiskani, a je čvrsta, kakovostna in prijetna. Za povrh je prevlečena z nanodelci srebrovih ionov in tako zaščitena pred razvojem bakterij in podobnih neprijetnih reči. Vsaj tako pravijo ...

Srce prenosnika je Intelov dvojedrni T5250, ki bije pri 1,5 GHz. Postavljen je na ATIjev procesorski nabor RS600ME, skupaj z grafičnim jedrom ATI Radeon Xpress X1250 pa si deli 1 GB pomnilnika. Računalnik je dovolj hiter za udobno in vsestransko delo v okolju Windows Vista, prav tako je primeren za občasno uporabo grafično zahtevnejših 3D iger in 3D programov, kar lahko preverimo pri rezultatih naših testiranj.

Opremljenost prenosnika ni pretirano razkošna, na levi strani stoji eden od treh vhodov USB 2.0, dva pa sta na zadnji strani prenosnika, postavljena preblizu drug drugemu. Zraven njiju najdemo še vtičnici omrežne kartice in modema ter priklop za napajanje. Vhod za mikrofon in izhod za slušalke, razširitveno mesto ter izhod VGA pa najdemo prav tako na levi strani prenosnika. Spredaj, skrit malo niže, pa je bralnik pomnilniških kartic, ki prepozna le kartice SD in MMC. Samsung je opremljen tudi z osnovnim vmesnikom WLAN b/g, pogrešamo pa povezavo bluetooth. Zvok je dober in ne izstopa v nobeni smeri, enako velja tudi za sliko, prikazano na zaslonu, ki pa bi lahko bila za odtenek svetlejša. Akumulator ima dodatek, s katerim lahko ob pritisku na gumb kadarkoli preverimo napolnjenost, ne da bi morali vklopiti računalnik. Žal pa tudi ko indikator pokaže stoodstotno napolnjenost, akumulator, po naših testih, zagotavlja le 1 uro in 45 minut dela v okolju Vista in 1 uro in 27 minut v okolju XP.

R60plus izhaja iz Samsungove družine notesov, namenjenih zelo širokemu krogu uporabnikov, in navdušuje z dobrim razmerjem med zmogljivostjo in ceno, saj je cenjen na razumnih 730 evrov.

Samsung R60plus NP- R60Y

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 69.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 54.

Trajanje delovanja: 1 uro 27 minut.

Zgradba in oprema: 4.

Velikost in teža: 6.

Mere: 35,8 × 26,5 × 3.6 cm, 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T5250, 1,5 GHz, 1024 MB RAM, 120 GB disk, WLAN 802.11 b/g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Basic.

Cena: 730 EUR.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Za: Kakovost ohišja in zmogljivost glede na ceno, tipkovnica.

Proti: Trajanje delovanja, odpiranje optične enote, gumba ob drsni ploščici.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji